Zdravje > Otrok
278 ogledov

Pregled pri ortodontu "misija nemogoče"

Ortodont
Vse več pritožb proti ortodontom: Čakalne dobe, da otrok dobi aparat, tudi do osem let. 30 odstotkov napotnic za ortodonta izdanih prezgodaj.

Na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) so danes predstavili problematiko dostopa do ortodontnih storitev z napotnico. Kot je dejala zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore, je priti do prvega pregleda pri ortodontu za starše pogosto "misija nemogoče". Po njenem so v letu 2021, pa tudi lani, opazili naraščanje števila pritožb proti ortodontom, predvsem zaradi nedopustno dolgih čakalnih dob in opravljene storitve. "Po opravljenem pregledu pa je bila čakalna doba izvedbe oziroma, da dobi aparat, zelo dolga. Nekatere med njimi so bile tudi zelo ekstremne, govorimo lahko o treh, štirih letih, bili pa so tudi primeri, ko je bila ta čakalna doba tudi sedem in osem let," je opozorila zastopnica pacientovih pravic. 

Starši zahtevajo napotnice 

ortodont | Avtor: Profimedias Profimedias
Dolge čakalne dobe so razlog, da starši že zelo zgodaj zahtevajo napotnice, saj jih skrbi, da bodo zamudili rok prvega pregleda (do 16. leta starosti). Ortodonti tako ugotavljajo, da so otroci na pregled pogosto napoteni prezgodaj ali pa njihovo stanje ni tako nujno, da bi bil obisk ortodonta potreben. "30 odstotkov napotnic za ortodonta je izdanih prezgodaj," je opozorila predsednica Slovenskega ortodontskega društva Sanda Lah Kravanja. Nedopustno se ji zdi, da zobozdravniki napotnice izdajajo izključno na podlagi želje staršev. Ortodonti so zato predlagali triažo napotnic in evidentiranje dejanskih potreb. 

Sicer je glavni razlog za dolge čakalne dobe v ortodontiji velik razkorak med potrebami, pravicami ter željami prebivalstva in številom programov za čeljustno in zobno ortopedijo, za katere je plačnik ZZZS, je pojasnil predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Krunoslav Pavlović.  Po njegovem v Sloveniji za skrajšanje čakalnih dob potrebujemo 40 novih programov, v realnosti pa se na novo financirajo le tri do štirje. Tako nam na področju ortodontije še vedno manjka več kot 35 programov.

V minulih letih so problematiko predstavili vsem šestim ministrom za zdravje in sodelavcem ter tudi ZZZS, še posebej aktivno od septembra 2018, ko je bila na ZZS izvedena prva novinarska konferenca o čakalnih dobah v otroški ortodontiji, na kateri je bilo izpostavljeno, da bi za skrajšanje čakalnih dob ob trenutnih potrebah potrebovali 40 novih ortodontskih javnih programov.

Naši otroci Zdravje Predolge čakalne dobe za ortodonta

Tudi ortodonti odhajajo k zasebnikom

Tudi v ortodontiji opažajo podoben trend kot v ostalih dejavnostih medicine in dentalne medicine, da vsako leto več specialistov zapusti  javno mrežo, iz javnih zavodov odhajajo v zasebne dejavnost, tudi zaradi administrativnih obremenitev in povečanega pritiska. Ortodontov sicer ne primanjkuje, interesa za specializacijo pa je veliko. Prosta mesta so namreč vedno polno zasedena.  

ZZZS povrne stroške pri tujih zasebnikih, pri domačih ne

Vs pogosteje se dogaja odhajanje pacientov na zdravljenje v tujino. Zdravljenje na napotnico v tujini po evropski direktivi o prostem prehodu na zdravljenje v tujino se po podatkih ZZZS hitro povečuje. "Opažamo porast števila posredniških podjetij, ki za paciente uredijo vso potrebno dokumentacijo in najdejo določenega specialista v tujini, predvsem na Hrvaškem. Ti specialisti so privatni izvajalci, posredniška podjetja si za posredovanje zaračunavajo provizijo. V letih od 2018 do 2022 je bilo s strani ZZZS  za ortodontsko zdravljenje v tujini na osnovi vlog staršev povrnjenih sredstev v višini za 2,42 programa ortodontije," je opozorila Lah Kravanja. 

Specialisti ortodonti se vse pogosteje srečujejo tudi s prekinitvami delovanja ortodontov, kar pomeni, da naenkrat ostane brez terapevta okoli 1500 otrok.

vanda.levstik@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • bobubob 17:18 22.februar 2023.

    Pravijo, da so tudi tu koristi večje od škode. Pravijo tisti, ki imajo korist. In to so predvsem ortodonti. Oziroma stroka. Ki najprej popravlja napočeno zobno sklenino in na koncu vstavlja vsadke....ter služi. Kar je tule sicer povsem običajno - ...prikaži več če bi bili ljudje zdravi, namreč za 'stroko' ne bi bilo jaht, haciend, črnih mestnih terencev in stanovanj, katerih meter stane toliko kot znaša polletna povprečna neto plača. Pa naj kdo reče, da se jim ne izplača 'požigati', da lahko kasneje gasijo