Slovenija
854 ogledov

Otroci vse pogosteje eno leto pozneje v šolo

Šola Profimedias
Število odlogov šolanja in s tem vstopa v prvi razred se iz leta v leto povečuje. Leta 2008 je bilo odlogov šolanja nekaj čez 700, lani pa kar za tisoč več. Zaradi naraščajočih številk so se na Zavodu za šolstvo odločili za poglobljeno analizo.

Še leta 2008 je bilo med 762 odlogov otrok, ki so imeli odložen začetek šolanja in s tem vstopa v prvi razred osnovne šole, v šolskem letu 2016/17 pa se je ta številka povzpela že na 1.754 otrok. Naraščujoče število odlogov je bilo povod za odločitev Zavoda, da se opravi poglobljena analiza, na podlagi katere bi lahko sprejeli morebitne potrebne ukrepe.

"Analiza natančnejših razlogov za odlogov šolanja je v pripravi," na vprašanje, kakšni so rezultati analize, ki so jo napovedali lani, pojasnjuje Nives Zore, vodja Oddelka za predšolsko vzgojo na Zavodu za šolstvo. 

PREBERITE ŠE: 

Odlogi šolanja po letih | Avtor: Žurnal24 (vir: Zavod za šolstvo) Žurnal24 (vir: Zavod za šolstvo)
Nekaj odgovorov na vprašanje, zakaj se starši v sodelovanju s strokovnimi delavci odločajo za odlog šolanja, so dobili na strokovnih srečanjih z ravnatelji šol in vrtcev. "Na Zavodovi konferenci za ravnatelje na Brdu v avgustu 2016 in na strokovnih posvetih za ravnatelje vrtcev in šol v Portorožu v oktobru 2016  smo, po njihovi oceni, dobili nekaj najpogostejših razlogov za odlog šolanja," pojasnjuje Zoretova. "Ravnatelji vrtcev navajajo, da starši, ki se odločijo za odlog šolanja, najpogosteje kot glavni razlog navajajo dejstvo, da otroku s tem omogočijo še leto dni brezskrbnega otroštva."

Dodaja, da starši pogosto menijo, da njihov otrok še ni dovolj čustveno in socialno zrel za vstop v šolo in da ne bo kos zahtevam, ki jih bo imel v šoli. "Starši tudi menijo, da prvi razred v šoli ni prilagojen šestletnemu otroku, da je urnik vrtca bolj ugoden in bolj fleksibilen, da imajo za otroka med počitnicami varstvo ipd," razlaga Zoretova. "Nadalje tudi menijo, da so prakse prehoda otrok iz vrtca v šolo, med vrtci in šolami, zelo različne."

Ključno je, kaj je v korist otroka

Zoretova poudarja, da mora biti pri odlogu šolanja v ospredju interes otroka in podpora njegovemu razvoju. 

Odlogi šolanja po letih v odstotkih | Avtor: Žurnal24 (vir: Zavod za šolstvo) Žurnal24 (vir: Zavod za šolstvo)

Zakon o osnovni šoli določa, da se otroku začetek šolanja na predlog staršev ali zdravstvene službe lahko odloži za leto dni. Odločitev na podlagi mnenja strokovne komisije, ki jo sestavljajo jo šolski zdravnik, svetovalni delavec ter vzgojitelj oziroma učitelj, sprejme ravnatelj. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 40
  • zdrej 20:44 17.februar 2017.

    Zakaj pa potem ni bilo več genijev pred uvedbo šole? In ni in ne more biti vsak otrok genij. Je res, genialne otroke trenuten sistem preveč zavira. Vendar so ti v veliki manjšini.

  • mačkon 16:18 17.februar 2017.

    vsak otrok se rodi potencialni genij, če bi lahko sam razvijal svoj talent in um, vendar ga šolski sistem poneumlja ...

  • k0libri 14:11 17.februar 2017.

    Zato pa to delajo otroci, naloge pa so take, da jih starši ne morejo narediti namesto otrok.