Slovenija
63 ogledov

Kamenik priznal preprodajo mamil

(Foto: Andraž Purg) Žurnal24 main
Kristijan Kamenik na reškem sodišču priznal preprodajo mamil na območju Reke. Sodnico zaprosil, naj njegovo pričanje upošteva v korist milejše kazni.

Slovenski državljan Kristijan Kamenik je v ponedeljek na reškem sodišču priznal, da je preprodajal mamila na območju Reke. Po poročanju Novega lista je izrazil obžalovanje, se pokesal in na sodnico Iko Šarić naslovil prošnjo, naj njegovo pričevanje upošteva v korist milejše kazni.

"Kamenikovo priznanje ni zgolj posledica strahu pred hrvaškim pravosodjem, temveč realna odločitev v trenutnem položaju," ocenjuje reški časnik. Pojasnjuje, da so očitno na prvem sojenju potrdili vsa glavna dejstva, na katera vrhovno sodišče ni imelo pripomb.

Večina priznala kazniva dejanja
Ponovno sojenje Kameniku in njegovi mednarodni skupini preprodajalcev se je na Reki začelo 11. januarja, potem ko so bili člani skupine septembra 2009 nepravnomočno obsojeni na 60 let zapora. Hrvaško vrhovno sodišče je sodbo zaradi nezakonitih dokazov razveljavilo lansko jesen.

Na vnovičnem sojenju sta odgovornost za kaznivo dejanje preprodaje mamil priznala tudi bolgarski državljan Ivaylo Aleksandrov in Marijan Surjan. Aleksandrov je bil po poročanju hrvaškega medija pomemben Kamenikov sodelavec v organizaciji tihotapcev mamil, Surjan pa vodja verige preprodajalcev mamil na Reki. Tudi večina preostalih enajstih članov skupine je priznala kazniva dejanja, za katera jih bremeni tožilstvo.

Sporni posnetki
Kamenik je na prvem sojenju zavračal odgovornost in bil obsojen na osem let zapora, razsodbo pa so razveljavili zaradi spornega posnetka enega od telefonskih pogovorov članov skupine. Sporne so bile Surjanove izjave, ki so jih preiskovalci posneli, medtem ko je čakal na vzpostavitev telefonske povezave s Kamenikom. Ko je čakal na telefonski pogovor, je Surjan eni od oseb v prostoru, v katerem je bil, govoril o mamilih in zaslužkih, kar so preiskovalci posneli, tožilci pa predstavili kot dokaz.

Vrhovno sodišče je ocenilo, da to ne more biti dokaz v postopku, saj ni bilo del pogovora s telefonskimi številkami, za katere je bilo dovoljeno tajno snemanje. Poleg tega preiskovalci niso imeli dovoljenja za snemanje v prostorih, v katerih je bil Surjan, ko je govoril o mamilih in zaslužkih.

Tožilstvo Kamenika bremeni, da sta s Surjanom in še 12 osebami organizirala mrežo preprodajalcev mamil. Kamenik je nabavil mamila in organiziral prevoz do Reke. Na Reki je Aleksandrov pakiral mamila v zavoje in jih izročal uličnim preprodajalcem, ki jih je organiziral Surjan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.