Slovenija > Komentarji in kolumne
41 ogledov

Kaj ti bo znanje, če pa plače nimaš?

Barbara Malečkar Žurnal24 main
Učili naj bi se zaradi znanja, delali pa zaradi denarja.

V devetletki so ukinili zunanje preizkuse znanja, ker naj bi učitelji dajali prevelik poudarek pripravam na uspešno reševanje testov. Učenci so se učili zaradi ocen in ne zaradi znanja samega. Ne glede na uspešnost tega ukrepa učenje za ocene ostaja najbolj pomembno ob zaključku osnovne šole, da o srednji šoli in maturi niti ne govorimo. Temu dodajajo svoje še starši, ki otrokom obljubljajo nagrade, in to ne za trud in izkazano zanimanje. Ne. Šteje samo končna ocena, številka, ki jo otrok lahko pridobi na različne, tudi goljufive načine. Tako nagrajevanje seveda ne povečuje radovednosti, vedoželjnosti in ustvarjalnosti pri otrocih. Spodbuja pa iznajdljivost. Vprašamo se lahko, katere od teh spretnosti so bolj zaželjene v naši družbi.

Uspeh

Otroci vidijo pri starših, da niso uspešni tisti, ki imajo znanje. Do statusa in višje plače napredujejo iznajdljivi, tisti, ki imajo ''le'' diplomo, pa se borijo za osnovne plače. Tega se zavedajo tudi starši, ki so otroke spodbujali h pridobivanju znanja, zatakne pa se pri izbiri študija: ''Saj vem, da te je vedno zanimala zgodovina, ampak kje boš dobil delo kot arheolog?" Kajti denar in življenjski slog, ki ga denar prinaša, sta vrednoti v naši družbi. Malo je takih, ki se tem opozorilom uprejo in si rečejo: ''Vem, da bom moral delati dvakrat bolj kot kdo drug za dvakrat manj denarja. A pripravljen sem to sprejeti, da bom le lahko delal, kar si želim." Včasih takim tudi uspe. Zanje pravimo, da so sledili svojemu srcu, pozabimo pa, da ga vsak nosi v sebi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.