Slovenija
1566 ogledov

Kriminalisti zaključili preiskavo v Zavodu Kengurujčki

zavod Kengurujčki Saša Despot zasebni zavod za varstvo otrok Kengurujčki
Vložena kazenska ovadba v primeru Kengurujčki.

Proti 67-letni lastnici zavoda Kengurujčki je podana kazenska ovadba zaradi zanemarjanja mladoletnih oseb in surovega ravnanja z 10 otroki, je sporočil Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana. Grozi ji do tri leta zapora. 

Kriminalistična preiskava glede surovega ravnanja v zavodu Kengurujčki je pokazala, da je 67-letnica opravljala delo varuške, čeprav za to ni imela ustreznega znanja. "Vloga osumljene bi morala biti priprava hrane, vendar temu ni tako. Osumljena je določala, kdaj, kaj in kako se bodo izvajale dejavnosti varstva, pri tem pa je strokovne predloge, nasvete, opozorila varuške kot strokovno usposobljene osebe zavračala," je povedal Zrinski.

"Utemeljeno sumimo, da je z nekaterimi otroki ravnala neetično in neustrezno," pravi Zrinski. Osumljenka je tako z neprimernimi metodami umirjala otroke, z otroki je neprimerno komunicirala, jih žalila in nanje vpila, ni jim dovolila, da bi si količino hrane izbrali sami, niti jih ni pri hranjenju spodbujala, pač pa jih je hranila na silo. Pri pripravi na počitek pa je po ugotovitvah kriminalistov za nekatere otroke uporabljala neetične in strokovno nesprejemljive načine in metode kot je povijanje otrok v rjuho.

zavod Kengurujčki Zloraba otrok Slovenija Zasebni zavod Kengurujčki: Je sistem zatajil?

Surovo ravnanje razkrila nova vzgojiteljica

Surovo ravnanje v vrtcu je razkrila nova vzgojiteljica, ki je neprimerno ravnanje lastnice z malčki posnela. Lastnica, ki sicer ni bila varuška, je glede na posnetke, da se ne bi slišal jok, malčke prisilno umirjala tako, da jih je tesno povijala v rjuhe. Na posnetkih je prizor tesno povitega otroka tudi čez glavo, ki joče v posteljici, na njem pa je vzmetnica. Prisilo je uporabila tudi pri hranjenju otrok.
zavod Kengurujčki Surovo ravnanje Slovenija Lastnica Kengurujčka razlaga, kaj je počela

Inšpekcijski postopek šolskega ministrstva pa je razkril, da nobena od oseb, ki so skrbele za otroke, ni imela dovoljenja za delo, oziroma ni bila vpisana v razvid varuhov predšolskih otrok pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Starše so pri tem zavajali, saj je bilo na spletni strani zavoda navedeno, da varstvo otrok izvaja samostojna podjetnica, ki ima za to dovoljenje ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Kljub temu je zavod staršem izdajal račune in opravljal razgovore z njimi. 

zavod Kengurujčki Preiskava Slovenija To čaka starše, ki so v Kengurujčkih plačevali na roko
 
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.