Slovenija
17709 ogledov

Zavod Kengurujček, kjer so trpinčili otroke, zabrisal vse sledi

zavod Kengurujčki Saša Despot zasebni zavod za varstvo otrok Kengurujčki
Na spletu zbrisani vsi profili zavoda Kengurujček pa tudi vse negativne objave na forumih, ki jih je še včeraj bilo možno prebrati.

Podatkov o ljubljanskem zasebnem zavodu Kengurujčki na Vrhovcih po tem, ko so na javni televiziji sinoči razkrili surovo ravnanje z otroki, ki ga je posnela ena od novih vzgojiteljic, na spletu ni več mogoče najti. Otroke, stare med 11 mesecev in štiri leta so, kot kažejo posnetki, prisilno umirjali tako, da so jih povijali v rjuhe, pokrivali z vzmetnicami, poleg tega so jih tudi prisilno hranili.

 | Avtor: posnetek zaslona posnetek zaslona
Od razkritja zasebni zavod ne posluje več, saj so ogorčeni starši otroke izpisali, prav tako pa ne deluje več spletna stran zavoda, zaprt je tudi njihov profil na omrežju facebook.

Vrtec Preiskava Slovenija Surovo ravnanje z otroki v ljubljanskem vrtcu

Po podatkih Ajpesa je Zavod Kengurujčki zavod za spodbujanje kreativne vzgoje, celostnega razvoja otrok ter otroškega varstva s sedežem na Igu, ki je v register vpisan od avgusta 2009. Družbenica je Branimira Vrečar, oseba pooblaščena za zastopanje, pa Gregor Vrečar, ki je naveden kot direktor.

Aleš Vrečar se na številke mobilnega telefona, ki jih je na spletu mogoče najti kot kot kontaktne podatke, ne oglaša več. Na spletu pa je še vedno mogoče najti njegov oglas, star dobro leto, v katerem je za zavod Kengurujčki iskal vzgojiteljico, ki bi z njimi sodelovala preko s. p. Prav tako je glede varstva v zavodu Kengurujček na spletu mogoče najti le še pozitivne komentarje, negativne izkušnje staršev so izbrisane.

Po doslej znanih podatkih Branimira Vrečar ni imela dovoljenja za varstvo otrok, pač pa naj bi za otroke kuhala, kot vse kaže pa je začela delati z otroki po tem, ko so zaradi slabih razmer začele odhajati vzgojiteljice.

Ministrstvo: Starši bodite inšpektorji!

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (Mizš) se bo na dogajanje v varstvu Kengurujček odzvalo danes ob 14 uri. Na novinarski konferenci bosta Vida Starič Holobar, vodja sektorja za predšolsko vzgojo in Tomaž Rozman, glavni inšpektor na Inšpektoratu RS za šolstvo in šport, dala pojasnila glede dogajanja v zasebnem zavodu Kengurujčki, so sporočili.

Starši, ki se odločijo za zasebno varstvo pa pogosto ne vedo, da v resnici ne gre za vrtec, ugotavljajo na ministrstvu, zato starše pozivajo: "Vsak vrtec in izvajalec varstva otrok (varuh) lahko opravlja dejavnost le, če je vpisan v razvid ali register pri ministrstvu. Informacije o prostih mestih v vrtcih, o razliki med programi v javnih in zasebnih vrtcih, o vrstah teh programov, o možnosti izbire med javnim ali zasebnim vrtcem ter različnimi programi, pa tudi o tem, kdo so lahko zasebni vzgojitelji ali varuhi predšolskih otrok in katere pogoje morajo izpolnjevati, lahko najdete na spletni strani ministrstva oziroma nas lahko tudi pokličete (01/400 53 90)," so po razkritju dogajanja v Kengurujčki zapisali na svoji spletni strani.

Zavajali starše, ne gre za vrtec

"Pod imenom Zasebni vrtec Kengurujčki ni nobenega vrtca, ki bi bil vpisan v razvid izvajalcev javno veljavnih programov, v katerega se mora vpisati vsak javni in zasebni vrtec, ki želi opravljati dejavnost predšolske vzgoje," sporočajo z ministrstva, ki vodi razvid izvajalcev javno veljavnih programov. Ministrstvo vrtcu o vpisu tudi izda odločbo. Šele po prejemu naše odločbe lahko vrtec začne z delovanjem.

Na naslovu, na katerem je svoje delovanje oglaševal zasebni zavod Kengurujčki, je v register varuhov z odločbo dne 7. 4. 2015 vpisana oseba - varuh predšolskih otrok. Gre za Zlato Nuhanović, njena spletna stran pa prav tako ne deluje več. "Kot že pojasnjeno, ne gre za zasebni vrtec, temveč za varuha, ki samostojno opravlja dejavnost varstva otrok (kot s. p.). V postopku je oseba izkazala izpolnjevanje vseh pogojev, zato je bila tudi vpisana v register varuhov," so še sporočili z ministrstva. 

 

 

 

Komentarjev 21
 • kapibara 16:09 04.oktober 2018.

  So dobro plačali nekega račun.-hekerja, da jim je pomagal uničiti dokaze..

 • Avatar darklord
  darklord 15:19 04.oktober 2018.

  in pol se cudijo, ko ga najdejo v jarku + par lukenj....

 • grilovruir 14:48 04.oktober 2018.

  Po javno dostopnih podatkih Ajpes-a: ZAVOD KENGURUJČKI KENGURUJČKI, zavod za spodbujanje kreativne vzgoje, celostnega razvoja otrok ter otroškega varstva, Visoko, Visoko 29, 1292 Ig Zastopniki: GREGOR VREČAR, direktor (Vrečar Gregor, Cesta Dolomitskega odreda 26A, 1000 Ljubljana) Družbeniki: BRANIMIRA VREČAR, Visoko ...prikaži več 29, 1292 Ig Aleš Vrečar - lokacija zavoda (vrtca) Vič Vrhovci, Aleš GSM 031/ 865 244 ali GSM 041/ 620 288