Slovenija
4058 ogledov

Zasebni zavod Kengurujčki: Je sistem zatajil?

zavod Kengurujčki Saša Despot zasebni zavod za varstvo otrok Kengurujčki
"To je bilo popolnoma na črno," o varstvu Kengurujčki, kjer naj bi surovo ravnali z otroki, pravijo na šolskem ministrstvu.

"Na žalost gre za povsem nelegalnega izvajalca, ki kljub jasnim zakonskim določilom ni pridobil dovoljenja ministrstva za opravljanje te dejavnosti," je na današnji novinarski konferenci glede zavoda Kengurujček, kjer naj bi lastnica surovo ravnala z otroki v varstvu, dejala vodja sektorja za predšolsko vzgojo na ministrstvu Vida Starič Holobar. Zavod pod tem imenom torej ni bil vpisan v razvid javno veljavnih programov, ki ga vodi ministrstvo, je pa dejavnost varstva predšolskih otrok zavod registriral na Ajpesu.

Vrtec Preiskava Slovenija Surovo ravnanje z otroki v ljubljanskem vrtcu

Vpis v register varuhov omogočila druga oseba

Zavod torej ni bil zasebni vrtec, je pa njegovem naslovu naveden v registru varuhov predšolskih otrok. Za opravljanje dejavnosti varuha, ki lahko pazi največ šest otrok, je soglasje leta 2015 pridobila Zlata Nuhanović, ki jo še vedno najdemo med 338 osebami, registriranimi kot varuh predšolskih otrok. 
"Kaže, da tam te osebe ni bilo: legalno bi morala tam opravljati dejavnost," je povedal glavni inšpektor na Inšpektoratu RS za šolstvo in šport Tomaž Rozman. Nuhanovičeva je glede na javno dostopne podatke imela do lanskega oktobra registriran s. p. Beli medo, predšolska vzgoja, vendar na drugem naslovu. Glede na podatke v Ajpesu, je lastnica zavoda Kengurujčki Branimira Vrečar, ki pa za varstvo otrok nima ustrezne izobrazbe, zato naj bi otrokom kuhala in opravljala le gospodinjska dela.

zavod Kengurujčki Mučenje otrok Slovenija Zavod Kengurujček, kjer so trpinčili otroke, zabrisal vse sledi

"Našli nismo nikogar"

Inšpektorji so hišo, kjer je potekalo varstvo, obiskali takoj po prijavi v petek, vendar tam niso našli nikogar. Več podatkov, kaj natančno se je dogajalo v varstvi, glavni inšpektor tako na današnji novinarski konferenci glede dogodka, ki je močno razburil Slovenijo, ni imel.
"Očitno je prišlo do zlorabe in postopki bodo pokazali, v kateri točki je bil kršen zakon," pravi Rozman, ki podatek, ali je v Kengurujčkih bil že izveden inšpekcijski nadzor, Rozman še preverja, zagotavlja pa, da prijave glede delovanja Kengurujčkov doslej niso dobili. Dogajanje v varstvu Kengurujčki sicer preiskuje tudi policija.

Na ministrstvu starše in zaposlene delavce v vrtcih pozivajo, naj o vseh domnevnih nepravilnostih obvestijo inšpekcijsko službo in dajo pobudo, da se v vrtcu opravi izredni nadzor.

Gugalnica Starši, pozor! Slovenija "Na trgu je še veliko varstev, ki poslujejo na črno"

"Prvi inšpektor so lahko starši"

Ključno vprašanje je torej, kako nadzirati vrtcev in varstva, ki delo opravljajo na črno. Mnogi imajo dejavnost registrirano, vendar pa glavni inšpektor glede nadzora tistih, ki delajo brez dovoljenj ministrstva pravi: "Od števila inšpektorjev težko pričakuješ, da bi izvajali nadzor" in na vprašanje, kako bi v prihodnje preprečili primere, kot Kengurujček pravi: "Prvi inšpektor so lahko starši".

Šolska inšpekcija je samo letos prejela 55 prijav domnevnega nasilja v vrtcih in šolah ter fakultetah, povprečno tretjina naj bi se jih izkazala za upravičene. Prijava nasilja v Kengurujčkih je prva prijava nasilja pri zasebnem varuhu otrok, ki jih je v registru sicer 338.

Janković: V naših mestnih vrtcih se kaj takega ne more zgoditi!

"Taka situacija se ne sme ponoviti nikoli!" pa je danes dejal ljubljanski župan Zoran Janković. "To je obsojanja vredno. V naših mestnih vrtcih se kaj takega ne more zgoditi. Ne vem, kaj bi kot stari starš naredil, če bi bil moj vnuk ali vnukinja v takem vrtcu."

Ministrstvo starše, ki se odločijo za zasebno varstvo poziva, naj na njihovih straneh preverijo ali dejansko gre za vrtec ali varstvo, ki deluje legalno, torej izpolnjuje vse zahtevane pogoje. Župan Janković pa na drugi strani zagotavlja, da Mestna občina Ljubljana zagotavlja vrtec, vsakemu otroku, ki je rojen v Ljubljani in je vsaj eden od staršev Ljubljančan. "V zadnjih sedmih letih nismo povišali cene vrtca. Sprejem otrok v vrtce smo povišali z 8000 na 13000 otrok," je dejal Janković. Anketa, ki so jo opravili, je pokazala, da je 91 odstotkov staršev zadovoljnih ali zelo zadovoljnih z ljubljanskimi vrtci, je še poudaril.

Pritrdili sta mu tudi predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih javnih vrtcev Suzana Antič in predsednica Evropskega združenja ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol ESHA Barbara Novinec. Poudarili sta, da javni vrtci zagotavljajo visok standard etično moralnih norm in ničelno toleranco do nasilja. Po njunih besedah morajo biti kriteriji enaki tako za javne kot zasebne zavode. "Očitno pa je, da je sistem tukaj zatajil," je dejala Antičeva, ki meni, da bi bilo treba začeti stvari preverjati na vrhu. "Preveriti je treba, katere pristojnosti zakon daje inšpektorjem v primeru zasebnikov."

 

Komentarjev 6
  • Avatar Mariwalla
    Mariwalla 01:32 05.oktober 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > Sexydrom.com

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 20:22 04.oktober 2018.

    Zlata če bi bil to moj otrok verjemi da te najdem in te polijem z kislino!

  • popokatopetl 16:59 04.oktober 2018.

    SUzana Antič je kot kaže že pozabila, da je sistem z njo vred že enkrat grdo zatajil tudi v njenem vrtcu.