Slovenija
5286 ogledov

Lahko Bandelli ogrozi obstoj koalicije?

Marko Bandelli Saša Despot predstavitev kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marka Bandellija pred odboroma DZ za gospodarstvo in za zadeve EU
Bandelli naj bi razmišljal o odstopu z mesta poslanca, s tem pa bi lahko ogrozil trdnost koalicije.

Marko Bandelli od včeraj opravlja le še tekoče posle brez resorja pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Državni zbor se je včeraj seznanil z njegovim odstopom, premier Marjan Šarec pa mora v desetih dnevih predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali kakšen drugi član njegove vlade.

K odstopu pozvan

Kot Bandelli naj bi novi minister prišel iz kvote SAB. Kot pravi predsednica stranke Alenka Bratušek, kandidata še niso izbrali, imajo pa v SAB kar nekaj primernih kandidatov. 

Bandellija, ki je tudi podpredsednik stranke, je k odstopu zaradi neprimerne komunikacije z županskim kandidatom pozval premier Šarec, ki je Bandelliju očital tudi slabo delo na ministrstvu. Bandelli naj bi zaostajal s pripravami na boljše črpanje evropskih sredstev. 

Marjan Šarec Oster premier Slovenija Šarec pojasnjuje razloge za Bandellijevo razrešitev

Odpravnine ne bo dobil

Bandelliju, ki je z mesta ministra odstopil, ne pripada odpravnina, prav tako mu ne pripada nobeno drugo nadomestilo, so pojasnili v uradu za komuniciranje. "Za ministre se sicer po prenehanju mandata glede odločanja o pravici do prejemanja nadomestila plače, če se ne bi mogli vrniti na prejšnje delo, uporabljajo določbe zakona o poslancih, ki pa v 38. členu določa, da poslanec, ki mu je funkcija poslanca prenehala pred potekom šestih mesecev od potrditve mandata, nima pravice do nadomestila plače."

Ogrožena trdnost koalicije?

Bandelli, ki je tudi podpredsednik stranke SAB, se vrača med poslance, kjer naj bi ponovno prevzel vodenje poslanske skupine, neuradno pa je slišati, da naj bi Bandelli razmišljal tudi o odstopu z mesta poslanca. Za to, da bi prejel nadomestilo plače, mora v parlamentu ostati vsaj do decembra. Po drugi strani pa bo, če odstopi po več kot šestih mesecih od potrditve mandata, potrebno v volilni enoti, kjer je bil izvoljen, opravijo nadomestne volitve, na katerih pa ni nujno, da bo izvoljen koalicijski kandidat, kar bi lahko pomenilo težave v trdnosti koalicije.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je danes sicer zanikala govorice, da dozdajšnji minister Bandelli zapušča tudi poslanske sklopi., poroča STA. Napovedala je tudi, da bosta SAB in premier Šarec novega kohezijskega ministra našla do petka. 

Komentarjev 3
  • matermila 16:03 20.november 2018.

    Nobene škode.

  • marko345 14:17 20.november 2018.

    Ma naj gre od koder je prišel, v Italijo torej.

  • maresem 10:14 20.november 2018.

    A se bo odpeljal z modrimi lučkami?