Slovenija
9073 ogledov

Njen prvi korak glede zagotavljanja reda pri prisotnosti poslancev v DZ

Novice: Objem Goloba ob prelomnici v DZ - Urška Klakočar Zupančič Anže Petkovšek Nova in prva predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.
Med predsednico DZ in poslanci se je glede prisotnosti v parlamentu zaiskrilo že prejšnji teden.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo na komisijo za poslovnik naslovila prošnjo za tolmačenja poslovnika v členih, ki se nanašajo na navzočnost poslancev pri glasovanju in njihovo prisotnost na sejah. 

Med njo in poslanci se je zaiskrilo na seji pretekli teden, ko je ob začetku izredne seje DZ skladno s poslovnikom naštela poslance, ki so svojo odsotnost opravičili. Za tem je naštela še tiste, katerih opravičila so prispela naknadno. Nato je navedla tudi nekatere poslance, ki jih takrat ni bilo v dvorani, kar sicer ne velja za običajno prakso. Hkrati je pozvala, da naj poslanci ob začetku seje sedijo v poslanskih klopeh ali se opravičijo.

Takšna poteza je povzročila razburjenje med poslanci opozicije kot tudi koalicijske SD. Pozvali so jo, naj ne vzpostavlja novega reda in ostane pri tem, da navede le tiste, ki so odsotnost opravičili.

Urška Klakočar Zupančič Video Slovenija Poslanec SD oštel Urško Klakočar Zupančič in požel aplavz

Posvet z vodji poslanskih skupin

Klakočar Zupančičeva je tako danes z vodji poslanskih skupin opravila posvet o delu v DZ, med drugim tudi o prisotnosti in navzočnosti poslancev. Kot so za STA navedli v kabinetu predsednice DZ, je ta potekal v "konstruktivnem vzdušju". V nadaljevanju pa bo, kot kaže, člene poslovnika, ki se nanašajo na navzočnost poslancev pri glasovanju in njihovo prisotnost na sejah, tolmačila komisija DZ za poslovnik.

Poslovnik DZ sicer določa, da mora poslanec, ki ne more priti na sejo DZ ali delovnega telesa, katerega član je, o odsotnosti in razlogih zanjo obvestiti predsednika DZ oziroma predsednika delovnega telesa najpozneje dan pred začetkom seje oz. dan pred nadaljevanjem prekinjene seje, razen če tega ne more storiti zaradi višje sile.

Za dneve neopravičene odsotnosti s seje poslancu ne pripada plača, regres za prehrano med delom in povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela, postopek o tem pa vodi mandatno-volilna komisija DZ.

Navzočnost poslancev pri glasovanju pa se po poslovniku ugotavlja z uporabo glasovalne naprave, z vzdigovanjem rok ali s poimenskim klicanjem poslancev. Če DZ po prvem glasovanju ni sklepčen, se glasovanje ponovi še dvakrat. Če DZ še vedno ni sklepčen, se pred tretjim glasovanjem seja prekine za deset minut. Če DZ tudi ob tretjem glasovanju ni sklepčen, predsedujoči prekine sejo in določi, kdaj se bo nadaljevala. Šteje se, da poslanec ni bil navzoč pri glasovanju, če ni bil navzoč pri tretjem glasovanju.

Urška Klakočar Zupančič Jurij Groznik Slovenija Predsednica DZ napoveduje spremembo zakonodaje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • mirror 06:27 08.julij 2022.

    Urška še vedno misli da sedi v sodni dvorani, kjer ima ona glavno besedo.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:58 07.julij 2022.

    Ma ja, končno naj nekdo naredi malo reda v hramu demokracije, kje se večino časa nič kaj dosti ne dela, plače z nihovim delom pa itak niso sorazmerne.

  • eminenca 21:25 07.julij 2022.

    osebno nikogar ne zagovarjam, v vsakem primeru sem za red, ampak poizkusi se postaviti v kožo poslanca, ki naj bi nekaj vedel, preden nekak potrdi ... a je to sploh kakšna odgovornost ... gospa urška je pa kot ena princeska, ...prikaži več ki je prišla v neko stanovanje in sedaj ga mora malo pospravit ... nekaj tava in išče neke napake, namesto da bi se za začetek držala osnovnih pravil in reda ... res da ni vse perfektno ampak gospa naj začne na začetku in naj spozna okolje in delo, potem sledi red