Slovenija
81 ogledov

Korupcija: plačali naj bi mu safari

Five je fantom pomagala oprati zaprašen avto. (Foto: West Midland Safari Park) Žurnal24 main
Hrvaški Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je danes vložil obtožnico proti bivšem direktorju javnega podjetja Hrvaške vode, ki upravlja s hrvaškimi vodnimi viri, Jadranku Husariću in še dvema direktorjema.

Slednja sta Husariću plačala safari v Namibiji v zameno za njegovo posredovanje pri poslovanju njunih podjetij s Hrvaškimi vodami.

Uskok bremeni direktorja podjetja Vodoprivreda Lonja-Zelina, Zorana Crnekovića, in direktorja podjetja Proning Božidarja Deduša kot tudi Husarića podkupovanja ter zlorabe položaja in pooblastil.

V obtožnici, ki jo je tožilstvo objavilo na svoji spletni strani, niso navedli vsote, ki jo je trojica porabila v lastno korist in bi jo morali vrniti v primeru obsodbe. Objavili pa so, da so poleg stroškov potovanja in lova v Namibiji v podkupnino šteli tudi stroške prevoza lovskih trofej na Hrvaško.

Na safariju so bili leta 2009

Trojica je bila na safariju v začetku junija 2009, namen potovanja pa so opisali kot strokovno izpopolnjevanje. Na podlagi tega je Dedušovo podjetje plačalo njegove stroške. Crneković je v svojem podjetju tri letalske vozovnice zabeležil kot storitev cestnega prevoza, v tednu, ki ga je preživel v Nambiji, pa ni tudi ni zabeležena njegova odsotnost z delovnega mesta. Partnersko podjetje Crnekovićeve družbe je plačalo stroške za prevoz lovskih trofej iz Namibije na Hrvaško.

Potem ko je Uskok marca lani sprožil preiskavo v omenjenem primeru, je Husarić v medijih zanikal prirejanje razpisov in krajo denarja. Pot v Namibijo je takrat predstavil kot svoj dopust in zanikal, da bi stroške plačale Hrvaške vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.