Slovenija
18526 ogledov

V tej občini izrekli največ glob zaradi spuščenih psov

pes Saša Despot
"Dva podivjana psa sta na vrhu Raduhe preganjala ovce in nekaj jih je padlo čez severno steno. Nobene od njih se ni dalo rešiti."

Zakon določa, da morajo biti psi na javnih površinah ves čas na povodcu, vendar se veliko ljudi tega ne drži, zlasti ob lepem vremenu. Obenem pa spuščeni psi ne predstavljajo nevarnosti le ostalim psom, ampak tudi divjadi in okolju.

Nedavno se je na spletu širil čustven zapis veterinarke, ki je med svojim obiskom Velike planine naletela na spuščenega psa. Čeprav se je srečanje končalo brez večjih težav, je izkoristila to priložnost in z javnostjo delila, kako nevarni so pravzaprav spuščeni psi.

V svojem delu kot veterinarka je namreč večkrat naletela na pse, ki so bili napadeni s strani spuščenih psov, v velikih primerih jih najhujše odnesejo prav najmanjše pasme. Za zagotavljanje lastne varnosti kot tudi varnosti psa je zaradi tega nujno, da so psi ves čas na povodcih, tako da se izognemo nepotrebni škodi in napadom.

o spuščenih psih Občutljiva vsebina Vizita za živali V Sloveniji še vedno ogromno spuščenih psov: posledice so grozljive

Predpisana globa od 200 do 400 evrov

Tretji odstavek 11. člena Zakona o zaščiti živali namreč veleva, da mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu, so sporočili s Policije. Poleg tega na Policiji dodajajo, da je v času lepega vremena tovrstnih kršitev več, saj je takrat več skrbnikov psov s psi na sprehodih.

Za tovrstno kršitev je predvidena globa v razponu od 200 do 400 evrov. V primeru, da pes, ki ni na povodcu, ugrizne drugega človeka ali žival, je predpisana globa v enakem znesku. Navedli so še, da je izjema, če ima pes status nevarnega psa, kjer je predpisana globa za posameznika precej višja in se giblje med 400 in 800 evrov.

"V letu 2022 so policisti obravnavali 917 kršitev, ko skrbniki psov na javnem mestu niso imeli psov na povodcih. Za 410 kršitev so policisti izrekli globe, za 507 kršitev pa opozorila," so še odgovorili.

pes | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Največ tovrstnih kršitev so policisti obravnavali na PU Ljubljana, kjer jih je bilo 329. Sledi PU Maribor s 140 kršitvami, PU Celje s 138 kršitvami in PU Koper s 93 kršitvami. Najmanj so jih obravnavali na območju PU Murska Sobota, kjer jih je bilo 22.

Spuščeni psi težava tudi v gorskem svetu

Težava spuščenih psov ni omejena le na mestna območja, ampak je tudi pereča problematika v gorskem svetu kot tudi v gozdovih. Matjaž Šerkezi iz Planinske zveze Slovenija je tako dejal, da morajo biti psi v hribih in gorah ves čas privezani. "Kljub temu, da poznamo svojega psa, se lahko vseeno nekaj zgodi. V hribih so tudi pašne živali in pes bo hitro stekel za kravo ali drugo žival," je dejal ter poudaril, da tukaj ni težava le en pes, saj bi zdaj že vsak posameznik v gore vzel tudi svojega psa.

Vipavska dolina prečudovito Popotnik Našli smo največji skriti biser Slovenije!

Pri tem opozarja, da mora biti pes privezan tudi zavoljo drugih obiskovalcev, saj se jih morda nekateri bojijo. Ob tem je delil svojo izkušnjo, kjer ga je spuščen pes med gorskim kolesarjenjem nenadoma ugriznil v stegno, zaradi česar je poiskal tudi zdravniško pomoč. Njegov primer sicer ni osamljen, je izpostavil, saj ve za več primerov, kjer je pes v hribih ugriznil človeka.

Pes | Avtor: Profimedia Profimedia
"Vem za primer, ki se je zgodil že precej časa nazaj. Dva podivjana psa sta na vrhu Raduhe preganjala ovce in nekaj jih je padlo čez severno steno. Nobene od njih se ni dalo rešiti," je povedal. Dodatno težavo v gorskem svetu predstavljajo tudi pasji iztrebki, ki jih obiskovalci ne pobirajo. "V gorski svet iztrebki kot tudi olupki od banan in citrusov ne spadajo, saj tam ni organizmov, ki bi to razgradili. Zato je treba v gorah pasje iztrebke tudi pobirati," je še opozoril.

Tibetanski mastif Ga prepoznate? Slovenija Ogromna in draga pasma, ki je polna neskončne ljubezni

Spuščeni psi ogrožajo divjad

V gozdovih spuščeni psi predstavljajo največjo nevarnost prav divjadi. "Prostoživeče živali so v obdobju, ko polagajo mladiče, še posebej občutljive in izpostavljene plenilcem. Mladiči v tem obdobju še ne morejo ubežati ali pa nagona za beg še nimajo razvitega. Samice skušajo mladiče ubraniti pred plenilci, vendar največkrat podležejo same," so sporočili iz Lovske zveze Slovenija.

Dodali so še, da so za velik delež izgub mladičev odgovorni ravno psi, ki se nenadzorovano gibljejo v naravi. Pri tem poudarjajo, da tukaj ne gre le za klateške pse in pse, ki jih skrbniki, predvsem v vaških okoljih, namensko spuščajo same v naravo, ampak tudi za pse, ki jih skrbniki nimajo pod zadostnim nadzorom.

V letu 2022 je bilo tako v lovskem informacijskem sistemu Lisjak evidentiranih 227 izgub divjadi, ki so jih povzročili psi. V letu 2021 je ta številka znašala 231 osebkov divjadi in v letu 2020 302 osebka divjadi. V večini primerov so psi pokončali srne. Pri tem so poudarili, da so evidentirane le tiste pokončane živali, ki so bile najdene.

"Zato je potrebno zagotoviti, da se psi v naravi gibajo pod nadzorom oziroma na povodcu. Le tako je mogoče zagotoviti varstvo divjadi pred nepotrebnim vznemirjanjem, poškodbami in plenjenjem," so še zaključili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Soloobveznababica 13:22 28.maj 2023.

    Se strinjam.Vse je odvisno od kulture lastnika psa,pa ne samo zaradi pobiranja iztrebkov,pac tudi zaradi cloveka,ki gre na sprehod in mu mogoce ni prijetno ob tujem spuscenem psu. Ali pa smo ze tako dalec da bomo rekli,naj bo pa clovek ...prikaži več doma ,ce se Boji spuscenih psov.

  • jakec1575 22:35 27.maj 2023.

    Ze cakam, da bo kak zabit slovenec spet streljal nezakonito na volka in razbil se kak trop ki bo potem res sel na ovce. Zabitim ljudem je tezko pac pojasniti nekatere reci. Oni se razumejo samo s svojo pusko.

  • KojotFranci 14:38 27.maj 2023.

    Pobiranje pasjih drekov po hribih je pa še bolj mimo. V hribih niso problem pasji dreki, ampak človeški, ki jih je neprimerno več, pa še skret papir dlje razpada. Da o krvavih ženskih vložkih, v glavnem narejenih iz nerazgradljive plastike, ...prikaži več niti ne govorim! Tega imaš na obljudenih poteh ogromno, ker se nabira in ne razgrajuje, kar naprej vlečeš ta gnus psu iz gobca. Šele ko bodo ljudje svoje iztrebke v vrečkah nosili iz hribov v dolino, bom tudi jaz pasje.