Slovenija > Komentarji in kolumne
6576 ogledov

Koronavirus razkriva bedo (tudi naše) politike

Šivanje mask za koronavirus v Mengšu Profimedia
Pogled "pod kožo" virusa - in ljudi.

Matjaž Gams | Avtor: IJS IJS
Nekateri primerjajo gripo z virusom, a so razlike velike. Res večina dobi podobne bolezenske znake in umirajo zlasti starejši, a smrtnost pri koronavirusu je 10- do 20-krat večja kot pri gripi (2 odstotka pri obolelih proti 0,1 odstotka), oba sta primerljivo kužna (ena oseba prenese na 1,3 pri gripi in 2,2 osebi pri kovidu), a zaradi eksponentne rasti je razlika velika - po 20 prenosih je pri gripi 190 okuženih, pri kovidu čez 7 milijonov, torej bi teoretično po 20x5 dni (inkubacija je povprečno 5 dni), treh mesecih, bili okuženi vsi Slovenci.

Pri celotni okuženi populaciji in smrtnosti čez celo populacijo okoli 1 odstotka (približno polovica jih ne kaže znakov) dobimo pri kovidu 20.000 mrtvih in pri gripi pod 1.000 (v praksi pa okoli 100, torej je realno računati pri kovidu na okoli 2.000 mrtvih brez ukrepov). Drugi razlika je potuhnjenost kovida – kužni ljudje pogosto sploh ne vedo, da imajo bolezen. Tretje - proti gripi se cepimo, za kovid še ni cepiva. Dodatni problem je dolžina okrevanja, ki je nekajkrat daljša pri kovidu, kar preobremeni zdravniški sistem in onemogoči normalno zdravniško oskrbo. Že tako smo imeli gromozanske čakalne vrste, sedaj bodo še daljše. Koliko daljše in koliko mrtvih, pa je odvisno od ukrepov.

Ko pogledamo nazaj, je veliko organizacij storilo oziroma še dela neverjetne napake. Za začetek so proticepilci zbili precepljenost do kritične meje in resnično kužne bolezni kot ošpice so tik pred izbruhom. Ošpice imajo stopnjo kužnosti 15, torej eden prenese bolezen naprej na 15 drugih. V šestih prenosih se bolezen razširi na 11 milijonov, torej za pet Slovenij. Pri tem starši otroka, ki je umrl zaradi necepljenega prenašalca v istem razredu, ne morejo tožiti staršev necepljenega otroka.

Neoliberalna miselnost je v kriznih časih pokazala svojo krutost in morbidnost. V nekaterih državah privatne bolnice niso hotele sprejemati bolnikov s kovidom, ker je bilo z njimi preveč problemov in premalo dobička. Da o svetovni zdravstveni organizaciji, ki je dolgo trdila, da ni treba nositi mask, da ni treba zapirati mej, itd., niti ne govorimo. Do pred dvema tednoma so bile v marsikateri evropski državi ob stotinah mrtvih dnevno in razglašenih strogih ukrepih ulice polne tam, kjer zraven ni bilo policije.

Zakaj je najhuje v Evropi in ZDA, je na dlani: ideologija neoliberalnega globalizma, posledično prepočasno reagiranje in stalne pritožbe ter nagajanje, namesto da bi stopili skupaj. Ljudje se razburjajo, ko želijo inštitucije s kamero meriti temperaturo vstopajočih, čeprav tako obvarujemo mnogo življenj, ne dovolijo sledenja mobilnih aparatov, čeprav bi tako lahko opozorili tiste, ki so bili v stikih z okuženimi.

Ne uporabljati učinkovitega zdravila, ker ga je priporočil Trump?

Ameriške medijske hiše glede na politično usmerjenost hvalijo ali napadajo nastope predsednika Trumpa, za ene je herojski vodja in za druge nesposoben demagog. Ideološki diskurzi gredo tako daleč, da nekateri levo usmerjeni ne dovolijo uporabe zdravila hydroxychloroquine, ker ga je priporočil Trump. Dovolj testov še ni, a intenzivno potekajo.

Desni mediji nakazujejo, kako je Trump ob nagovoru v parlamentu napovedal nevarnost pandemije in je zato Pelosi njegov govor raztrgala, a v resnici ga je raztrgala zaradi drugih tem. Trump odgovarja, da so krivi levi zaradi poskusov odstavitve, ker so odvzeli pozornost s tekočih opravil, a je menil, da bo zaprtje meje dovolj. Praktično vsaka ameriška poročila so v teh kritičnih časih opremljena s kritiko druge politične struje.

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

Morda bi kdo rekel, da gre za nepomembne spore, a posledično je veliko mrtvih in gromozanske gospodarske škode. Izpad države je v nekaj tednih, za primerjavo, tolikšen kot večletni proračuni za znanost, a sedaj zaradi stiskanja pasu nimamo znanj, cepiva in zdravil, še več, ob izbruhu krize je bila večina namenskih skladišč praznih tako v Sloveniji kot ZDA. Zaloge pač stanejo!

Ideološki spor v Sloveniji, znanost dela dalje

V Sloveniji je do določene mere podobno – zamude so se zgodile zaradi politične krize in prenosa oblasti in čeprav so bili po ureditvi razmer sprejeti nujni ukrepi, so spet tu ideološki spopadi – vojske na meji menda ne sme biti, "da ja ne bi preprečili kakšen prihod migranta, ki bi potem dobil zdravstveno pomoč v preobremenjeni situaciji" kot pravijo desni mediji, a kot pravijo levi, gre za nekatere nepotrebne totalitarne poteze, v katerih uživajo avtoritativni voditelji. Kdo ima prav?

