Slovenija
13257 ogledov

Vse več staršev otrok še ne želi vpisati v šolo

Učenec
Leta 2008 je bilo odlogov šolanja okoli 700, leta 2016 pa že za tisoč več. Kaj je razlog?

Število odlogov šolanja in s tem vstopa v prvi razred se iz leta v leto povečuje. V šolskem letu 2008/2009 je bilo odlogov šolanja nekaj čez 700, v šolskem letu 2016/2017 pa kar za tisoč več. Podatkov o številu odlogov v šolskem letu 2017/2018 zavod za šolstvo še nima. 

Še leta 2008 je bilo med 762 odlogov otrok, ki so imeli odložen začetek šolanja in s tem vstopa v prvi razred osnovne šole, v šolskem letu 2016/17 pa se je ta številka povzpela že na 1.754 otrok.

Povečuje se število usmeritev otrok

"Analiza objektivnih razlogov za odložitev šolanja, ki smo jo opravili na ZRSŠ ni bila usmerjena v pridobivanje podatkov o številu odlogov in tudi ne v preverjanje oz. preučitev 'znanih' razlogov za odložitev šolanja, ki so jih sporočali ravnatelji in starši," pojasnuje Janja Cotič Pajntar iz Zavoda za šolstvo. "Zanimalo nas je, kdo so otroci, ki se jim odloži šolanje, in ali se morda povečuje število odlogov zaradi morebitnega povečanega števila usmeritev otrok s posebnimi potrebami v predšolskem obdobju."


Na podlagi te analize so ugotovili, da so objektivni razlogi, ki vplivajo na povečanje števila odlogov naslednji: več otrok z odločbami v predšolskem obdobju, več otrok priseljencev vključenih v vrtce ter rojstvo otrok v zadnjih mesecih koledarskega leta. 

Učenec | Avtor: Profimedia Profimedia

Vpliv sprememb zakona iz leta 2007

Prav tako je na povečanje števila odlogov vplivala sprememba zakona o osnovni šoli iz leta 2007. "Ta je iz 46. in 47. člena črtala določila povezana s komisijo za ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo in njeno sestavo, kar pomeni, da je staršem olajšana in prepuščena odločitev o odložitvi šolanja," pojasnjuje Cotič Pajntarjeva.

Pri analizi so se osredotočili na podatke, ki se vodijo v okviru oddelka za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami na ZRSŠ. "Zanimalo nas je, ali se je v zadnjih letih povečalo število odločb o usmeritvi v predšolskem obdobju, in če se je, za koliko, ali se v predšolskem obdobju poveča število otrok z odločbo neposredno pred vstopom otrok v šolo, ipd.," še razlagajo pri Zavodu za šolstvo. "Namreč, staršem otrok s posebnimi potrebami, ki so vključeni v vrtec, se praviloma svetuje, da se njihovim otrokom za eno leto odloži všolanje zaradi pridobitve še enega leta v otrokovem razvoju."

Priseljencem predlagajo odlog

Enako velja za starše otrok priseljencev, ki se jim v vrtcu pogosto svetuje odlog šolanja oz. da se jih vključi v vrtec vsaj eno leto pred vstopom v šolo, predvsem zaradi učenja jezika okolja. "Vsak od teh otrok sestavlja delež vseh otrok z odloženim vpisom v šolo," poudarja Cotič Pajntarjeva.

Komentarjev 9
  • Albatroz 07:36 05.marec 2018.

    zgleda jih večino iz šolstva padlo na glavo, kot prvo otroku pridobiš eno leto in z tem lažje dojemanje učne snovi. Kot drugo pa je v večji problem v Sloveniji ta ti. brezplačna šola, za prvi razred ti je 500€ premalo.

  • Jožef Koprivnikar 11:04 02.marec 2018.

    In zakaj bi otroštvo otroku odvzeli leto prej ? Sicer bo po opravljenem študiju moral iskati delo v tujini, saj je za zaposlitev doma malo možnosti ker se zaposlitev oklepajo takšni ki bi morali biti upokojeni.Zakon jim to dopušča, usposobljen ...prikaži več kader, predvsem pa mlad željan znanje iz študija prenesti v prakso naj pač iščejo delo v tujini.

  • jakec1575 09:50 02.marec 2018.

    Otroci imajo zelo velik kognitivni preskok med 6 in 7 letom. otroci se morajo igrati. Ravno v Skandinaviji imajo najobljse rezultate funkcionalnega znanja. najprej zaradi napredne sole in tudi zato, ker otroci grejo v solo s 7 leti kot smo ...prikaži več sli mi. Upam, da bom lahko svojega naslednjega brez tezav vpisal leto kasneje. Bolje to, kot pa da potem zgubi 5 dodatnih let na studiju, ker ni smel biti otrok pri 6 letih.

Sorodne novice