Slovenija > Komentarji in kolumne
5408 ogledov

Do magistrske prej kot rečeš "keks"

Študenti Profimedias
Neznosna lahkost goljufanja.

Irma Hus | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Policija je v zadnjih desetih letih podala kazenske ovadbe za 34 kaznivih dejanj po 252. členu kazenskega zakonika, ki predvideva, da se s kaznijo zapora do treh let kaznuje, kdor "kot tržno blago napravi za drugega doktorsko disertacijo, magistrsko, diplomsko, izpitno, maturitetno ali seminarsko nalogo ali sestavi za drugega kakšno drugo pisno nalogo, potrebno za pridobitev izobrazbe, ali kdor tako nalogo uporabi kot svojo". Povedano po domače, gre za kazenske ovadbe proti osebam, ki za druge proti plačilu pišejo diplomske, magistrske in podobne naloge, in njihovim naročnikom - študentom. 

Sliši se veliko, vendar se zdi, da številka ne odraža dejanskega stanja razširjenosti pojava, saj podatki, ki so jih v zadnjih letih razkrili mediji, kažejo na precej večje število tovrstnih goljufij. Novinarji komercialne televizije POP TV so recimo pred tremi leti v Epilogu razkrili, da je gimnazijska maturantka v petih letih napisala kar 150 diplomskih in magistrskih del za 15 evrov na stran, medtem ko je nek drug moški napisal 50 diplomskih del od prve do zadnje črke. Ko gre za seminarske naloge so številke še višje.

Da pisca zaključnih del na črnem trgu tudi danes ni težko najti, smo preverili tudi sami. Z nekaj kliki na internetu smo poiskali potencialne ponudnike ter na njihove elektronske naslove poslali povpraševanje za izdelavo diplomskega dela. Odgovor s ponudbo je priletel v pičlih nekaj minutah!

Študent Goljufije Slovenija Kazenske ovadbe za 34 magistrskih in zaključnih del

Zakaj potemtakem policija ne preišče več tovrstnih primerov? Ker nima pristojnosti prostega preverjanja tovrstnih nalog, lahko pa ukrepa v primeru obstoja razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, pri čemer lahko sum kaznivega dejanja pregona prijavi vsaka fizična ali pravna oseba. Državni organi in organizacije z javnimi pooblastili so v primeru zaznave morebitnega kaznivega dejanja po zakonu o tem dolžne obvestiti organe odkrivanaj in pregona. 

Fakultete, v kolikor sum zaznajo, seveda podajo prijavo, a pogosto gredo tovrstne goljufije mimo njih. Za razliko od plagiatov, ki jih preverjajo s strojno opremo, jih mnogo težje zaznati, saj gre za izvorno besedilo, ki še ni bilo objavljeno. Gre za goljufijo, ki jo je, kot poudarjajo na Ekonomski fakulteti, mogoče preprečiti zgolj z visokimi etičnimi vrednotami študentov in študijskega okolja ter sprotnim spremljanjem napredka pri njihovem delu, torej s človeškim faktorjem. A potem bi morali profesorji dobro poznati svoje študente, kar je v sistemu, kjer so ti velikokrat zgolj številke, zgolj utopija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Hudobec 08:29 10.november 2018.

    Pa sej vsi vejo kok je ura. Z diplomo si lahko rit obrišeš dons. V moji branži je precej bolj cenjena srednja šola,...lahko tut poklicna kot pa faks iste smeri. Na srednji si mel orenk prfokse, ki so bli strogi ...prikaži več in so te kej naučil, mel si prakso, za zaklučno si mogu dejansko nekej fizičnega nardit in delal si jo 3+2 leta... Dočim VSŠ faks je bil cca 2-3 leti bluzenja po kafičih in potem prosti spis za diplomo. Tut težavnost ni bla primerljiva.

  • AntiLionHide 08:33 23.oktober 2018.

    Fakultete nočejo vedeti. Turnitin (in druga dva ponudnika) ima tudi dodatna orodja, ki omogočajo (preko primerjave s prejšnjimi deli študenta) preverjanje konceptualnih razlik ali podobnosti. Vsak namreč piše v nekem svojem slogu svoje stavke. To se pozna še posebej v ...prikaži več daljših sestavkih. Zato bi fakultete, če bi res želele, to tudi odkrile preko orodij, ki so na voljo... Če pa "šparaš" pri licenci imaš pa na voljo samo primerjavo s podatki/teksti na netu...