Za znanost pa so tako leve kot desne vlade zadnja leta namenjale manj kot 0,5 odstotka BDP, med najslabšimi v Evropi. Znanstveniki po svetu in Sloveniji intenzivno iščemo rešitve za kovid. Na Institutu "Jožef Stefan" 10 skupin napoveduje število novih okužb v Sloveniji in po svetu, zbiramo podatke, analiziramo lastnosti in učinkovitost ukrepov. Med drugim merimo učinkovitost mask, kemijske sestavine in lastnosti virusa. Ugotovitve sproti sporočamo slovenski in svetovni javnosti. Vzorci uspešnih ukrepov so na dlani – čim prej in čim bolj ostro, a okužbe se ne da preprečiti, lahko jo le zadržujemo na nižjem nivoju kot brez ukrepov in ob pravočasni reakciji gospodarstvo in normalno življenje skoraj ne trpi. Tak je recept Tajvana.

Jeff Bezos Slovenija Slovenija pri koronavirusu zamuja zaradi Amazona?

Podobno kot v Italiji je tudi v Sloveniji velik pritisk na zdravstvene in oskrbovalne delavce, recimo v domovih za starejše. Se je vedelo, da bo tako, a 165 obolelih v Sloveniji pokaže, kako podhranjeni so javni sektorji v domovih za starejše in v bolnicah. Slabo plačani in preobremenjeni kader brez zaščitnih sredstev ne more poskrbeti za primerne ukrepe in varnost in tako postane eden izmed raznašalcev virusov. Vlada bi morala tem področjem nameniti največ pozornosti. Da pa gre pri tem za spore med javnimi inštitucijami in vlado oz. drugimi zdravstvenimi organizaciji, od daleč smrdi po ideoloških in škodljivih prepirih.

Zaščitna kirurška medicinska maska | Avtor: Profimedia Profimedia

Domače maske in čiste kljuke niso Sizifovo delo

Ali pomaga razkuževanje prostorov, predmetov, kljuk v stavbah ? Pri tem gre za verjetnost in empiriko. Po poročilih so izgleda nekateri zboleli zaradi stika preko predmetov. Tule Mythbustersi kažejo zabavo, kjer se razen enega vsi kontaminirajo preko rok in predmetov, čeprav jih polovica ve, da se morajo čuvati. Brez točnih empiričnih podatkov je zato smotrno umivati vso hrano iz trgovin, nositi rokavice in čistiti skupne predmete.

Ali maske pomagajo? Stroka je jasna: da, pomagajo – do določene mere. Večina prenosa je po izdihanem zraku, delno v obliki sline in drugih tekočin. Koronavirus je velik približno 0,1 mikrona, torej desetinko tisočinke milimetra oziroma 0,1mikrona. Bakterije z 0,3 – 60 mikronov so običajno toliko večje, da jih maske in dobri zračni filtri polovijo. Vendar virusi le redko potujejo sami po zraku, najpogosteje so prilepljeni na drobne kapljice velikosti 5 mikronov. Za primerjavo, novorojenčkov las je debel 40 mikronov in na meji vidnega.

Slabo nameščene domače maske (zrak potuje med masko in kožo) polovijo polovico bakterij in virusov, dobro nameščene domače maske polovijo celo do 70 odstotkov virusov v zraku (v testih, kot so jih izdihali), dovolj za bežen kontakt v trgovini, poleg tega prekine dotikanje ust z roko, iznos pri okuženih itd. Zato je nasvet iz Azije, ki je edina ukrotila virus: nosite maske, kadarkoli ste skupaj z drugimi – na stranišču, na vlaku, na črpalki, v trgovini.

Zmagujemo!

Slovenski ukrepi so učinkoviti! Slovenija je bila pred ukrepi v nekaterih kategorijah okoli 10. najslabša na svetu (worldometer), sedaj pa je 26. po številu mrtvih na milijon, malo za ZDA, 40. po vseh primerih in 15. po številu testov na milijon prebivalcev. Zmagujemo in kmalu bo smotrno začeti normalizirati življenje korak za korakom. Prepirljivce naj zadane primerna "nagrada", a mrtvih ne bomo mogli oživeti.


Profesor doktor Matjaž Gams je vodja Odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Ukvarja se predvsem z umetno inteligenco in kognitivnimi znanostmi, je državni svetnik, član številnih domačih in tujih društev ter programskih odborov. Avtor izraža svoje mnenje.

Komentarjev 4
  • Tupamaros 13:45 16.april 2020.

    Značilnost t.i. "demokratov" socialističnih ali drugaćnih je kritiziranje brez odgovornosti tistih, ki odgovornost nosijo.

  • Tupamaros 10:42 07.april 2020.

    Če se izkaže, da vladni ukrepi niso dovolj razumljivi, pokličite na pomoč Andreja Štera.

  • sam50 08:56 07.april 2020.

    Sami "strokovni" izračuni,preračuni in petje slave ravno tistim,ki so se pred izbruhom obnašali kot kmet,ki je po končani sezoni pustil stroje in orodje na polju,spomladi,ko je potrebno spet orati,saditi in sejati,pa začel iskati kje je kaj ostalo in če je ...prikaži več v delovnem stanju,potem pa zbirati po raznih skladiščih semena in ostale stvari,ki so potrebne za pridelavo pridelkov...