Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Bonbončki za podjetja

Velik del jih državno pomoč izkoristi le za podaljševanje agonije.

Katarina Pernat | Avtor: Špela Mohorič Špela Mohorič
Država je v zadnjih letih davkoplačevalski denar delila večkrat, kot kak sivobrad mož ob koncu leta z darili razveseljuje otroke. Pri nekaterih podjetjih je z roko globoko segla v koš daril.

Radodarno! Ko vsi zategujemo pas, še toliko bolj bodejo v oči milijoni, ki jih je, kot zna povedati marsikateri ekonomist, država v veliko primerih metala skozi okno.

Postavlja se vprašanje, kaj smo davkoplačevalci, ko je država z našim denarjem pomagala podjetjem, sploh imeli od tega oziroma kaj smo dobili.

Res je, da so tudi takšni prejemniki, ki so znali državne prejemke oplemenititi. Postavili so infrastrukturo, ki je zdaj na voljo vsem državljanom, nove obrate in tovarne, kjer so se odpirala nova delovna mesta, gradili so objekte, ki krepijo slovenski turizem ... Takšnih primerov bi od 1.470 podjetij moralo biti večina, vendar temu žal ni tako.

Nadzor. Slovenija ima ustanove, ki nadzirajo porabo državnih pomoči. Se pa tudi ekonomist Kračun sprašuje o njihovi učinkovitosti in uspešnosti nadzora. V veliko primerih se namreč zdi, da so pristojni pomoč le odobrili in nakazali, potem pa jih ni več zanimalo, kaj se dogaja z denarjem vseh nas oziroma kje so pristali milijoni in kako so bili porabljeni.

Upamo lahko le, da bo vlada v teh negotovih časih trikrat močno premislila vsakič, preden bo prižgala zeleno luč za nove državne pomoči podjetjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.