Slovenija > Komentarji in kolumne
15 ogledov

Ker sta preveliki, ju pač saniramo

primorska 11.10.2008, koper, suzana kos, foto: dare cekelis Dare Čekeliš
Če izgube bank socializiramo, naj bo odgovornost zanje končno individualna.

primorska 11.10.2008, koper, suzana kos, foto: dare cekelis | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
"Spet bodo dokapitalizirane z NAŠIM denarjem, čeprav nekateri nimamo popolnoma nič opraviti s slovenskimi bankami," se glasi eden od najbolj všečkanih spletnih komentarjev ob povzetku intervjuja premierke Alenke Bratušek za nemški Die Welt, v katerem je napovedala, da bodo naše banke prihodnje leto v najboljšem stanju.

NLB in NKBM sta preveliki, da bi si ju kdo upal pahniti čez rob; tako se nenehno saniranje mastodonov na plečih davkoplačevalcev nadaljuje. Zakaj ju ne zapreti in prenesti vloge tako imenovanih sistemskih bank na druge? "Zadeva ni tako preprosta zaradi več razlogov: zaradi plačilnega prometa, ki ga banki opravljata za velik obseg komitentov (posameznikov in podjetij), zagotavljanja medbančne likvidnosti in likvidnosti proračuna ter problema prenosa kreditov na druge banke," pojasnjuje ekonomist Jože P. Damijan. Strinja se sicer, da ni nemogoče, da bi obe banki likvidirali, a je to (pre)hud zalogaj, za katerega je potrebne veliko sreče pri izvedbi, da bi preprečili sesutje celotnega plačilnega in kreditnega sistema v državi.

Preiskave. Dejstvo je, da izgube bank socializiramo, odgovornost zanje pa bi končno res lahko individualizirali – tako naj odgovarjajo vsi: od tistih, ki so dali na primer Binetu Kordežu posojilo na lepe oči, do tistih, ki so financirali Simono Dimic. In če je bilo takšno odobravanje kreditov skladno z internimi bančnimi akti, naj odgovarjajo tudi tisti, ki so takšna pravila določili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.