Slovenija
18918 ogledov

Štirje ministri premoženje skrivajo, konkretne prihranke imata dva

Vlada Marjan Šarec Borut Pahor predsedniška palača Anže Petkovšek
Večina ministrov in ministric je podatke o premoženju pripravljena deliti z javnostjo.

Ministri vlade Marjana Šarca so morali do sobote, 13. oktobra, Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) posredovati podatke o svojem premoženju, ki jih bodo ponovno posredovali ob koncu mandata. Ministre in predsednika vlade smo povprašali, ali so pripravljeni podatke o svojem premoženju deliti tudi z javnostjo.

Podatkov nočejo razkriti Počivalšek, Bertoncelj, Česnik in Bandelli

Premoženja niso javno pripravljena razkriti le minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (SMC), minister za finance Andrej Bertoncelj (SMC), minister za področje razvoja strateške projekte in kohezijo, Marko Bandelli (SAB) in minister za Slovence po svetu Peter Jožef Česnik (SAB).
Iz treh ministrstev so sporočili le, da so ministri izpolnili svojo zakonsko dolžnost, pojasnila, zakaj svojega premoženja ne bodo razkrili javno pa kljub vprašanju, nismo dobili, v kabinetu ministra Česnika pa pravijo: "Glede na oddane podatke pristojni in štituciji (KPK-ju) minister Peter J. Česnik ne vidi potrebe po nadaljnjem informiranju javnosti v zvezi s svojim premoženjem."

Podatkov o premoženju prav tako nismo pridobili od ministra za šolstvo Jerneja Pikala, ki je, kot so nam sporočili z ministrstva, na službeni poti.

Zavezanci morajo pri prijavi premoženjskega stanja KPK skorajda vse podatke posredovati le v primeru, če presegajo vrednost 10.000 evrov.

Marjan Šarec, Salzburg | Avtor: Epa Epa
Predsednik vlade Marjan Šarec bo, kot to zahteva zakon, spremembe premoženjskega stanja Komisiji za preprečevanje korupcije sporočil do konca januarja prihodnje leto. "Na komisiji so namreč pojasnili, da ponovno pošiljanje obrazca za prijavo premoženja ni potrebno (vrnjen obrazec), saj je še vedno v veljavi prijava, ki jo je predsednik vlade letos predložil kot župan," so pojasnili v njegovem kabinetu.  

Šarec ima štiri vozila

Sicer pa ima Šarec v lasti stanovanjsko hišo, ki je bila zgrajena leta 1945 in katere uporabne površine je približno 120 kvadratnih metrov. Ocenjena vrednost hiše po podatkih GURS znaša 89.206 evrov.
Je lastnik 2,9323 hektarjev kmetijskih zemljišč v skupni vrednosti 35.651 evrov (GURS) in 1,585 hektarjev gozda v vrednosti 9.242 evrov (GURS). Hišo, travnike in gozd je podedoval po pokojnih starših.
Poleg tega je lastnik štirih vozil: škode superb (letnik 2009), lade nive (letnik 2000), NSU 1200c (letnik 1970) (kot na sliki spodaj) in traktorja IMT 539 (letnik 1987).

NSU 1200c | Avtor: Wikimedia Wikimedia

Fakin in Cerar veliko prihranila

Samo Fakin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Miro Cerar, predsednik vlade v prejšnjem mandatu in zunanji minister v tem, je lastnik hiše z atrijem v Trnovskem predmestju velike 178 kvadratov, ki je vredna okoli 290 tisoč evrov in dela hiše prav tako v Trnovskem predmestju ter garaže. 

Na zasebnem transakcijskem računu ima minister Cerar za okoli 120.000 evrov prihrankov. Pred štirimi leti je Cerar poročal o 73 tisoč evri prihranka. Cerar vozi VW touareg 2,5 TDI, vreden 11 tisoč evrov. 

Minister za zdravje Samo Fakin, ki je dobrih devet let vodil zdravstveno zavarovalnico nato pa predsednik nadzornega sveta Thermane Laško, ki jo je zapustil aprila letos, ima na varčevalnem računu 85 tisoč evrov, je lastnik polovice stanovanjske hiše v Trbovljah, ki stoji na parceli v izmeri 1200 kvadratnih metrov, v lasti ima še 2000 kvadratnih metrov gozda in 1000 kvadratnih metrov travnika.

