Slovenija
222 ogledov

Otrok, ki pridobi eno leto, ima dolgoročne koristi

slovenija 01.09.10, Zoran Jankovic, OS Vic, sola, otroci, dijaki, prvosolcki, pr Anže Petkovšek
Odložitev vpisa v osnovno šolo. Tudi starši bodo za otroka, ki že obiskuje prvi razred, lahko predlagali odložitev šolanja za eno leto.

Prekinitev šolanja prvošolčka in ponovni vpis v prvi razred leto pozneje bodo odslej lahko predlagali tudi starši. To predvideva zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o osnovni šoli. Doslej je odložitev šolanja lahko predlagala šolska svetovalna služba, šolska zdravstvena služba ali komisija za usmerjanje.

Odložitev še pred vpisom

Starši imajo že zdaj možnost, da odložitev šolanja predlagajo pred začetkom šolskega leta. "Zrelost otrok za vstop v šolo ugotavljamo s testi, vendar pa je ključnega pomena za uveljavitev zakasnele vključitve v šolo poznavanje otroka, njegovih sposobnosti in tudi čustvene zrelosti," razlaga psihologinja Lea Beznik.

Po odloženem vpisu v prvi razred bo otrok ostal v vrtcu, vanj se lahko vrne tudi otrok, za katerega med šolskim letom ugotovijo, da za šolo ni pripravljen. "Če otroku omogočimo, da pridobi eno leto, je ključno, da mu v tem času pomagamo, da ovire čim uspešneje premaga. Včasih starše skrbi, da bo otroka prizadelo, če ne bo nadaljeval šolanja z vrstniki, vendar opažamo, da dolgoročno otroku pri osebnostnem razvoju škodi bolj, če težko sledi pouku, ni uspešen oziroma ko mora vložiti neprimerno več truda kot drugi," dodaja Beznikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.