Slovenija
7395 ogledov

Stranke, ki bi fante poslale v obvezno vojsko

slovenska vojska Saša Despot
DeSUS zagovarja obvezno služenje vojaškega roka. Kaj pravijo v drugih strankah?

V stranki DeSUS so že pred časom napovedali, da se bodo zavzemali za ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka, ki smo ga v Sloveniji ukinili po osamosvojitvi. 

slovenija 26.07.11, studentski vojaski tabor, studenti, tabor, slovenska vojska, Slovenija Fantje, politiki vam obuvajo vojaške čevlje

"Trenutne varnostne razmere in stanje Slovenske vojske zahtevajo ukrepanje," so zapisali v predvolilnem programu stranke. "Mladi bodo s služenjem vojaškega roka pridobili tudi potrebna znanja za pomoč ob naravnih in drugih nesrečah ter druga znanja, ki jim bodo v pomoč v njihovem življenju. S tem se bo Slovenska vojska zopet približala ljudem in iz vrst nabornikov lahko pridobila kakovosten kader." Usposabljanje naj bi trajalo, kot so napovedali že leta 2017, največ tri mesece. 

 

V SDS za uvedbo nacionalne garde

V SDS, ki ji predvolilne javnomnenjske raziskave kažejo najbolje, pa so v preteklosti predlagali uvedbo nacionalne garde oz. reformo rezervne sestave Slovenske vojske. "Zavzemamo se za selektivno vojaško obveznost, kar pomeni, da bi v GŠ SV vsako leto naredili in določili število, koliko vojaških obveznikov mora odpraviti temeljno vojaško strokovno usposabljanje, ki bi trajalo maksimalno 14 tednov," so pred volitvami zapisali v odgovoru na vprašanje, ali bi podprli predlog obveznega služenja vojaškega roka. "V kolikor bi se kljub tem ukrepom izkazalo drugače, bi podprli uvedbo naborniškega sistema popolnjevanja SV."

Strankam smo pred volitvami zastavili vprašanja z različnih področij:

slovenija 08.04.10 guzva na avtocesti, gneca zaradi prometne nesrece, kolona voz Slovenija Vas mora skrbeti, kje boste tankali po volitvah ...

V Stranki Alenke Bratušek, ki po zadnjih javnomnenjskih anketah sicer pridobiva podporo, a se po vsej verjetnosti ne bo povzpela v parlament, pravijo, da uvedba obveznega služenja vojaškega roka nikakor ne bo njihova prioriteta. "Absolutna prioriteta bo ureditev zdravstva, pokojnin in položaja mladih," so zapisali. 

Večina jih je proti obveznemu služenju

Odločno proti obveznemu služenju so v Levici. "Slovenija ni vojaško ogrožena, veščin za zaščito in reševanja pa se lahko prebivalcei priučijo drugje, na primer v prostovoljnih gasilskih društvih," ocenjujejo v Levici. 

Prav tako ga ne bi podprli v Dobri državi Bojana Dobovška, nekdanjega poslanca SMC. "Rokohitrske rešitve v smeri naborništva niso rešitev za slabo vodenje vojske in ministrstva za obrambo v zadnjih letih," menijo v DB. "Slovenija potrebuje dobro opremljeno, ustrezno izurjeno, ustrezno plačano, profesionalno vojsko, ki bo sposobna braniti ozemlje Republike Slovenije, odgovarjati na globalne varnostne izzive, ki se nanašajo tudi na Slovenijo, izpolnjevala zaveze do NATA in bila hkrati sposobna priskočiti državljanom na pomoč ob naravnih in drugih nesrečah."

Slovenska vojska | Avtor: Anže Petkovšek Generalštab Slovenske vojske na Vojkovi 55 v Ljubljani. Anže Petkovšek

slovenija 26.07.11, studentski vojaski tabor, studenti, tabor, slovenska vojska, TO PRAVIJO NA MOB Slovenija Stališča Ministrstva za obrambo o uvedbi obveznega služenja vojaškega roka

Da obveznega služenja vojaškega roka ne bodo podprli, zatrjujejo tudi v NSi Mateja Tonina, SMC Mira Cerarja in Listi Marjana Šarca, medtem ko v SLS pravijo, da so bolj kot naborništvu naklonjeni krepitvi profesionalne vojske in dopolnitvi enot mednarodne zaščite z drugimi poklicnimi enotami.

Za dodatno financiranje gasilcev

"Iz tega izhaja tudi naš predlog za dodatno financiranje gasilcev iz povečanega obrambnega proračuna, ki jim bo zagotavljal ustrezno opremo in status," pravijo v SLS. "Naborništvo samo po sebi ne bo rešilo vse večjega problema varnosti v Sloveniji. Pri vedno daljšem izobraževanju in vedno večji specializaciji znanj in poklicev je vpeljava naborništva vprašljiva."
 
V stranki SD nam na naša vprašanja niso odgovorili, prav tako ne v DeSUS-u, kjer so glede uvedbe obveznega služenja vojaškega roka jasni v programu. Povprašali smo prvih deset strank, ki jim je po zadnji javnomnenjski raziskavi, ko smo pošiljali vprašanja, kazalo najbolje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Žurnalček 12:20 04.avgust 2018.

    Kaj pomeni naborniška vojska in to kakšno moč, ste se lahko prepričali v Balkanski vojn. Vsi državljani so bili izurjeni za vso tehniko, ki jo je imela JLA, zato je bil tudi nepresušen izvir posameznih VES-ov - usposobljenosti za posamezne ...prikaži več sisteme in orožje. Npr. : zaplenite tank nimate pa nobenega, ki bi znal z njim delovati. Tiste posadke T 55 S imajo vsaka svojega in če eden zboli ali dezertira, operativnega tanka ni ! Jaz se pa po 48 letih lahko samo vsedem vanj in streljal ,vozi ali koman

  • Žurnalček 12:00 04.avgust 2018.

    Zelo enostavno . Naborniška vojska , usposabljanje najmanj 9 mesecev , tehničnim enotam-oklepniki , rakete, aviacija - dodeliti tiste nabornike , ki so pripravljeni biti stalna plačana rezerva vojski. Drugi segment ,še bolj važen je pa ta , da se ...prikaži veča se mularijo spravi s ceste in nauči komande ! Ravno tako v vojsko punce pod enakimi pogoji !

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:20 30.maj 2018.

    Slovenska vojska bi morala služit Sloveniji, ne pa se it nesmiselnih vojn dol po bližnjem vzhodu in perpetuirat imigrantski val. Vsak državljan bi se moral naučit osnov branjenja države. Ter seveda znat tut pomagat ob naravnih nesrečah, ne pa da ...prikaži več danes mladi ko kup nesreče na kavču čakajo vojsko in gasilce, da jim bo pomagala pri poplavah, ledolomih ipd...