Slovenija
23741 ogledov

Sneg do nižin, začelo se bo že kmalu, Arso izdal oranžno opozorilo

sneg Ljubljana Profimedia
Padavine bodo sprva ponehale, močno se bo ohladilo.

Po današnjem nadpovprečno toplem četrtku - najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15, na severozahodu okoli 5 °C -, se bo v višinah proti večeru oziroma v noči na petek hitro ohlajalo.

V drugem delu noči na petek se bodo spet začele pojavljati padavine. Do jutra se bodo razširile nad vso Slovenijo, meja sneženja se bo v notranjosti spustila do nižin.

"Snežiti bo začelo jutri v zgodnjih jutranjih urah, dosti hitro vse skupaj. Do jutra bo dež povsod v notranjosti Slovenije prešel v sneg; glavnina padavin bo med 6. in 10. uro dopoldne, nato pa bodo od severovzhoda padavine začele slabeti. Najmanj jih bo na severovzhodu, torej v Prekmurju in delu Štajerske," je za STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh. Sneženje bo kar izrazito, je dodal.

Vremenoslovci napovedujejo, da bo snežilo po skoraj celi državi, razen ponekod na severovzhodu.

Po nižinah bo na severovzhodu zapadlo do pet centimetrov snega, v preostalem delu Slovenije bo v nižinah večinoma od pet do 10 centimetrov, lokalno do 15 centimetrov. Najdebelejša snežna odeja pa se obeta na Gorenjskem, Koroškem, Dolenjskem in Notranjskem, kjer bi lahko zapadlo do okoli 20 centimetrov snega, je povedal Velkavrh. Ne bodo pa količine padavin tako zelo velike, da bi na višje ležečih območjih zapadlo bistveno več snega.

Kako se bo gibala fronta, preverite na radarski sliki padavin (povezava).

Začel bo pihati severovzhodnik, zjutraj na Primorskem zmerna do močna burja, sunki bodo ponekod presegali hitrost 100 km/h, zato je Agencija RS za okolje izdala oranžno opozorilo. Snežilo bo tudi ponekod na Primorskem.

Oranžno opozorilo | Avtor: Arso Arso
Jutranje temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem od 4 do 8 ° C. Na prehodu iz Notranjske na Primorsko bo delala tudi snežne zamete, opozarjajo vremenoslovci na Arsu.

"Upamo si trditi, da je jutrišnje padavinsko dogajanje vrhunec letošnje zime, vsaj kar se sneženja tiče," so v novi objavi zapisali vremenoslovci portala Neurje.si. Kot so dodali, kaže, da bo tudi v Prekmurju nekoliko več snega, kot je bilo predvideno, okrog pet centimetrov.

 

Padavine bodo popoldne od severovzhoda ponehale. Pihal bo veter vzhodnih smeri, ki bo popoldne slabel, na Primorskem pa zmerna do močna burja. Popoldanske temperature bodo od -3 do 2, na Primorskem do okoli 5 °C.

Ker bo sledilo nekaj hladnejših dni, se bo sneg najbrž obdržal dlje, večja otoplitev pa sledi proti koncu meseca.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar Pavel Vodnjov
    Pavel Vodnjov 16:43 18.januar 2024.

    Oranžni alarm,vsi ketne gor in to že danes,,,,,,,

  • sandi76 12:59 18.januar 2024.

    Ko poslušam tele vremenske napovedi si mislim, sreča, da imam okna in lahko pogledam skozi okno, če me zanima, kakšno bo ali je vreme .