Slovenija > Komentarji in kolumne
77514 ogledov

Kje naj starši najdemo 3.500 evrov?!

Ortodont Profimedia - fotografija je simbolična
Ob rojstvu otroka začnite varčevati še za ortodonta.

Anja Ščuka | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24
V Sloveniji primanjkuje ortodontov, posledično so vrste grozljivo dolge, starostna omejitev stanje še poslabša. Mnoge starše čaka dodaten šok.

Kdor ima otroka in je zanj prejel napotnico za ortodonta, ve, o kakšnih čakalnih dobah govorim. To so čakalne dobe,  ki se v tem trenutku nanašajo predvsem na leti 2027 in 2028. To bi večina staršev tiho požrla, če ne bi lovila 16 leta. Otrok mora biti v Sloveniji ob prvem obisku ortodonta star manj kot 16 let, da mu pripada obravnava v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V nasprotnem primeru boste ortodontske storitve drago plačali.

Pritiski na zdravnike, ki želijo pomagati staršem

In tu se začenjajo prve anomalije, saj se otroški zobozdravniki dobro zavedajo stiske staršev. Zobozdravniki vedo, da bodo morali z napotnico pohiteti, da bodo njihovi otroški pacienti prišli do "brezplačenega" pregleda.

Ortodonti tudi zato opažajo in opozarjajo na ogromno število otrok, ki so na čakalnih seznamih in sploh ne potrebujejo ortodonta. Kot je lani opozorila predsednica Slovenskega ortodontskega društva asist. dr. Sanda Lah Kravanja, je kar 30 odstotkov napotnic za ortodonta izdanih prezgodaj.

In kljub temu, čeprav hitijo tako zobozdravniki kot starši, številni ne ujamejo 16. leta in morajo poseči po denarnici. Kot je pred kratkim ugotavljala sodelavka Nina Šprohar v članku TUKAJ, se starši in otroci pogosto napotijo v tujino, ZZZS pa jim povrne stroške zdravljenja. Na račun tega cvetijo posli hrvaških zasebnikov, saj ZZZS stroške zdravljenja povrne le za posege, ki so bili opravljeni pri tujih zasebnikih, ne pa tudi pri slovenskih.

Še zadnji udarec v višini 3.500 evrov

Če ste med tistimi srečneži, ki ste pripeljali otroka do ortodontskega pregleda pred 16. letom in v breme ZZZS, imate prvi pregled "zastonj". In to je morda tudi vse.

Lahko se zgodi scenarij, ki bo staršem nižjega in srednjega sloja povzročil manjši infarkt …

Če povzamem obisk pri ortodontu najstarejšega otroka, je epilog povsem jasen: "Otrok vsekakor potrebuje zobni aparat. Ampak nima dovolj točk za aparat in za zdravljenje, ki bo krito v breme ZZZS. Moj otrok nujno potrebuje aparat, ki ga plačamo starši sami in bomo zanj odšteli vrtoglavih 3.500 evrov."

Kako je to mogoče? Ortodont otroka pregleda in izvede točkovanje, saj mora otrok po pravilih ZZZS zbrati dovolj točk, da bo njegovo zdravljenje krito s strani zdravstvene zavarovalnice. Načeloma zdravljenje ortodontskih nepravilnosti, ki imajo zgolj estetsko noto, ni krito s strani ZZZS, je potrdila tudi ena od moderatork na forumu Med.Over.Net TUKAJ.

Pa čakanje na aparat …

V našem primeru ne bomo prejeli aparata v breme ZZZS, pošteno ga bomo morali plačati sami. Ker bo šlo za samoplačniško storitev, bo aparat kmalu v uporabi, kar ne velja za "zastonjsko različico".

Tudi tisti, ki bodo prejeli zobni aparat v breme ZZZS, ne bodo ušli ortodontskim ekstremom. Kot je javno opozorila celo zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore, čakajo številni pacienti po prvem pregledu na aparat tri, štiri pa tudi ekstremnih osem let!

ortodont Slovenija Zdravje Brez ortodonta čez noč ostalo več okoli 700 otrok, ministrstvo pa menca Otrodont Slovenija Čakalne dobe pri ortodontih: Krivi otroški zobje? Oglasite se čez pet let!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • igorgeus 21:32 25.januar 2024.

    tu je zivi dokaz, da je s privatizacijo vse skupaj se slabse, pa se vedno navijate za privatizacijo. prav fascinantno kako ste eni slepi za vse.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:30 24.januar 2024.

    Veste kakšne zobe imajo indijci,ker ne plačujejo zobozdravstva,nimajo jih

  • rd2dmk2 22:06 23.januar 2024.

    kak pravjo, ena kava na dan manj pa je bajta tule- čez leto in dan. vi starši, ki ne veste kje 3500 eurov pa..en ogrižen jabuk manj pa bodo zobje. matr ste vi vsi opokani. sam da ne boste rekli ...prikaži več da vam nisem reku, tako kot gun gumpec iz A1, takoj po pocen mobilc ki je SAMO 20€--- 200krat. no za take bedarije, ki jih je seveda treba menjat vsakič ko un gumpec z A1 se pokaže na TV se še najde drobiž. ma e veste 3500 € ni samo 7 ta roza papirčkov, je tud 3500 kovančkov.