Slovenija
40 ogledov

Po zaprtju podružnice v Osilnici šolarji vsak dan na 50 kilometrski vožnji

Učenci v osnovni šoli Profimedias
Ministrstvo odgovorno za šolstvo je prekinilo delovanje podružnične osnovne šole v Osilnici. Bodo starši otroke raje, kot da jih pošiljajo v 25 kilometrov oddaljeno Faro, vpisali v hrvaško osnovno šolo?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ni izdalo soglasja za nadaljnje delovanje podružnične šole v Osilnici, ki je sicer neprekinjeno delovala nekaj desetletij. "Vsa ta leta se podružnična šola bori za obstanek. Da ministrstvo izda soglasje, mora namreč biti za območja s specifično poselitvijo, kar Osilnica kot obmejna občina je, izpolnjen normativ pet učencev," razlaga Martin Marinč, ravnatelj OŠ Fara, ki je matična osnovna šola.

V prvi razred ni vpisa

Podružnično šolo v Osilnici je obiskovalo med tri in šest otrok, v lanskem šolskem letu dva. V začetku šolskega leta so bili vpisani trije učenci, nato pa se je družina enega preselila v bližino OŠ Fara. Na podružnici je delala ena učiteljica. "Na ministrstvu so nam pojasnili, da je razlog za zaprtje podružnice ta, da ne dosegamo normativa in da ni nobenega novega vpisa v prvi razred," pravi ravnatelj. 

V 25 kilometrov oddaljeno Faro s kombijem

Otroka bo zdaj v Faro, ki je od Osilnice oddaljena 25 kilometrov, prevažal šolski kombi. "Ti otroci bodo, v kolikor se bodo morali voziti na Faro, na cesti vsakodnevno 50 kilometrov oziroma eno uro," poudarjajo avtorji peticije proti zaprtju podružnične šole Osilnica. "Menimo, da je šest let star otrok, poleg tega, da ga bo utrudila že sama vožnja, prišel utrujen tudi k pouku, ne bo skoncentriran, hkrati prikrajšan tudi za popoldansko igro in druženje in nekako diskriminiran glede na svoje vrstnike."

inovativna igrišče, prostoRož | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V vrtec in šolo na Hrvaško

Občina je na vlado sicer podala predlog, da podružnično šolo izjemoma ohranijo, saj gre za šolo tik ob meji, vendar odgovora še niso prejeli. Župan Antun Volf se boji, da bodo starši, raje, kot da bi otroke pošiljali v 25 kilometrov oddaljeno Faro, vpisali v šolo čez mejo. "Verjetnost, da se to zgodi, je velika, šola v vasi Plešce na Hrvaškem je oddaljena en kilometer," pravi župan. Starši namreč otroke že vpisujejo v hrvaške vrtce - na drugo stran meje sta tako v lanskem šolskem letu hodila dva otroka.

Otroci v vrtcu | Avtor: Profimedias Profimedias

Brez pošte, banke ...

"Najti bi morali druge rešitve, ustvariti bolj vzpodbudno okolje, v katerega bi se vračale mlade družine," poudarja ravnatelj Marinč. V najmanjši slovenski občini Osilnica, kjer se prebivalstvo stara, mlade družine pa odhajajo, so že zaprli pošto, banko in zadnje podjetje z nekaj več zaposlenimi.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.