Slovenija
1974 ogledov

"Na trgu je še veliko varstev, ki poslujejo na črno"

Gugalnica
Kengurujček ni edini primer organiziranega varstva, ki deluje brez potrebnih dovoljenj.

Registrirani zasebni varuhi predšolskih otrok so ogorčeni nad posnetki, ki dokazujejo zlorabo otrok v zasebnem varstvu Kengurujčki. "Gre za hudo kaznivo dejanje, ki ima lahko nepopravljive posledice za otroke in meče slabo luč na vse pedagoške delavce v vseh javnih in zasebnih vzgojno-izobraževalnih ustanovah," opozarja Maša Sternad, zasebna varuhinja in ustanoviteljica FB Skupnosti zasebnih varuhov predšolskih otrok

Starše že dlje časa opozarjajo

Poudarja, da javnost in predvsem staše, ki želijo vpisati svoje otroke v zasebno varstvo, varuhi že dlje časa opozarjajo, da morajo nujno preveriti, ali je v izbranem zasebnem varstvu dejansko zaposlen varuh, ki je registriran na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport – ti podatki so javno dostopni na strani ministrstva

zavod Kengurujčki Zloraba otrok Slovenija Zasebni zavod Kengurujčki: Je sistem zatajil?

"Z otroki v zasebnem varstvu lahko namreč dela samo registriran varuh in v dotičnem primeru nihče od zaposlenih niti lastnikov temu pogoju ni ustrezal, kar je nezakonito," opozarja Sternadova. "Na spletni strani je bilo zgolj provizorično napisano ime registrirane varuhinje Z. N., kar je zavajanje staršev, saj ta varuhinja na tem naslovu že dlje časa ne dela. Kolikor mi je znano, gre za sorodnico lastnikov varstva in očitno je bil takšen njihov dogovor."

Kengurujčki niso bili vpisani v razvid

V primeru zlorabe otrok v zasebnem varstvu Kengurujčki gre po besedah Sternadove za kršenje Zakona o vrtcih v členu, ki opredeljuje, kdo lahko opravlja dejavnost zasebnega varovanja predšolskih otrok in pod kakšnimi pogoji, kar pritrjujejo tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.  

zavod Kengurujčki | Avtor: Saša Despot zasebni zavod za varstvo otrok Kengurujčki Saša Despot

zavod Kengurujčki Mučenje otrok Slovenija Zavod Kengurujček, kjer so trpinčili otroke, zabrisal vse sledi

"Zavod Kengurujčki ni vpisan v razvid ministrstva. Vsakdo, ki želi izvajati varstvo predšolskih otrok, mora biti vpisan v razvid," je na današnji tiskovni konferenci povedala vodja sektorja za predšolsko vzgojo Vida Starič Holobar z ministrstva. "Vse ostalo je nelegalno izvajanje varovanja." 

Poudarila je, da v primeru ne gre za vrtec, ampak popolnoma nelegalnega izvajalca, ki ni zaprosil za vpis v register javnoveljavnih programov, je pa imel pri Ajpesu registrirano dejavnost varstva otrok. 

Z delom na črno nižajo stroške

Zasebni varuhi predšolskih otrok opozarjajo, da to ni edini primer varstva, ki posluje na črno. "Na trgu je veliko varstev, ki poslujejo povsem na črno, saj na ta način znižajo stroške dejavnosti in z nižjo ceno pritegnejo zanimanje staršev, ki se ne zavedajo, da je vključitev otroka v takšno varstvo zelo tvegana in lahko ima za otroka škodljive posledice," pravi Sternadova, ki je po izobrazbi socialna pedagoginja z opravljenim strokovnim izpitom s področja vzgoje in izobraževanja. "Zasebno varovanje predšolskih otrok je specifična dejavnost, ki jo ne le po zakonu, temveč tudi v praksi ne zmore oz. zna strokovno opravljati kar vsaka oseba, tovrstni primeri zlorab in neustreznih pogojev dela so žal zelo glasno opozorilo, da je temu res tako."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar jezeran
    jezeran 18:40 04.oktober 2018.

    In kdo je kriv, najprej DRŽAVA, ker ne poskrbi za vse otroke. Če bi bilo poskrbljeno za vse, nato bi bili krivi pa starši, ki svoje otroke dajejo v take vrtce, ter ne preverijo kam svoje otroke dajo. U glavnem ...prikaži več je pa tako, če bi živeli pa v USA, znajdi se kakor veš in znaš.