Slovenija
144 ogledov

Nazaj v šolo: Od šolanja na domu do odlogov začetka šolanja

prvi šolski dan Saša Despot
V šolo je letos vpisana največja generacija prvošolcev doslej, medtem, ko so na nekaterih šolah morali graditi prizidke, podružnice zaradi premajhnega vpisa zapirajo. Hkrati narašča število otrok, ki bodo šli v šolo leto kasneje, torej s sedmimi leti pa tudi tistih, ki se izobražujejo doma.

V prvi razred osnovne šole je letos vpisanih 22.293 otrok, kar je največja generacija prvošolčkov v zadnjih 19 letih. Tako za prvošolčke kot tudi za njihove starše je to poseben dan. Pa je na tak dan potrebno organizirati še kaj dodatnega?

"Ta dan je za njih že sam po sebi poseben. Pomembno je, da jim na ta dan posvetimo dovolj časa, da se v miru pripravimo na odhod, da odmislimo vse drugo, da nismo živčni in nervozni, da se po koncu prvega dne z otrokom sedemo v park ali slaščičarno in ga povprašamo, kaj mu je bilo všeč, ali ga je kaj motilo in izrazimo zanimanje za to, kar so počeli," pravi Lea Beznik, vodja centra Platea, ki se ukvarja s svetovanjem in usmerjanjem otrok, mladostnikov in staršev. Nekatera družini prijazna podjetja staršem prvošiolčkov na prvi dan pouka omogočajo dan izrednega dopusta. 

Prvošolčki v šolo brez spremstva le izjemoma

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prvošolčki bodo prvi dan prejeli rumene rutice, ki bi jih morali, kot zahteva Zakon o pravilih cestnega prometa na poti v šolo in iz nje, poleg odsevnika nositi v prvem in drugem razredu. Zakon tudi nalaga, da imajo prvošolčki na v šolo ter domov spremstvo polnoletne osebe. Spremljevalci so lahko tudi otroci, starejši od 10 let in mladoletniki, če to dovolijo starši, skrbniki oziroma rejniki otroka. Otroci, ki obiskujejo prvi razred osnovne šole, lahko prihajajo v območju umirjenega prometa in v območju za pešce v šolo tudi brez spremstva, če to dovolijo starši, skrbniki oziroma rejniki.

Novost v novem šolskem letu je prvi tuj jezik kot obvezni predmet že v drugem razredu. Projektno so ga pred dvema letoma letoma v 2. razredu začeli poučevati na 61 šolah, lani na dodatnih 90, letos pa ta novost čaka še preostali 302 šoli. Drugi tuji jezik pa je spet in še vedno le izbirni predmet - obvezni ali neobvezni.

Iz leta v leto več odložitev šolanja

V prvi razred devetletke se vpisujejo otroci, ki v koledarskem letu dopolnijo šest let, zakon pa omogoča, da šolanje, na predlog staršev ali zdravstvene odložijo za eno leto. Število otrok, ki za leto dni odložijo šolanje, se iz leta v leto povečuje. Leta 2008 bilo približno 700 otrok, ki so imeli odložen začetek šolanja in s tem vstopa v prvi razred osnovne šole, v šolskem letu 2014/15 pa se je številka povzpela že preko 1200 otrok. Kot pravijo za Zavodu RS za šolstvo, gre za skrb vzbujajoče številke, zato že letos pripravljajo poglobljeno analizo natančnejših razlogov za odlog.

Vedno več tudi šolanja na domu

Za šolanje na domu se v Sloveniji sicer odloča manjšina staršev, kljub temu pa število tovrstnih izobraževanj narašča. Medtem ko so se leta 2004/05 na ta način izobraževali štirje otroci, jih je bilo v letu 2015/16 že 211.

Po veljavni zakonodaji je vsak slovenski državljan dolžan vpisati otroka v osnovno šolo. "Vpiše ga lahko v okoliško ali izbrano šolo z javno veljavnim programom. Ko je otrok vpisan v šolo, je možnost izbire različnih načinov šolanja, eno od teh je šolanje na domu," je za STA pojasnil ravnatelj ljubljanske osnovne šole Prežihov Voranc Marjan Gorup.

Otroci, ki se šolajo na domu ali obiskujejo eno od zasebnih šol brez javno veljavnega programa,  morajo ob koncu vsakega šolskega leta opravljati izpite. Otrokovo znanje, kot je dodal, oceni šola, na katero je vpisan. Za šolanje na domu sicer ni posebnih pogojev ali omejitev.

"Če otrok ne izdela razreda, se ne more več šolati na domu in starši so dolžni otroka vpisati v redni program," razlaga ravnatelj.

Manj podružničnih šol

V novem šolskem letu se zmanjšuje število podružničnih šol. Svoja vrata jih bo zaprlo pet: Osilnica (OŠ Fara), Novaki (OŠ Cerkno), Šmarje (OŠ Dobravlje, Ajdovščina), Završe (OŠ Mislinja) in Javorje (OŠ Črna).


V času, ko vse večji delež družbe predstavljajo upokojenci, se pojavljajo ideje, | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:39 01.september 2016.

    Ob takšnjih komentarjih obstaja nevarnost sladkorne bolezni političnega tipa. http://www.vecer.com/video-solarka-ela-pri-pahorju-ucitelji-toplo-in-srcno-sprejmite-svoje-ucence-6253137