Slovenija
45691 ogledov

V gostilno boste lahko šli le tisti, ki izpolnjujete te pogoje

odprtje lokalov
1/3
Saša Despot
To ni napoved za poletje, poudarja Simon Zajc z gospodarskega ministrstva in dodaja, da bodo do takrat ukrepe še bolj razrahljali, če bo trend tako ugoden, kot kaže zdaj.

V devetih statističnih regijah (Podravska, Koroška, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska, Primorsko-notranjska in Gorenjska) se pod določenimi pogoji dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti na terasah.

V Pomurski, Goriški in Obalno-kraški pa se sprošča tudi dejavnost v lokalih, vendar le pod pogojem, da so potrošniki testirani oziroma imajo potrdilo o prebolelosti ali cepljenju. Kdo bo zagotovil testiranje, v odloku ni določeno, dejstvo je le, da mora gost imeti enega od potrdil.

Več o tem na tej povezavi.

Obratovanje nočnih klubov in diskotek še vedno ni dovoljeno.

Gostje morajo lokale zapustiti najkasneje 30 minut po zaprtju, strežba je dovoljena le za mizami in ob upoštevanju 1,5-metrske razdalje med gosti in 3-metrske med mizami. Največje število oseb, ki so lahko hkrati v lokalu, je odvisno od njegove velikosti, biti pa mora jasno prikazano na vhodu.

odprtje lokalov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Gostje morajo imeti ves čas nameščene maske, razen, ko sedijo. Tudi za obisk stranišča v lokalu je treba imeti masko.

Zaposleni se morajo tedensko testirati na covid-19.

Odlok začne veljati v soboto, določila in pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti pa se začnejo izvajati v ponedeljek, 26. aprila.

Odpirajo se hoteli

V vseh regijah vlada dovoli tudi odprtje nastanitvenih objektov, a ne sme biti zasedenih več kot 30 sob. Tudi tu morajo biti potrošniki testirani oziroma imajo potrdilo o prebolelosti ali cepljenju. To vključuje tudi za storitve za dobro počutje.

Na vprašanje, zakaj so postavili absolutno omejitev in ne relativne, torej so postavili omejitev s številom sob in ne z odstotkom, s čimer so na slabšem predvsem večji hoteli, Zajc pojasnjuje, da je bilo treba omejiti število ljudi, ki pridejo na neko lokacijo, zato so mejo postavili pri 30 namestitvenih enotah.

odprtje lokalov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Goste hotelov je pod določenimi pogoji dovoljeno postreči na terasah in vrtovih lokalov. Treba pa je upoštevati nekatere pogoje. V rumenih regijah so tudi v notranjosti teh lokalov lahko le gostje, ki imajo eno od štirih dokazil. Gre za PCR ali hitri test, ki ne sme biti starejši od 24ur, ali dokazilo o pozitivnem testu PCR, ki mora biti starejši od 10 dni in ne starejši od 60 dni, oziroma če je gost prebolel covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot pol leta. Velja tudi potrdilo o cepljenju. Za mlajše od 15 let, ki tam bivajo s starši, ta pravila ne veljajo.

V zdraviliščih se tisti, ki so tam na zdravniško napotnico, ne štejejo v kvoto za omejitev.

"To ni napoved za poletje. Če bo trend spopadanja z epidemijo tako ugoden, kot kaže zdaj, upam, da bomo lahko v dogovoru s strokovno skupino, ukrepe bolj razrahljali. V prvem koraku smo določili, da lahko ponudniki namestitev zapolnijo 30 postelj," pojasnjuje Zajc.

Komentarjev 33
  • Trebor Eboran 08:16 23.april 2021.

    Tudi gorelo bo, če se gostinci ne bodo združili in uprli

  • vera23 05:55 23.april 2021.

    Za pse in necepljene prepovedano!

  • joze3849 05:37 23.april 2021.

    Selekcija po slovensko.Pri cepljenju in dovoljenju za v gostilno