Zdravje > Otrok
2065 ogledov

Predolge čakalne dobe za ortodonta

"Če pride po treh, štirih, nekje celo po sedmih letih otrok na vrsto, je pogosto problem že tako velik, da ga je težko odpraviti," je dejala specialistka ortodontije.

Ortodontsko zdravljenje v Sloveniji potrebuje 40 odstotkov otrok, starih od 3 do 18 let, aktivni ortodonti pa ne zmorejo zadostiti potrebam, ki jih nudi obvezno zavarovanje, opozarjajo v ortodontskem društvu.

Otrodont Slovenija Čakalne dobe pri ortodontih: Krivi otroški zobje? Oglasite se čez pet let!

Stanje na področju ortodontije je torej pereče, stopnjuje ga sicer dobrodošla pravica, ki zdravljenje zagotavlja skoraj vsem otrokom, a se zaplete pri izvedbi, saj ni dovolj programov. "Deklarativno na papirju država pacientom zagotavlja pravico do vseh storitev, vendar z instrumenti kot so število in obseg programov omejuje obseg izvedenih zdravstvenih storitev in dejansko preprečuje udejanjanje teh pravic," je poudarila predsednica Slovenskega ortodontskega društva Sanda Lah Kravanja. 

"Zelo nas je presenetilo, da NIJZ nima realnih podatkov o  čakalnih dobah, da ne poročajo vsi izvajalci in da obstoječi podatki niso kakovostni in primerljivi. In to kljub temu, da je bilo prav v ta projekt vloženega veliko časa in denarja, ki bi ga lahko namenili pacientom." 

Med dopustnimi in dejanskimi čakalnimi dobami glede prvega obiska ortodonta je velika razlika. "Dopustne čakalne dobe za prvi pregled so pod stopnjo hitro tri mesece, česar noben ortodont trenutno v Sloveniji ne more zagotoviti. V našem ZD so čakalne dobe pod stopnjo nujnosti hitro nekje okrog enega leta, pod redno na terenu opažamo, da se te čakalne dobe gibajo od 240 dni do tri leta in pol, pri nas v ZD Ljubljana povprečno dve leti," je pojasnila specialistka ortodontije Martina Mikac Cankar.

Na vrsto tudi po petih letih

Otroci torej ne dobijo pravočasno pomoči, čeprav je to zelo pomembno. "S tem se namreč največ pomaga in tudi stroški so manjši. Če je otrok vpisan v dolge čakalne sezname, se namreč te nepravilnosti slabšajo. Če pride po treh, štirih, nekje celo po sedmih letih otrok na vrsto, je pogosto problem že tako velik, da ga je težko odpraviti. Povečujejo se zapleti in zahteve po kombiniranem kirurškem zdravljenju, kar si nihče ne želi," je poudarila Mikac Cankarjeva. 

Čaka 10 ortodontov

V javni mreži je na razpolago 89,40 programa, ki ga izvajajo v zdravstvenih domovih in zasebni specialisti koncesionarji. Vsaj še deset specialistov ortodontije pa je samostojnih in niso v sistemu javne mreže. Večina bi bila pripravljena izvajati javni program na osnovi koncesije in bi lahko začeli takoj, vendar so vse vloge na čakanju, so poudarili ortodonti. Za odpravo čakalnih vrst na tem področju bi bilo sicer potrebnih dodatnih 40 programov, so dodali.

Do šestnajstega leta

Utemeljitve za zdravljenje prepoznajo z uporabo indeksa za določanje stopnje čeljustne in zobne nepravilnosti. Vsi diagnostični postopki za določanje te stopnje, in s tem tudi potrebe po zdravljenju, morajo biti izvedeni do otrokovega 16. leta starosti in so temeljni pogoj za to, da bo plačnik zdravljenja ZZZS.

Zavarovana oseba ima pravico do ortodontskega zdravljenja v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, če je ugotovljena srednja, težka ali zelo težka nepravilnost.  Po 17. letu in pri lažjih nepravilnostih stroški zdravljenja niso več predmet zdravstvenih zavarovanj, zato zdravljenje v teh primerih nadaljujete samoplačniško.

Po novih Pravilih ZZZS bodo tudi imeli pravico do ortodontskega zdravljenja tudi starejše od 18 let, ki imajo težjo skeletno nepravilnost in potrebujejo kombinirano ortodontsko- kirurško, ortognatsko zdravljenje.

Zakaj ortodont?

Saša Savić iiz odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije je pojasnil , da razvojni odkloni, ki predstavljajo večino dela ortodontov, v glavnem nastajajo zaradi razvad v obdobju rasti. Te se se kažejo kot motnje funkcije dihanja, to je dihanje skozi usta in drža odprtih ust in požiranja (infantilno požiranje). Tukaj je še sesanje prsta, trdoživo sesanje dude, podlaganje spodnje ustnice med zobna loka itd.

Po oceni ortodontov je v Sloveniji okoli 90 odstotkov otrok upravičenih do ortodontske obravnave s strani obveznega zdravstvenega. V nekaterih drugih državah (Hrvaška, Švedska, Danska, Anglija), ki imajo primerljivo število otrok na ortodonta, ima pravico do tovrstnega zdravljenja le med 40 % in 60 % otrok, starih med 3 in 18 let.

 

Komentarjev 2
  • Lara_Woodhouse 15:57 28.september 2018.

    Dobra novica zdaj ponuja Google spletno poslovanje na domu. Za 3 ure na spletu lahko zaslužite do 958 do 1327 dolarjev na dan doma. To delo sem začel in še nikoli nisem bil srečnejši in zdaj ga delim z vami, ...prikaži več zato ga lahko preizkusite tudi. Pridružite se nam in obiščite našo spletno stran za več podrobnostii ... ........ ➤➤➤ www.WebJob98.Com

  • Majazmaja 15:11 28.september 2018.

    Tudi na Hrvaškem sprejemajo otroke IN odrasle s slovenskimi napotnicami. Moja 17-letna soseda je prejšnji teden prišla iz Opatije, kjer so ji namestili keramični samozaklepni aktivni aparat. Morala ga je doplačati, saj ji na napotnico pripada 'navaden kovinski.' V Opatijo ...prikaži več bo morala 1 x na 6 - 8 tednov, odvisno od DOGOVORA z ortodontom, lahko tudi ob sobotah. Brez napotnice bi njen aparat stal 2300 eur za oba loka, z vsemi pregledi, odstranitvijo aparata, poliranjem zob in končno stabilizacijo.