Slovenija
11174 ogledov

Šarec Bandelliju: Takoj odstopi!

Marko Bandelli Saša Despot predstavitev kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marka Bandellija pred odboroma DZ za gospodarstvo in za zadeve EU
Bo Bandelli odstopil sam ali bodo o njegovi razrešitvi odločali poslanci?

Marjan Šarec, Salzburg | Avtor: Epa Epa
Današnji sestanek, na katerem je moral minister Marko Bandelli premieru Marjanu Šarcu razložiti sporno komunikacijo s kandidati za županska mesta, se je končal v 20 minutah. Bandelli, ki ga je Šarec pozval, da odstopi z mesta ministra, sicer bo njegovo razrešitev predlagal parlamentu, je odšel brez besed.

Šarec je kasneje povedal še, da je Bandellija že dvakrat opozoril, tako glede njegove izražanja na družbenih omrežjih kot glede nepotrebne uporabe modre luči med vožnjo. "Zdaj pa sem se odločil, da je prav, da odide," je dejal Šarec in poudaril, da je s tem nalogo premiera izpolnil. 

Grozil kandidatu za župana

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo ter nekdanji župan Komna je županskemu kandidatu v Komnu Eriku Modicu septembra posredoval elektronsko sporočilo, v katerem mu je zagrozil, da ne bo imel njegove podpore in podpore ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi Bandellijeva strankarska kolegica Alenka Bratušek.

Marko Bandelli Slovenija To je elektronska pošta, ki je razbesnela ministra Bandellija

Ministrske informacije le za njegovega kandidata

Marko Bandelli | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marka Bandellija pred odboroma DZ za gospodarstvo in za zadeve EU Saša Despot
Sporočilo županskemu kandidatu Modicu pa ni edini Bandellijev zdrs. Oktobra je denimo na družbenem omrežju Facebook v polemiki s še enim komenskim županskim kandidatom Sergiom Stancichem poudaril, da podpira drugega kandidata Deana Zalesjaka, ki "bo seveda dobil maksimalno politično podporo, znanje in ministrske informacije".

"Župani pač komunicirajo malo drugače"

Premier Marjan Šarec je po pogovoru z Bandellijem ministru ponudil tri možnosti: naj odstopi sam, naj počaka, da premier predlaga njegovo razrešitev, kot tretjo možnost je omenil interpelacijo, so sporočili iz SAB, kjer poudarjajo, da se je Bandelli opravičil za napako, pojasnilo okoliščin njegovega dopisovanja je premierju Šarcu pisno posredoval že pred srečanjem z njim. Šarec pa je na to dejal, da ga izjava generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča, da je bil Bandelli prej župan in da ti "komunicirajo morda na malo drugačen način", ni prepričala. "Bila je tudi nekoliko žaljiva do vseh sedanjih, bivših županov in mogoče tudi bodočih," je dejal.

Bo Bratuškova odstop Bandellija pogojevala z odstopom Črnčeca?

Vodstvo stranke SAB bo o nadaljnjih korakih v zvezi z ministrom iz njihove kvote Bandellijem odločalo jutri. Bratuškova je za Delo navedla, da od Šarca pričakuje, "da ima za vse funkcionarje v svoji vladi enaka merila". Po nekaterih informacijah naj bi Bratuškova odstop Bandellija pogojevala z odstopom Damirja Črneca, državnega sekretarja v Šarčevi vladi, znanega po skrajnih izjavah, ki jih je zapisal še preden je postal funkcionar.

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Slovenija Janšev prvi vohun imenovan v Šarčev kabinet

Poziv k odstopu zahtevali tudi v SDS

Šarec je tako upravičil pričakovanja največje opozicijske stranke SDS, kjer so pričakovali, da bosta Bandellija k odstopu pozvala tako predsednica stranke Alenka Bratušek, ki je sicer bolniško odsotna, kot premier. "V nasprotnem primeru bomo razmislili o prihodnjih korakih," so prejšnji teden sporočili iz stranke, ki jo vodi Janez Janša.

"Počnem lahko kar hočem"

"Ne bom ničesar pojasnjeval. Po zakonu lahko počnem, kar hočem." Tako pa je minister za razvoj in kohezijo Bandelli v začetku oktobra odgovoril na vprašanje glede vožnje z modrimi lučmi po avtocesti. Bandelli je modre luči uporabil, ker se mu je mudilo na kongres občin in tekmovanje osnovnošolskih otrok.

Bratuškova mi ni stopila v bran

Alenka Bratušek | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Utripajoče modre luči je Bandelli uporabil tudi že pred tem, zato je bila uporaba modrih luči tudi del razprave na vladi. "Danes je bil na vladi posebej izražen apel, da naj jih uporabljamo res samo takrat, ko je to nujno potrebno, in sama se s tem strinjam," je po poročanju Primorskih novic dejala Alenka Bratušek, Bandellijeva strankarska šefica.

Ministri, ki niso hoteli odstopiti

Bandelli je minister postal pred dvema mesecema.

Šarcev predhodnik je imel po tem, ko je ministra oziroma ministrico pozval k odstopu, dvakrat težave. Tako je k odstopu pozval ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar, vendar je odstopila šele, ko je Cerar v DZ že sprožil postopek. Cerarjevega poziva k odstopu pa sploh ni upošteval takratni minister za obrambo Janko Veber (SD), ki so ga nato odstavili poslanci. Predsednik vlade možnosti, da bi ministra odstavil sam, nima. 

Komentarjev 33
  • Laznivi 00:01 13.november 2018.

    Eno tako bure salastega holesterola res ni primerno za nekoga ki lahko dela kar hoce,,,,

  • Avatar Wilissa
    Wilissa 23:56 12.november 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Dobrodošli = = > www.3xDate.top

  • bojovi 22:45 12.november 2018.

    Mogoče pa še bo nekaj iz Šarca, bomo videli.