Slovenija
18 ogledov

Leto trdih (političnih) pristankov

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Javnih uslužbencev, ki so plačani, da govorijo, zakaj se nekaj ne da, ne potrebujemo.

"V krizi se bo izkristaliziralo, kdo razume posel." Tako preroško pravi hrvaški podjetnik in eden od najbogatejših Hrvatov, kupec Droge Kolinske Emil Tedeschi.

Res je sicer, da smo tudi pri nas že okusili prve padce tajkunov. In še bodo sledili. Privoščim jim trde pristanke. Večina jih je, ko so enkrat zavohali denar, brezčutno hazardirala, in to z izposojenim denarjem, da bi si zgradili lastne imperije.

Se bo v krizi izkristaliziralo tudi, kdo od politikov razume politiko in kdo od javnih uslužbencev razume, da javna uprava ni namenjena sama sebi?

Za zdaj takih junakov niti v obliki politikov niti javnih uslužbencev ni na vidiku. Politični bavčarji, šroti in kordeži se od kolegov tajkunov niso kaj prida naučili. Niti recimo tega, da je mencanje strategija, ki v krizi vodi v prepad.

Štirje ukrepi. Vladi zato predlagam, naj, ko bo iskala navdih, kako zmanjšati število zaposlenih v javni upravi, najprej odpusti tiste, ki plačo prejemajo zato, da iščejo razloge in pišejo sklepe ali celo analize, zakaj se česa ne da narediti. Teh davkoplačevalci ne potrebujemo.

Drugič: neproduktivne naj končno udari po žepu z odbitki pri plači.

Tretjič: vsem javnim uslužbencem naj predpiše, da je njihova naloga možgane uporabljati tudi za to, da bi se storitve za davkoplačevalce izvajale učinkoviteje, ceneje in bolje.

In četrtič: vsak politik bi se moral vsaj kakšnih pet let učiti pravil ekonomije v resničnem svetu – zasebnem sektorju –, preden v roke vzame žezlo države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.