Slovenija
13460 ogledov

Kaos na cestah: Za to vas lahko doleti 500 evrov kazni

Sneg Anže Petkovšek
Sneženje, ki je zajelo državo, je na ceste prineslo kaos. Potovalni časi na avtocestnem omrežju močno podaljšani. Zaradi zdrsov vozil prihaja tudi do popolnih zapor na posameznih odsekih.

Od zgodnih jutranjih urah po večjem delu države sneži. Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Na njihova opozorila naj bi bili pripravljeni tudi upravljavci cest

Še včeraj so na Darsu zagotavljali, da so pripravljeni in da bodo na terenu vse razpoložljive posipne in plužne skupine. Opozorili so sicer na dejstvo, da bo pred sneženjem deževalo, kar pomeni, da je dež spral sol  z vozišča. 

Dars je okoli 8. ure začel iz prometa izločati tovorna vozila najprej na štajerski avtocesti. Kasneje je prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone stopila v veljavo tudi na več delih dolenjske avtoceste, na primorski avtocesti, na avtocesti Fernetiči-Gabrk, na pomurski avtocesti, na gorenjski avtocesti in na vipavski hitri cesti. Natančnejši podatki so na voljo na promet.si.

višnjegorski klanec v smeri proti Novemu mestu | Avtor: Promet.si Promet.si
Očitno pa prepovedi niso zalegle, saj je na posameznih odsekih v času prepovedi prihajalo do zdrsov tovornih vozil. Ob 13. 10 je tako zaradi zdrsov tovornih vozil oz. nesreč že spet zaprta štajerska avtocesta med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje proti Mariboru. Dolenjska avtocesta je zaprta v obe smeri med priključkoma Višnja Gora in Grosuplje vzhod. Prav tako je zaprta vipavska hitra cesta med priključkom Vipava in razcepom nanos proti Razdrtemu. 

Poleg tega sta na štajerski avtocesti med priključkom Blagovica in predorom Podmilj proti Mariboru zaprta počasni in vozni pas. 

Na cesto le pripravljeni

Vožnja v snegu je lahko za marsikaterega voznika izziv. Predpogoja, da se v zimskih razmerah odpravite na cesto, sta dva: da so opravki neodložljivi in da je vozilo resnično pripravljeno na zimsko vožnjo. Več o tem, kako se pripraviti na vožnjo v snegu, tukaj.

Kaj pravi zakon?

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 28. členu govori o upoštevanju vremenskih razmer v prometu. Vozniki morajo namreč upoštevati morebitne prepovedi ali omejitve prometa, ki so posledica vremenskih razmer. 

V primeru nespoštovanja omenjene signalizacije voznika lahko doleti 200 evrov globe, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet drugih vozil, mu lahko policija izreče 500 evrov kazni in 5 kazenskih točk. 

Sneg | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP)

28.a člen

(vremenske razmere)

(1) Voznik mora upoštevati prometno signalizacijo, ki označuje vremenske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

(2) Z globo 200 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo prejšnjega odstavka.

(3) Z globo 500 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo prvega odstavka tega člena in je zaradi tega oviran ali onemogočen promet drugih vozil. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk.

(4) Z globo 1.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, katerega voznik ravna v nasprotju z določbo prvega odstavka tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 120 eurov. Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba državnega organa ali samoupravne lokalne skupnosti, katerega voznik ravna v nasprotju z določbo prvega odstavka tega člena.

Sneg | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • rd2dmk2 16:25 19.januar 2024.

    po eni strani se mi šoferji kamionov smilijo, ko jih terajo z gumami za F1 v sneg. po drugi strani pa- šoferjev je tako malo in so tolk iskana roba. dabi alhko štrajkal. zdej se pridružijo fides-u da se naučijo ...prikaži več trikov. vam ki boste ostal pa brez svojih banan , avokadov in ogriženih jabolk pa nasvet, ja lahk vzamete lopato v roke pa hajd ceste kidat, ne pa na zapečk in in po netu traparije pisat.

  • Naklonsky 14:26 19.januar 2024.

    Zakaj bi se držali pravil, če je dovoljena “svoboda” oziroma kaos družbe?

  • Avatar Leon
    Leon 14:03 19.januar 2024.

    Na DARSU so opozorili na dejstvo, da bo pred sneženjem deževalo, kar pomeni, da je dež spral sol z vozišča. Hahaha..Kdaj so solili ? POLETI ?