Slovenija
8807 ogledov

"Lahko se skotijo brez repa, s celim repom, včasih pa tudi le s polovico"

Avstralski ovčar Psarna Witchunter
Kljub svojemu imenu natančno poreklo avstralskega ovčarja ni znano, čeprav verjetno ne prihaja iz Avstralije. Pasma, kot jo poznamo danes, je bila sicer vzrejena v ZDA.

V sklopu Žurnalovega Festivala za ljubitelje živali, ki je potekal to soboto, ste lahko spoznali tudi pasmo avstralski ovčar, ki sta jo predstavljala Anja Matić Butara in Matevž Butara iz psarne Witchunter. Kot je dejala, se je za dotično pasmo odločila predvsem zaradi njihovega odličnega karakterja in inteligence.

Avstralski ovčar | Avtor: Psarna Witchunter Psarna Witchunter
"Doma imamo poleg otrok velikokrat tudi pse različnih pasem, ki pridejo k nam za krajše obdobje. V prvi vrsti nam je bilo pomembno, da je pasma stabilna in prijazna do drugih psov, otrok in ostalih živali," je povedala Anja. Obenem so bili navdušeni tudi nad velikostjo in videzom pasme, saj le ta ni prevelika ter prav tako ne premajhna. "Posebni so, ker se lahko skotijo brez repa ali pa s celim repom, včasih pa tudi s polovico repa. Prav tako so posebni zaradi pestre barvne palete in možnosti, da imajo različne barve oči," je še poudarila.

Karakterno so avstralski ovčarji precej mirni in sproščeni. "Niso preveč temperamentni, doma precej leni. V prvi vrsti se zelo radi božajo, gredo pa z veseljem tudi na daljši sprehod. Pasma je zelo enostavna za učenje, hitro se navadijo tudi sobne čistoče," je razložila Anja.

Avstralski ovčarji veljajo za srednje velike pse. Plečna višina psic se giba med 46 in 53 centimetri, višina samcev pa med 51 in 58 centimetri. Tehtajo med 17 in 25 kilogrami ter imajo srednje dolgo dlako, ki je nezahtevna za vzdrževanje. Kadar je nega pravilna in redna, avstralski ovčarji nimajo nobenega vonja.

Prava izbira vzreditelja je ključnega pomena

Na žalost pa imajo avstralski ovčarji lahko celo kopico zdravstvenih težav, vendar se lahko temu izognite tako, da psa kupite pri priznanem vzreditelju. Ti namreč z genskimi testiranji izkoreninijo veliko večino zdravstvenih težav, kot so CEA (anomalija očes), MDR (občutljivost na nekatera zdravila), PRA (za to je značilna napredujoča degradacija mrežnic) ter druge.

Avstralski ovčar | Avtor: Psarna Witchunter Psarna Witchunter
"Vzreditelji tudi slikamo kolke in komolce bodočih staršev in tako zmanjšamo možnost displazije. Pri nakupu morate biti tudi pozorni, da mladički živijo z vzrediteljem in so del družine, ter da spoznate mamo in po možnosti tudi očeta mladičev ter njihov značaj. Karakter staršev namreč igra veliko vlogo tudi pri vašem mladičku, saj je tudi ta deden," je še povedala. Med drugim je tudi svetovala, da pred nakupom psička vzreditelja povprašate po njegovem vzroku za paritev določenih kombinacij. Dober vzreditelj bo namreč na voljo za vsa vprašanja in pomoč skozi celo življenjsko obdobje psa.

Mirna in enostavna pasma

Kljub možnim zdravstvenim težavam avstralski ovčarji veljajo za precej enostavno pasmo, ki je primerna za vsakogar, tako za družine z majhnimi otroki ali pa družine, kjer že prebiva družinski član na štirih tačkah. V obdobju odraščanja sicer potrebujejo malo več pozornosti in ukvarjanja, zaradi česar je tovrstna pasma odsvetovana starejšim ali težje pokretnim ljudem.

Avstralski ovčar | Avtor: Psarna Witchunter Psarna Witchunter
Kot je še dejala, se ljudje večkrat obračajo za njo ter komentirajo, da je pes brez repa, čeprav je že od rojstva takšen. Prav tako na sprehodu pogosto sliši, da so kljub velikemu številu psov vsi izjemno mirni ter pridni. "Življenje z avstralskim ovčarjem je zelo enostavno, in če bi se ponovno odločala, katero pasmo izbrati, bi bil to zagotovo avstralski ovčar," je še dejala za zaključek.

 

Glavni sponzor predstvitev pasem na festivalu za ljubitelje živali je bilo družinsko podjetje Panakea d.o.o., ki že več kot 18 let ponuja le najkakovostnejša  prehranska dopolnila za ljudi in živali. Z namenom, da slovenskim skrbnikom živali ponudi samo najboljše, je v Slovenijo pripeljala Antinol®. Kot so pojasnili v podjetju, je Antinol® vodilni prehranski dodatek za zdrave pasje in mačje sklepe, ki je v Sloveniji pomagal že več kot 15.000 ljubljenčkom in jim zopet povrnil veselje do gibanja: "Njegova patentirana učinkovina PCSO-524® s pomočjo izjemne koncentracije maščobnih kislin klinično dokazano blaži vnetje in bolečine v sklepih. Je povsem naraven in brez stranskih učinkov, nad njim pa so navdušeni tudi veterinarji."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.