Slovenija
11328 ogledov

Starši, takšne spremembe se vam obetajo pri plačilu vrtca!

Vrtec
Boste plačevali enako, več ali manj?

Nekatere stranke, ki so že bile v dosedanjih vladnih koalicijah, so v letošnjih predvolilnih programih obljubile, da se bodo v prihodnjem mandatu zavzele za brezplačne vrtce. Vladajoča SMC Mira Cerarja je napovedala brezplačne vrtce za vse otroke vsaj eno leto pred vključitvijo v šolo, medtem ko ima Stranka Alenke Bratušek v programu uvedbo brezplačnih vrtcev za vse otroke. Pred volitvami smo jim zastavili vprašanje: "Ali boste spremenili obstoječi način plačila vrtca za starše s plačilnimi razredi in znižanim plačilom za drugega in tretjega otroka?"

Eno leto pred šolo brezplačno

"Zavzemamo se,da sta vzgojain izobraževanje pod enakimi pogoji dostopna za vse," pravijo v stranki SMC. "Vzgojno-izobraževalne institucije imajo pomembno vlogo pri vključevanju posameznika in pri ustvarjanju socialnega prostora. Želimo zagotoviti pogoje za varno in spodbudno učno okolje ter okrepiti vlogo vrtca kot prostora socializacije."

Dodajajo, da se bodo v prihodnjem mandatu med drugim zavzemali za brezplačno vključitev vseh otro v vrtec vsaj eno leto pred začetkom šolanja. 

Vrtec Spremembe Slovenija Napovedujejo brezplačen vrtec za vse
 

SDS bi vrtec vezala na družinsko dohodnino

Obstoječi način plačila vrtca za starše s plačilimi razredi in znižanim plačilom za drugega in tretjega otroka bi spremenili tudi v SDS Janeza Janše, ki mu predvolilne napovedi napovedujejo mandatarski položaj, tako da bi ceno vezali na družinsko dohodnino. 

"V skladu z uvedbo družinske dohodnine, univerzalnega otroškega dodatka in drugih ugodnosti za družine, bomo ustrezno prilagodili tudi plačilo vrtca," so zapisali v SDS. 

Vrnitev brezplačnega vrtca za drugega otroka

V NSi Mateja Tonina opozarjajo na različni položaj otrok glede na občino, v kateri imajo otroka v vrtcu, zato razmišljajo, da bi ceno vrtcev poenotili. "Razmišljamo v dveh smereh, prvič, uvedli bi enotno ceno vrca za vse otroke, saj trenutno starši iz različnih delov Slovenije oz. občin v različnem položaju, kar je nesprejemljivo," pravijo v NSi. "Drugič, ponovno bi uvedli ukrep brezplačnega vrtca za drugega in vse nadaljnje sorojence, po možnosti brez pogoja, da morajo biti sočasno vpisani v vrtec."

Strankam smo pred volitvami zastavili vprašanja z različnih področij:

Poenotenje cen po državi

V Stranki Marjana Šarca se prav tako kot v NSi zavzemajo, da bi poenotili ceno vrtcev po državi. "Potrebno je preučiti možnost, da se stroški dela dellno ali v celoti izvzamejo iz cene vrtca, saj so najvišja postavka v ceni," poudarjajo pri SMC. "Ta strošek mora prevzeti država. Podobno kot pri osnovnih šolah. S tem ukrepom bi lahko uveljavili enotno ceno vrtcev po Sloveniji, ki bi bil bistveno nižja, kot je sedaj. Občine pa bi lahko bolj kvalitetno skrbele za infrastrukturo, nove vrtce, obnovo."

V Levici na kratki rok obstoječega načina plačila vrtca ne bi spreminjali. "Srednjeročno pa se zavzemamo za brezplačne vrtce, ki bi se financirali iz javnih sredstev," pravijo v stranki. "Sredstva bi zbrali s pravično obdavčitvijo, npr. s spremembo nepravičnih dohodninskih olajšav."

Vrtec | Avtor: Profimedia Profimedia

Poudarjajo, da dohodninske olajšave trenutno bistveno bolj kot običajnim delavcem koristijo tistim z najvišjimi plačami. "Direktor s 6.000 evri plače z olajšavo za otroka pridobi 960 evrov, delavec z minimalno plačo pa samo 217 evrov," poudarjajo v Levici. "Olajšava za drugega otroka se delavcu z minimalno plačo praktično ne pozna, ker je tako nizka."

Prevetritev celotnega sistema transferjev

V Dobri državi Bojana Dobovška napovedujejo, da boso preučili celoten sistem olajšav in socialnih transferjev, ki je po njihovem mnenju neučinkovit, saj je poln anomalij. "Sredstva in olajšave na eni strani namreč dobivajo tisti, ki jih ne potrebujejo, na drugi strani pa so tisti, ki bi pomoč akutno potrebovali, pa je ne dobijo dovolj," poudarjajo pri Dobri državi. "Za parcialne rešitve na področju plačevanja vrtcev se bomo odločili, ko bomo dobili strokovne argumente za takšno rešitev."

V SLS pravijo, da veliko poudarka namenjajo ukrepom, ki bi olajšali življenje mladim družinam. "Poleg subvencioniranih stanovanj je potrebno omogočiti cenejše vrtce tistim staršem, ki hodijo v službo in imajo nižje prihodke," pravijo v SLS.

V strankah SD in DeSUS nam na naša vprašanja niso odgovorili. Povprašali smo prvih deset strank, ki jim je po zadnji javnomnenjski raziskavi, ko smo jim zastavili vprašanja, kazalo najbolje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 17:11 30.maj 2018.

    VIDEO: Zamolčano: Na poti 50.000 migrantov, cilj: “Slovenija!”