Slovenija
33081 ogledov

Ponekod že blizu 20 cm snega, Gregorčič o tem, kdaj bo sneženje ponehalo

sneg ceste Ljubljana
1/28
Žurnal24
Do zdaj je po nižinah največ snega zapadlo na Štajerskem, kjer je tudi najprej začelo snežiti. V prihodnjih urah lahko pričakujemo še kar nekaj centimetrov snega.

Sneženje, ki je zgodaj davi najprej zajelo Štajersko, se je nato hitro premaknilo proti osrednji Sloveniji in zdaj tudi že proti Notranjski in delu Primorske. "Tako da je največ snega po naših meritvah, vsaj po nižinskih krajih, doslej zapadlo v Slovenskih Konjicah - 17 centimetrov," je STA dejal meteorolog Brane Gregorčič

Na Ptuju je trenutno okoli 12 centimetrov snega, malce višje, na Trojanah ga je prav tako zapadlo okoli 17 centimetrov in še sneži. V Ljubljani je trenutno sedem centimetrov snega, tudi v smeri proti Primorski se snežna odeja nabira in na Postojnskem je že okoli pet centimetrov in še sneži, je povedal Gregorčič.

Predvidoma bo sneženje v naslednjih urah seglo vse do Črnega Kala in tudi v zgornji del Vipavske doline ter tudi na Kras, kjer že piha dokaj močna burja. Ta bo vztrajala še do sredine noči, v delu Primorske je zato pričakovati tudi snežne zamete. Tudi na Gorenjskem sneži, na brniškem letališču je doslej zapadlo okoli osem centimetrov snega in ga bo še nekaj.

Sneg | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Vsaj v osrednjem delu Slovenije bo od zdaj naprej še zapadlo blizu deset centimetrov snega, medtem ko bo na severovzhodu sneženje že slabelo. Do večera bo sneženje povsod ponehalo," je dejal Gregorčič. Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

Sneženje povzroča velike težave v prometu. Na cesto se ne odpravljajte, če ni nujno.

Vremenski portal Neurje.si dodaja, da je snežna odeja v osrednjem delu države debela med 20 in 25 centimetrov. Najnižja pa je po pričakovanjih v Prekmurju, kjer so ga namerili pet centimetrov.

V soboto zjutraj tudi do -12 

Ponoči se bo od severozahoda postopno razjasnilo, burja na Primorskem pa bo slabela. Najnižje jutranje temperature bodo od -12 do -5, na Primorskem okoli 0 °C. Čez dan bo jasno. Na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 4, na Primorskem do 8 °C. 

V nedeljo bo pretežno jasno. Jutro bo mrzlo in po nekaterih nižinah lahko megleno. Ponedeljkovo jutro mrzlo, ponekod megleno. Sredi dneva in popoldne se bo postopno pooblačilo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.

Sneg | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"V prihodnjem tednu kaže, da bo območje visokega zračnega tlaka vztrajalo nad južno Evropo, prek severne polovice Evrope pa bo potovalo več vremenskih sistemov, katerih oblačni pasovi bodo segli tudi nad naše kraje, padavine bodo predvidoma ostale severno od Alp. V višinah bodo prevladovali zahodni do severozahodni vetrovi. V drugi polovici prihodnjega tedna kaže, da se bo anticiklon s toplim zrakom v višinah okrepil in se iz juga spet razširil nad večji del Evrope," trenutno napoved za prihodnji teden povzamejo na agenciji za okolje. 

Od torka dalje bo topleje. Zjutraj bo temperatura okoli 0 ali malo pod ničlo, dnevne temperature pa bodo med 5 in 10 °C.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • munja 18:21 19.januar 2024.

    Res ne vem, koga lahko preseneti sneg sredi zime, ki je napovedan že en teden ali več vnaprej. Če si nesposoben, ti nobena napoved ne pomaga. Vsa leta ista pesem.

  • vzev 16:34 19.januar 2024.

    Lahko zopet čestitamo DARS-u, za odlično opravljeno delo. Vsako sneženje ena in isto. Vozniki plugov, svoje delo opravljajo odlično. Ne moreš pričakovati, da bodo v takšnem sneženju ceste kopne. Toda vodili na DARS-u so pač nesposobni. Namesto, da bi poskrbeli, ...prikaži več da se tovornjake izloči takoj, ko niso več sposobni čistiti cest, jih lepo pustijo na cesti. Po tem pa tako eden za drugim počasi začnejo ustavljati in leteti iz ceste.

  • pravičnik77 14:37 19.januar 2024.

    groza... ne moreš verjwt, sredi zime je SNEG!!