Slovenija
935 ogledov

Prvošolčka lahko v šolo spremlja tudi starejši otrok

Šola Anže Petkovšek
Rumeno rutico morajo otroci nositi v prvem in drugem razredu. Na poti v šolo jih lahko spremlja tudi otrok, starejši od deset let, če tako dovolijo starši.

Dan, ko bodo prvošolci dobili rumene rutice, se hitro bliža, zato je skrajni čas, da starši mlajši šolarjev še enkrat razmislite, kako boste poskrbeli za varnost svojih šolarjev na poti v in iz šole.

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Rumeno rutico morajo šolarji na poti v šolo in iz šole nositi v prvem in drugem razredu, pravijo na Policiji.Tako bodo bolj vidni, rumena rutica pa voznike opozarja, da gre za mlajše in seveda bolj nepredvidljive otroke.

Mlajši  otroci morajo imeti na poti v prvi razred osnovne šole ter domov  tudi spremstvo polnoletne osebe, razen če v šolo prihajajo v območju umirjenega prometa in v območju za pešce, vendar morajo starši to dovoliti. Sicer  pa  so  lahko  spremljevalci  tudi  otroci,  starejši  od  deset let in mladoletniki, če to dovolijo otrokovi starši, skrbniki oziroma rejniki otrok, razlaga Bojan Kos s kranjske policijske uprave.

Pot v šolo naj otrok pozna na pamet

Sicer pa je potrebno varnosti v prometu posvetiti veliko časa že v zgodnjem otroštvu. Starši naj otroke naučijo, kako naj varno prečkajo cesto, kje so nevarna mesta. Pred vstopom v šolo pa  naj poskrbijo, da bo otrok pot do šole poznal na pamet. Predvsem na tej poti  mora  otrok  poznati  barve na semaforju in njihov pomen, ustaviti se mora  na  robu  ceste  in  se  pred prečkanjem s pogledi prepričati, da ima prosto  pot. Otrok mora vedeti, da najkrajša pot ni vedno najvarnejša, zato naj  na  svoji  poti  izbira  označene ali semaforizirane prehode za pešce, nadhode oziroma podhode, pravilno pa naj hodi po pločniku ali ob robu ceste, če pločnika ni. Znanje otrok je treba večkrat preveriti, ga obnavljatiin nadgrajevati.

Na sprednji sedež pri 150 centimetrih

V avtomobilu morajo biti otroci pripeti, manjši od 150 centimetrov pa morajo biti zavarovani z  zadrževalnim sistemom, ki je primeren njegovi telesni  masi.  V  vozilu, ki nima varnostnih pasov, ni dovoljeno prevažati otrok,  mlajših  od  treh  let,  starejše otroke in manjše od 150 cm, pa je dovoljeno  voziti  le na sedežih, ki niso prednji sedeži. Varnostni pas naj vedno uporabljajo tudi starši, saj otroku s tem nudijo dober zgled.

Samostojno na kolo, ko je star osem let in ima izpit

Otrok na kolesu. | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Če  se  bo otrok v šolo vozil s kolesom, pa mora vedeti, da kolo samostojnolahko  vozi  šele,  ko  je  star  osem  let in ima kolesarsko izkaznico – brez kolesarskega  izpita  otroci  med  šestim do 14. letom lahko vozijo kolo samo v spremstvu polnoletne osebe.

Do 14 leta obvezna čelada

Otrok kolesar mora voziti po pravilni strani ceste in v pravi smeri vožnje, po  kolesarski  stezi, če je ni, pa čim bližje desnemu robu ceste. Predvsem mora  kolesariti  varno,  kar pomeni, da ne spušča rok s krmila, ne vozi po zadnjem  kolesu,  ne vijuga po poti, ne telefonira in ne posluša glasbe medkolesarjenjem   in  hkrati  upošteva  pravila  o  prednosti,  prehitevanju, varnostni  razdalji in hitrosti. Voziti mora še ustrezno opremljen in do 14 leta pravilno uporabljati zaščitno čelado.

Rolerji | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Uporaba  prevoznih  sredstev  kot  so  rolerji,  skiroji,  rolke ipd. pa je pogojno  dovoljena na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih  za  pešce  in  v  območjih  umirjenega prometa. Pogojno zato, ker uporabniki  posebnih  prevoznih  sredstev s svojo udeležbo ne smejo ovirati ali  ogrožati  pešcev  in  kolesarjev,  način  in  hitrost  gibanja  morajo
prilagoditi  razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največjehitrosti,  s  kakršno se lahko gibljejo pešci. Zato naj otroci zelo pazijo,uporabljajo  pa  naj  vsaj  osnovno  zaščitno opremo (npr. čelado, ščitnike ipd.). Nevarnost zanje lahko predstavlja zlasti slabo vreme, mokri pločnikiali kolesarske površine, gost promet in ovire na cesti.

Na  cesti  pa morajo na otroke zelo paziti tudi ostali prometni udeleženci, predvsem  vozniki  motornih  vozil,  ki  naj  vozijo varno, po omejitvah, v okolici  vrtcev  in  šol  še  kakšen  km/h  počasneje, otrokom pa naj vedno omogočijo  varno  prečkanje  ceste.  Pravočasna  ustavitev vozila bo veliko lažja,  če bodo vozniki najmanj dosledno upoštevali omejitve hitrosti in jo
povsod prilagodili razmeram na cesti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.