Slovenija
33151 ogledov

Medved v gozdu napadel zakonca, moža odpeljal rešilec

Medvedi - Marko Masterl
V gozdu le nekaj sto metrov od Vrha nad Želimljami je danes zgodaj zjutraj medved napadel zakonski par, ki se je tam sprehajal s psom. Moškega je ugriznil v nogo in so ga z rešilcem odpeljali v ljubljanski Klinični center.

Neuradno smo izvedeli, da sta se zakonca, mož naj bi se v Slovenijo priselil iz Velike Britanije, pogosto sprehajala s svojim kosmatincem. V vasi sta ga imela vedno na povodcu in tudi, kadar so ju sokrajani srečali v gozdu, je bil privezan. Ali je bilo tako tudi danes, ni znano.

Napadel že pred mesecem in pol

To pa ni bilo prvo srečanje človeka z medvedom na Vrhu nad Želimljami v zadnjem času. Že pred mesecem in pol naj bi napadel dva sprehajalca, ki sta se pognala v tek. Zasledoval naj bi ju vse do vasi. Po mnenju starešine Lovske družine Škofljica Mitje Spindlerja bi lahko šlo za isto žival.

"Danes okoli 7.30 smo bili obveščeni o dogodku v okolici Želimelj, kjer je medved napadel moškega, ki je bil skupaj z drugo osebo in psom na sprehodu v gozdu. Medved je moškega poškodoval po nogi, vendar po doslej znanih podatkih njegovo življenje ni ogroženo. Po dogodku je medved odšel  v gozd. O dogodku je bilo obveščeno Ministrstvo za naravne vire in prostor, ki je pristojno za ukrepe glede ravnanja z medvedi," je sporočila Aleksandra Golec z ljubljanske policijske uprave.

Intervencijsko skupino razpustili predlani

Toda upravljanje ministrstva z medvedi ni ravno vzorno, nam je pojasnil Spindler: "Večkrat smo jih že opozarjali, da uredijo to problematiko." Intervencijska skupina za odstrel rjavega medveda pri Gozdarskem zavodu Slovenije je namreč sredi leta 2021 prenehala z delovanjem, lovske družine pa v svoji koncesijski pogodbi niso zadolžene za upravljanje z velikimi zvermi. "Tukaj je vprašanje izobraževanja, opreme, zavarovanja odgovornosti," pove Spindler in še, da so na prošnjo ministrstva včasih poskrbeli za odstrel, pred enim tednom, ko je bil medved povožen in je ranjen zbežal v gozd, pa ga niso hoteli slediti. Skratka, to področje ni regulirano, kot naj bi bilo.

Ob tem pa je ministrstvo za naravne vire in prostor 13. aprila izdalo odločbo z dovoljenjem za odvzem iz narave 230 rjavih medvedov. Minister Uroš Brežan je takrat pojasnil, da želijo preprečiti resno škodo in zagotavljati zdravje in varstvo ljudi. Dodal je še, da so temeljito preučili druge možnosti za preprečevanje konfliktov, vendar niti preselitev na drugo mesto v naravi niti zadrževanje v ujetništvu zaradi številčnosti te vrste ne prideta v poštev. Populacijo rjavega medveda v Sloveniji želijo s trenutnih 1100 v prihodnjih letih zmanjšati na 800.

Nevladniki pišejo pisma

V nevladnih organizacijah Društvo za dobrobit živali AniMa, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka ter Alpe Adria Green pa so prepričani, da odločitev ministrstva predstavlja kršitev slovenske in evropske zakonodaje, na to so v javnem pismu opozorili tudi Evropsko komisijo in Evropski parlament.

Prejšnji torek je predsednik vlade Robert Golob glede vprašanja odvzema zveri iz narave ocenil, da je treba področje vnovič proučiti, in Brežana pozval, naj vse odločbe na to temo zamrzne, vlada pa se vprašanju ustreznosti trenutno predvidenega odvzema zveri iz narave spet posveti. Strinjala sta se, da je treba o teh vprašanjih opraviti široko javno razpravo in to čim prej, menda že maja. "V javni razpravi, ki bo opravljena v najkrajšem možnem času, je treba proučiti vse vidike odstrela medveda kot zavarovane vrste," so navedli na ministrstvu in dodali, da morajo biti vanjo poleg relevantnih institucij s tega področja vključene tudi organizacije civilne družbe. Odločba o odstrelu pa vendarle še ostaja v veljavi.

In za konec, saj ni res, pa je: pred nekaj dnevi so oblasti italijanske pokrajine Trentinsko, kjer je "slovenska" medvedka pokončala 26-letnega tekača, sklenile, da populacijo teh zveri zmanjšajo za 70, tudi tako, da jih preselijo na druga območja. Minister za okolje Gilberto Pichetto Fratin bo za sprejem nekaj medvedov zaprosil slovenske oblasti ...

Komentarjev 33
  • Bruna1962 11:24 27.april 2023.

    V gozdu ga je napadel medvef...čudno a ne...če ne bi svoje riti rinil povsod tja kamor ji ni mesto se to ne bi zgodilo tudi,če bi nepovablnen prišel na moje dvorišče bi dobil z metlo po hrbtu

  • papak 20:09 26.april 2023.

    Me zanima, če je pes preživel in kako je bil on vpleten v ta celoten dogodek?

  • devote 18:17 26.april 2023.

    To je zato ker se s temi sceneti folk povsem brez odgovornosti sprehaja po zasebni in druzbeni lastnini. Naj si kupi vsak svoj gozd in tam sprehaja svoja sceneta , v zasebnem gozdu pa nima mestno scene kaj iskati in ...prikaži več motiti staroselskih medvedov. Torej omejiti gibanje ljudi in zivali na primestno okolje da se ne vznemirja zivali. Ne gre se samo za medvede. Vsaka zival rabi mir v svojem naravnem okolju.