Slovenija
147299 ogledov

Novo o snegu: tu ga bo največ, ti deli pa bodo ostali brez

Sneg Muenchen Profimedia
V petek prihaja prva izdatnejša snežna pošiljka v letošnjem letu. A vendarle vsi deli države ne bodo pokriti s snežno odejo. Kje bo snega največ?

"Danes in jutri bo na nas vplivala topla fronta, zato bo pogosteje deževalo, meja sneženja pa se bo dvignila na okoli 1800 m. Jutri popoldne bodo padavine ponehale. V noči na petek se nam bo bližala izrazita vremenska fronta, ki nas bo prešla v petek dopoldne. V drugi polovici noči oz. proti jutru se bodo padavine od severa okrepile in zajele vso Slovenijo," so zapisali v srednjeročni napovedi pri Ciklon.si.

Jutri (v četrtek, op. p.) bo sicer sprva oblačno, občasno bo deževalo, meja sneženja bo nad 1800 m, so dodali. Padavine bodo popoldne ponehale, ponekod se bo delno zjasnilo. Pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 5 °C, drugod med 9 °C in 15 °C.

V petek bo oblačno, občasno bo snežilo, na Primorskem pa deževalo. Popoldne bodo padavine ponehale. Zvečer in v prvem delu noči se bo od severa zjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med -3 °C in 2 °C, na Primorskem do 11 °C, napovedujejo pri Ciklon.si.

Kje pa bo v petek največ snega? Kot ugotavljajo vremenoslovci omenjenega portala, se bo ob hitri ohladitvi zjutraj meja sneženja večinoma spustila do nižin, razen na Primorskem. "Do popoldneva, ko bodo padavine ponehale, bo zapadlo med 5 in 10 centimetri snega, največ v južni Sloveniji, najmanj na severovzhodu, kjer ne pričakujemo snežne odeje," so pojasnili. Agencija RS za okolje pa dodaja, da bo na nadmorski višini okoli 500 metrov lahko zapadlo okoli 15 centimetrov snega.

Sneg Muenchen | Avtor: Profimedia Profimedia
Kako pa naprej?

V soboto in nedeljo nas čaka zimsko vreme s precej sonca, nato pa sledi otoplitev, je ugotovitev omenjenega portala. "Naši kraji bodo v območju visokega zračnega pritiska s središčem nad jugozahodnim delom Evrope. Ker bomo na vzhodnem robu, nas bo od severa oplazilo več vremenskih motenj. Nad Srednjo Evropo bodo v višinah pihali močni zahodni vetrovi, ki bodo na južni strani Alp obračali v severozahodno smer. Zato kakšnih večjih padavin ne pričakujemo, nekaj krajevnih ploh lahko nastane v noči na torek in v noči na četrtek," ugotavljajo vremenoslovci portala Ciklon.si. "Ker bo iz Sredozemlja do srede pritekal v nižjih plasteh precej vlažen in topel zrak prav veliko sonca ne bo, sploh v sredo se bo iz Primorske navlekla nizka oblačnost, ki bo segala proti osrednji in delu vzhodne Slovenije," so razložili. 

Kot so zapisali, se bo v četrtek ob prehodu oslabljene vremenske fronte ozračje spet očistilo, saj nas bo od severa dosegel bistveno hladnejši zrak, bolj primeren za januar. "Po trenutnih izračunih kaže, da bo četrtek najlepši dan v prihodnjem tednu s čudovitimi razgledi, saj bomo pod vplivom severnih vetrov," so pojasnili. "Tudi ob koncu naslednjega tedna ne izgleda slabo, saj se bo središče območja zračnega pritiska približalo našim krajem in zato ne bo vpliva atlantskih motenj," so zapisali, a ob tem opozorili, da so napovedi do 5 dni relativno zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Ploh 09:16 18.januar 2024.

    Kje pa je rdeči alarm? Jej, jej, jej

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:15 18.januar 2024.

    Če bo, bo samo v hribih

  • beatrice1 19:06 17.januar 2024.

    Zdalec od snezinknad 600m nekaj snega.v dolini do aprila ni in ne bo.ker pretoplo