Slovenija
20499 ogledov

Surovo ravnanje z otroki v ljubljanskem vrtcu

Zloraba Profimedias
Gre za ravnanje z malčki, starimi od 11 medsecev do štiri leta.

TV Slovenija poroča o surovnem ravnanjem z otroki v ljubljanskem zasebnem zavodu za varstvo otrok Kengurujčki. V uredništvu razpolagajo s posnetki, iz katerih je razvidno skrajno neprimerno ravnanje z malčki. Avtorica posnetka je vzgojiteljica, ki je v zavod prišla na novo.

Da se ne bi slišalo otroškega joka, so malčke prisilno umirjali tako, da so jih tesno povijali v rjuhe. Na posnetkih je prizor, ko otroka, tesno povitega tudi čez glavo, položijo v posteljico in nanj položijo vzmetnico. Prisilo so uporabili tudi pri hranjenju otrok.

Nova vzgojiteljica je povedala, da je našla eno izmed deklic trikrat tesno povito okrog glave, bila je že povsem rdeča, meni, da bi se lahko zadušila.

Dve preiskavi

Vrtec je že zaprt, otroke so ogorčeni starši že izpisali. Javno se ne želijo izpostaviti, bojijo se, kakšne posledice bo na otrocih pustilo ravnanje v vrtcu.

Primer preiskujeta policija in inšpektorat za šolstvo; slednjega je v petek, 28. septembra, o primeru seznanila policija.

Garderoba v vrtcu Starši v šoku Svet Mama prišla po otroka, a ga v vrtcu ni bilo

Nova vzgojiteljica staršem pokazala posnetke

Kot piše Svet24, so konec tedna s spleta izginili vsi podatki o vrtcu, tako spletna kot Facebook stran. Iz omenjenga uredništva so se obrnili na kontaktno osebo A. V., ki je bila naveden na spletni strani.

Ta jim je posjasnil, da je v bolnišnici in da o dogajanju ne ve nič; dodal je, da doslej pripomb staršev na ravnanje z otroki ni bilo.

Lastnica vrtca je B. V., a ta v procesu vzgoje - po svojih besedah - ni sodelovala, včasih naj bi pomagala le pri pripravi hrane. To je opravljala Z. N., ki je vpisana v register varuhov. Varstvo otrok je v novi sezoni opravljala nova varuška.

Ta je, kot že rečeno, avtorica posnetkov. Med drugim je povedala, da je prišlo do prisile tudi pri hranjenju otrok, po njenih besedah naj bi silo uporabila lastnica zavoda. Pri hranjenju naj bi otroka prijela na način, da se ta ni mogel premikati, mu tlačila hrano v usta in mu, če mu je šlo na bruhanje, tudi to potisnila nazaj.

Kot je vzgojiteljica, ki je v zavodu delala približno tri tedne, še povedala za televizijo, je opozarjala na nepravilnosti že prvi teden svojega dela, ker to ni zaleglo, pa je začela dogajanje snemati, saj je vedela, da bo potrebovala dokaze. Minuli teden je staršem otrok pokazala posnetke in jim povedala, kaj se dogaja, in skupaj so šli na policijo.

Lastnica zavoda kakršnekoli nepravilnosti zanika.

Ministrstvo opozarja starše

Inšpektorat za šolstvo in šport pojasnjuje, da je bila na naslovu, na katerem je svoje delovanje oglaševal zasebni zavod Kengurujčki, v register varuhov z odločbo dne 7. 4. 2015 vpisana oseba - varuh predšolskih otrok. Torej ni šlo za zasebni vrtec, temveč za varuha, ki samostojno opravlja dejavnost varstva otrok (kot s. p.). "V postopku je oseba izkazala izpolnjevanje vseh pogojev, zato je bila tudi vpisana v register varuhov," so dodali.

Ministrstvo je na svoji spletni strani sicer ravno danes objavilo tudi obvestilo staršem predšolskih otrok, v katerem opozarjajo, kako pomembno je, da si pred načrtovano vključitvijo otroka v vrtec oziroma varstvo pridobijo vse potrebne informacije.

Prispevek TV Slovenija na tej povezavi.

zdravje: 27.02.2006, telovadba, gibanje, športna vzgoja, otroci, vrtec, vzgojite Slovenija Vrtec zavrnili devetnajstkrat, čakajo na točno določeno vzgojiteljico

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • ode 08:18 05.oktober 2018.

    Vsi starši so vedeli, da vrtec deluje nezakonito, da lastnikom v primeru nepravilnosti nič ne morejo, pa so vseeno tja vozili otroke - prostovoljno, zaradi nižje cene. Starše kaznovati zaradi zanemarjanja otrok, kršenja delovne in davčne zakonodaje in zaradi najema ...prikaži več izvajalca, ki dejavnost opravlja na črno.

  • Avatar darklord
    darklord 14:14 04.oktober 2018.

    nisem za leve in nisem za desne; glede omenjenega prispevka: upam , da bo slo sodstvo vsaj enkrat pokazalo svojo profesionalnost; ce ne , jih ne potrebujemo!!!!!!

  • softundsicher 11:44 04.oktober 2018.

    Se sploh ne čudim. Poznam primer - ženska z osnovnošolsko izobrazbo, vse življenje delala tekstilnem podjetu, po stečaju podjetja odpre s.p. - šiviljstvo, dopolnilna dejavnost varstvo otrok in odpre svoj "vrtec". Otroke pazi, jim kuha itd... Vse lepo in prav, ...prikaži več, če ženska ne bi imela psihičnih težav (na tabletah, večkrat v ustreznih ustanovah). Starši otrok seveda tega niso vedeli. Na srečo je bilo vse ok. Gospa pa je dejavnost, po porabi subvencije, ki jo je dobila za odprtje s.p.-ja, že zaprla.