Slovenija
34114 ogledov

Krovci: o tem bi morali zaradi neurij razmišljati v vsej državi

Neurje v Kranju Janez Černe
Le na Primorskem so kritine primerno utrjene proti vetru.

Krovci imajo v dneh po neurjih, ki so poškodovala številne strehe objektov po državi, polne roke dela. Že pred neurjem je bila velika gneča, saj krovcev primanjkuje, sedaj pa je povpraševanje tolikšno, da so nastale čakalne vrste, je za STA povedal predsednik sekcije kleparjev in krovcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Rudi Rudnik. Večina dobrih krovcev je imela že pred neurji zmogljivosti zasedene do konca leta in si sedaj dodatnega dela ne morejo privoščiti, je povedal Rudnik.

"Sam sem se odločil en dan v tednu pomagati ljudem, več pa ne morem, ker imamo krovci tudi pogodbe, ki nas zavezujejo, in je treba vnaprej dogovorjeno delo opraviti pravočasno. Ne moreš ljudem reči, da jih boš prestavil, ker se je zgodilo neurje," je dejal.

Na vprašanje, kateri tip neurja je najhujši za kritine, je odgovoril, da razen Primorske drugod po Sloveniji kritine niso primerno utrjene proti vetru, ki ponavadi spremlja neurje. Na Primorskem se strešniki vijačijo oz. tam delajo vetrne spone, ki preprečujejo dvig strešnikov.

Rudnik meni, da bodo morali zaradi pogostih neurij tudi v ostalih delih države začeti razmišljati o gosti pritrditvi samega ostrešja in kritine. Po njegovih besedah je sicer vsaka kritina, če je pravilno montirana, primerna ne glede na neurje. Posebno pozornost pa terja pločevinasta kritina, ki jo močan veter zaradi podtlaka hitro razkrije.

Ljudem, ki se lotevajo opremljanja novih ali prenove starih objektov, pa Rudnik svetuje, da najprej izberejo dobrega krovca, ki ve, kako je treba ravnati s kritinami. Dober krovec ve tudi, katera kritina je najbolj odporna na veter. Je pa temu primerna tudi cena. "Če iščeš najcenejšega izvajalca, lahko dobiš takšnega, ki nima toliko znanja, da bi naredil streho ne samo za rahel dež, ampak tudi za neurje," je dejal Rudnik.

Poveljnik Civilne zaščite Slovenije Srečko Šestan je danes za STA povedal, da bo število razkritih streh po državi znano, ko bo ocenjena škoda po neurjih.

Neurje je sicer v Občini Vojnik razkrilo strehe na okoli 250 objektih, v Šentjurju je razkritih 30 streh, v Šoštanju je razkrilo strehe na 47 različnih objektih, v Rogatcu na 60 objektih, v Rogaški Slatini je razkritih 36 streh, številne strehe pa je razkrilo tudi v Čepovanu, na Predmeji in okolici.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • miho 14:48 27.julij 2023.

    Že prej so zamujali z deli in podaljševali roke, tako da ne o pravočasnosti.