Pod streho > Nepremičnine
91354 ogledov

Zavarovalnica škodo prizna šele pri tej hitrosti vetra

Vetrolom veter neurje podrta drevesa
Zadnja neurja s točo so na hišah in vrtovih povzročila veliko škode. Kljub vsem težavam, s katerimi so soočeni prizadeti, pa so jo veliko bolje odnesli tisti, ki imajo sklenjeno zavarovanje nepremičnine. Zbrali smo nekaj nasvetov, ki jih je pri sklepanju zavarovanja treba poznati in upoštevati.

Škodo, ki jo na nepremičninah in premičninah povzročita toča in močan veter, pri vseh zavarovalnicah krije že osnovno paketno domsko zavarovanje. V okviru tega je krita škoda, ki jo povzročijo požar, strela, eksplozije, vihar, toča, zemeljski plaz, pritiska snega, udarec zavarovančevega motornega vozila, manifestacije in demonstracije. Kljub temu je treba seznam kritij natančno preverite, saj se ponudbe med zavarovalnicami lahko nekoliko razlikujejo. Glede na ogroženost nepremičnine lahko zavarovanje tudi razširimo in vanj vključimo poplavo, potres, vdor meteorne vode s strehe, hortikulturno zavarovanje. Preveriti je treba, ali zavarovanje vsebuje stekla, ali jih je treba dodati. 

Škodo zaradi vetra priznajo pri hitrosti 62 kilometrov na uro

Z zavarovanjem si zagotovimo, da bo denimo škodo, ki sta jo na nepremičnini, če smo se odločili tudi za razširitev s hortikulturnim zavarovanjem, pa tudi na zelenjavnem, okrasnem in sadnem vrtu, povzročila toča in močan veter, ki sta poleti vse pogostejša, povrnjena. Ob tem velja poudariti, da zavarovalnice poškodbe, ki jih je povzročil veter, priznajo šele, če je bila njegova hitrost večja od 62 kilometrov na uro oziroma če je veter v okolici lomil veje, podiral drevesa in če so bile poškodovane tudi okoliške dobro vzdrževane hiše. Tudi za ostale rizike velja, da je v drobnem tisku treba natančno prebrati, pod katerimi pogoji, zavarovalnica prizna škodo. 

Druga pomembna odločitev je, ali skleniti zavarovanje le za hišo in premičnine v njej, ali izbrati razširjen paket, ki bo kril tudi škodo na pomožnih objektih, kot so denimo lope, nadstrešnic, letna kuhinja, drvarnica … Posebej je treba zavarovanje skleniti tudi za bazen in sončno elektrarno. 

Zavarovanje na dejansko ali novo gradbeno vrednost

Pomembno vprašanje je tudi, ali nepremičnino zavarujemo na dejansko ali novo gradbeno vrednost. Pri zavarovanju na dejansko vrednost se pri oceni škode upošteva amortizacija. To pomeni, da zavarovalnica izplača škodo v višini, ki je enaka vrednosti poškodovanega dela, ko je škoda nastala. Ali drugače, če je toča denimo poškodovala streho na 20 let stari hiši, bo zavarovalnica pri izplačilu škode upoštevala zaradi njene starosti zmanjšano vrednost. Zavarovanje na novo vrednost pa pomeni, da bi v prej omenjenem primeru, zavarovalnica izplača znesek, ki je enak gradbeni vrednosti enake nove strehe. 

Bolj smiselno je skleniti zavarovanje na novo vrednost, saj izplačilo zavarovalnine, če se odločimo za zavarovanje na dejansko vrednost, ne bo zadostovalo za novo streho. Je pa zavarovanje na novo vrednost nekoliko dražje od zavarovanja na dejansko vrednost. 

Vendar odločitev o zavarovanju na novo ali dejansko vrednost ni v celoti prepuščena sklenitelju zavarovanja. Zavarovalnice na novo gradbeno vrednost zavarujejo le nove oziroma novejše nepremičnine in tiste starejše, ki imajo obnovljeno streho, fasado, okna … Starejše, neobnovljene hiše pa zavarujejo na dejansko vrednost.  

Pirmerno visoka zavarovalna vsota

Glede na gradbeno ali dejansko vrednost se določi tudi zavarovalna vsota, ki je zelo pomemben dejavnik. To je najvišji možni znesek, ki ga bo po škodnem dogodku izplačala zavarovalnica. V zavarovalnicah priporočajo, da je enaka ocenjeni gradbeni ali dejanski vrednosti nepremičnine in ne nižja.

Ni smiselno, da je zavarovalna vsota višja, saj bo zavarovalnica izplača le toliko škode, kot je utrpimo. 

Dolgoročno zavarovanje je cenejše

Zavarovanje lahko sklenemo za eno leto, lahko pa se odločimo za 10-letno. Razlika je le v ceni, saj zavarovalnice za dolgoročno zavarovanje priznajo popust, torej je cenejše. Če takšno zavarovanje predčasno prekinemo, lahko zavarovalnica zahteva, da vrnemo popust, ki nam ga je priznala. 

Zavarovanje, tudi če je sklenjeno za 10 let, je treba vsako leto obnoviti, na kar zavarovalnice tudi pravočasno opozorijo. Takrat je priložnost, da dodamo morebitna nova kritja ali povečamo zavarovalno vsoto. Pri nenehni rasti gradbenih stroškov je o tem vredno razmisliti. 

Cene zavarovanj so različne, odvisne pa so od velikost in vrednost hiše ali stanovanja, vključene nevarnosti, ki jih krije zavarovanje – več kritij pomeni višjo ceno, višine kritij za vključene nevarnosti oziroma višine zavarovalne vsote in franšize oziroma soudeležbe pri škodi. Franšiza pomeni, da cena zavarovanja sicer nižja, a boste ob škodi morali določen del pokriti sami.


 

Komentarjev 17
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:51 27.julij 2023.

    Zavarovalnice niso zato, da delajo v svojo škodo! Drugače pa sem brala drobni tisk, nikjer omenjano s kakšno hitrostjo mora pihati veter, da se ti prizna zavarovarnina.

  • Toma 12:14 27.julij 2023.

    Bo morala imeti vsaka (zavarovana) hiša svoj atestirani vetrometer? Še vedno greš lahko z njim meriti hitrost avta, da bo dovolj velik "sunek" ;-)

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:49 27.julij 2023.

    Me zanima,če bo zdaj država dovolila,da delamo betonske ravne strehe