Avto > Avto nasveti
13207 ogledov

Kako v snegu priti domov s celim avtom

Vožnja pozimi sneg sneženje
Mislite, da poznate vse trike vožnje v snegu? Preberite še enkrat.

Vremenska napoved je neugodna, vremenoslovci za dobršen del države napovedujejo snežne padavine. Še posebej ko je sneg moker, lahko povzroči veliko nevšečnosti voznikom. 

Predpogoja, da se sploh odpravite na cesto v zimskih razmerah, sta dva: da so opravki neodložljivi in da je vozilo resnično pripravljeno na zimsko vožnjo, alternativnega javnega prevoza pa ni na voljo. To še posebej velja za zimske gume, saj boste zelo nevarni, če imajo pet ali še manj milimetrov profila.

Ob mokrem snegu sta nepogrešljivi metlica in strgalo za čiščenje snega. Zelo priporočljiva je manjša lopata. Morda boste ostali ujeti na zaprti cesti več ur, imejte dovolj goriva v rezervoarju in s seboj dodatna topla oblačila ter prigrizek. 

In imejte v mislih, da bo pot trajala precej dlje kot na lep sončen dan.

Vožnja pozimi sneg sneženje | Avtor:

Treba je videti in biti viden

Najprej temeljito očistite vozilo. Ne le vsa stekla in luči, temveč tudi sneg z motornega pokrova in strehe. Še posebej moker sneg pomeni veliko dodatno maso, ki lahko pomembno vpliva na obnašanje vozila. 

Prižgite glavne luči!

Kako speljati z zasneženega parkirišča

Očistite pot pred kolesi. Morda bo dovolj vožnja naprej in nazaj po parkirnem prostoru, če pa je sneg globlji, je treba uporabiti lopato. Sprednja kolesa naj bodo usmerjena čim bolj naravnost, saj bo to zmanjšalo možnost vrtenja koles v prazno. Z rahlim pritiskom na plin brez vrtenja koles odpeljite s parkirnega prostora. Če boste pustili, da se kolesa zavrtijo, boste lahko obstali še globlje v snegu.

Za boljši oprijem na podlago lahko uporabite podlogo ali pa posujete pred kolesa nekaj hrapavega materiala, kot sta pesek ali sol.

Sneg Muenchen | Avtor: Profimedia Profimedia

Nežnost je beseda dneva

Pospešujte zmerno in vozite v najvišji možni prestavi z zmanjšanimi vrtljaji motorja. Takrat bo oprijem pnevmatik boljši. Ko cestišče še ni očiščeno, ostanite na cestah z več prometnimi pasovi na pasu, ki je najbolj očiščen. Izogibajte se nepotrebnemu menjavanju pasov, saj je vožnja čez sneg med pasovi zaradi morebitnega zanašanja vozila nevarna.

Povečana varnostna razdalja je poleg spoštovanja hitrostnih omejitev v času zahtevnih razmer osnovno in najpomembnejše pravilo varne vožnje. Ste vedeli, da se na zasneženem in poledenelem vozišču lahko pot ustavljanja podaljša celo za osemkrat?

Če cesta ni bila očiščena, bo vožnja po tirnicah, ki so jih naredila druga vozila pred vami, pnevmatikam omogočila boljši oprijem z voziščem. Vozite premišljeno, ne izvajajte hitrih in sunkovitih gibov, ki bi lahko povzročili zdrs vozila.

Pustite zimski službi, da opravlja svoje delo. Nikar ne prehitevajte plugov in posipnih služb!

Vožnja pozimi sneg sneženje | Avtor:

Po klancu navkreber in navzdol

Ko se približujete vzponu, najprej dobro opazujte, kako se obnašajo druga vozila in njihovi vozniki, ter držite zadostno varnostno razdaljo, da vam ne bo treba zavirati in se ustavljati. V primeru ustavljanja na poledenelem klancu bo vnovično speljevanje toliko težje.

V primeru spuščanja po klancu navzdol na poledenelem ali zasneženem vozišču, pred vrhom klanca, najprej upočasnite in se nato počasi, kakor lahko, peljite navzdol po klancu. Poskusite čim manj uporabljati zavoro na poledenelih strminah, če je potrebno nadaljnje zmanjševanje hitrosti, je priporočljiv rahel in počasen pritisk na stopalko za zavoro, saj bo to preprečilo izgubo nadzora nad vozilom in njegovo drsenje.

Še posebej tam, kjer to zahteva prometna signalizacija, v času sneženja obvezno uporabljajte verige­. Njihovo namestitev povadite doma.

Plug, sneg, pluženje, cesta, zima, zimska služba | Avtor: Komunala Kranj Komunala Kranj

Če obtičite

Če obtičite v snegu in vam z različnimi predmeti, kot so lopata, pesek, podloga za boljši oprijem pri speljevanju, ne uspe pri speljevanju, je treba obleči odsevni jopič in kraj zavarovati z varnostnim trikotnikom ter poklicati vlečno službo. Če tega ne storite in vaše vozilo ovira promet, vam grozi visoka globa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 19:09 18.januar 2024.

    Z delom od doma.