Ministrici solastnici hiše

Andreja Katič | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič pred odborom DZ za pravosodje Saša Despot
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je solastnica enostanovanjske hiše v Slovenskih Konjicah in ima v lasti osebno vozilo BMW 318 d; letnik 2012. Drugega premoženja in večjih prihrankov nima.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je solastnica družinske hiše v Velenju (vrednost po GURS skupaj s parcelo 141.000 evrov), odplačuje tudi kredit, medtem ko si drugega premoženja v vrednosti, ki bi presegala vsoto 10.000 evrov (sredstva na TRR, gotovina, avtomobil itd.), ne lasti, niti nima v lasti vrednostnih papirjev ali lastniških deležev v gospodarskih družbah. 

Erjavec poplačal kredit?

Karel Erjavec | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za obrambo Karla Erjavca pred odborom DZ za obrambo Saša Despot
Minister za obrambo Karl Erjavec, ki ministrsko plačo prejema četrtič, je lastnik polovice hiše v Naklem, vozi audi A5, letnik 2007 in ima pet tisoč evrov prihrankov.
Delnic in kriptovalut nima, prav tako ne vrednejših umetniških del. Pred dobrimi štirimi leti je KPK prijavil 15 tisoč evrov kredita in 20 tisoč evrov prihrankov. 

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je lastnik dveh tretjin stanovanjske hiše na Bledu, velike 149 kvadratov, vozi VW passat variant, vreden 19 tisoč evrov. privarčevanih ima nekaj manj kot 17 tisoč evrov in slabih 11 tisoč evrov kredita in leasinga. 

Bratuškova lastnica hiše

Alenka Bratušek | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za infrastrukturo Alenke Bratušek pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor Saša Despot
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je še vedno lastnica polovice stanovanjskega dvojčka, ocenjenega na približno 200.000 evrov.

Nima vrednostnih papirjev, nima lastniških deležev v podjetjih, nima vrednejših nepremičnin. Je lastnica avtomobila mercedes razred A, letnik 2010, ki bi bil na trgu vreden okrog 6.000 evrov. Ima nekaj več kot 9.000 evrov prihrankov in je brez posojil.

Minister za javno upravo Rudi Medved ima v lasti družinsko hišo v Zagorju ob Savi, kjer je 50 odstotni lastnik. Vrednost nepremičnine po GURS 87.000 evrov. Minister je tudi tretjinski lastnik garsonjere v Kranjski Gori v velikosti 22 kvadratnih metrov, starost tega objekta je 20 let, trenutna tržna cena ni znana.

Medved ima v lasti osebno vozilo mazda CX 3, letnik 2015. Na računu ima 11.000 evrov in sicer na hranilni knjižici.

V lasti nima delnic, investicijskih kuponov ali kriptovalut, prav tako nima vrednejših umetniških del. Minister ni niti solastnik niti družbenik v podjetjih, so sporočili s kabineta.

Leben ima edini kriptovalute

Jure Leben | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za okolje in prostor Jureta Lebna pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor Saša Despot
Minister Jure Leben je solastnik stanovanjske hiše (210 kvadratnih metrov) v Gradišču ter lastnik zazidljive parcele v velikosti 1.100 kvadratnih metrov v Bizoviku.

Leben nima osebnega vozila in nima gotovinskih prihrankov nad vrednostjo 10.000 evrov. Minister pa poseduje ripple kriptovalute, ki so na dan 18. 9. 2018 vredne 53,6 evrov.

Leben ni lastnik, solastnik ali družbenik v nobenem podjetju in nima umetniških del, ki bi presegale vrednost 500 evrov.

Pivčeva brez premoženja

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ni lastnica nobene nepremičnine, osebnega vozila ali podjetja. Prav tako nima večjih prihrankov, delnic, kriptovalut niti vrednejših umetniških del, so sporočili z ministrstva.  

Minister za kulturo Dejan Prešiček ima v lasti 112 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Kodeljevem v Ljubljani. Prihrankov, delnic, investicijskih kuponov in kriptovalut nima, prav tako v lasti nima umetniških del, ki bi presegala navedeno vrednost. Minister tudi ni lastnik, solastnik ali družbenik v katerem izmed podjetji.

Komentarjev 20
  • komentator50 09:44 21.oktober 2018.

    Tupaglavos-g.Šarec je poleg predsednika države prvi in vodilni politik v državi,pa če so tvoje pobožne želje in tebi podobnih še tako drugačne in silne.Izposojajo si ga samo tisti,ki jim faušija ne da miru.

  • McClain 14:49 19.oktober 2018.

    taki reveži sploh ne morejo bit v vladi!!!!!!!

  • Tupamaros 15:30 17.oktober 2018.

    Šarec v nobenem primeru ni vodilni politik Slovenije. Na spolzkem državnem in mednarodnem parketu je navadni vajenec. Še pred 100-timi dnevi vladanja si ga bodo izkušeni mački sposojali po tekočem traku.