Slovenija
52554 ogledov

"Mama je nazaj," mu je javil telefon, ona pa že več let pokojna

Pametni telefon
Število kombinacij je omejeno, operaterji pa lahko po zakonu že po mesecu dni telefonsko številko podelijo novemu uporabniku.

Na nas se je obrnil bralec, ki mu ja aplikacija Viber sporočila "Mama is back on Viber" oziroma "Mama je nazaj na Viberju", kar ga je pretreslo, saj je umrla pred tremi leti. Če imate v telefonu še vedno shranjene številke pokojnih sorodnikov in prijateljev, se lahko kaj podobnega zgodi tudi vam. Operaterji lahko namreč po preteku zakonskega roka za "karanteno" številke to podelijo novemu uporabniku. A zakaj telefonske številke pokojnikov sploh vračajo v uporabo? Ali operaterjem primanjkuje številk?

Vse elemente oštevilčenja v Sloveniji upravlja Agencija za komunikacijske storitve in omrežja Republike Slovenija (AKOS). Akos tako vodi vse podatke v zvezi z upravljanjem z elementi številčenja ter na svoji spletni strani objavlja podatke o dodeljenih številkah in številskih blokih, operaterji številke, ki so jim dodeljene, dodeljujejo končnim uporabnikom svojih storitev. To pomeni, da lahko operater telefonske številke, ki so jih uporabniki vrnili, po preteku daljšega časovnega obdobja tudi ponovno dodeli, so nam pojasnili na Akosu.

Najkrajša "karantena" na A1, na T-2 do preklicane številke le na izrecno željo uporabnika

Koliko časa so številke po odpovedi naročniške pogodbe v "karanteni", je odvisno od operaterja. Zakon določa, da lahko operater že po enem mesecu številko dodeli drugemu uporabniku, a je v praksi telefonska številka pred ponovno dodelitvijo vsaj nekaj mesecev v tako imenovani karanteni.

Na A1 je karantensko obdobje dolgo najmanj pol leta, na Telekomu Slovenije to obdobje praviloma ni krajše od dveh let, na T-2 pa preklicanih številk samoiniciativno sploh ne ponujajo novim uporabnikom, temveč jih uporabijo le na izrecno željo naročnika po specifični kombinaciji številk, pa še to le, če je bila številka v karanteni vsaj pol leta.

V preteklosti nisi niti vedel, da je številka pokojnega sorodnika, prijatelja ali znanca ponovno v uporabi, aplikacija Viber pa te zdaj obvesti, če kateri izmed tvojih shranjenih stikov (natančneje, naprava z isto mobilno številko) na novo namesti aplikacijo. 

Na voljo še 38 odstotkov razpoložljivih kombinacij

Po podatkih iz Analize številskega prostora za leto 2022 je bilo imetnikom odločb o dodelitvi elementov oštevilčenja do konca leta 2022 dodeljenih 62 % razpoložljivih številk za javna mobilna omrežja iz nacionalnega načrta oštevilčenja, kar predstavlja 5.009.600 od 8.080.000 mobilnih številk, ki so na voljo.

Po lanskoletnem pregledu dodeljenih elementov oštevilčenja po vrstah in namenih uporabe so na Akosu ugotovili, da so med bolj zasedenimi elementi oštevilčenja številke za javna mobilna omrežja, vendar ocenjujejo, da je še vedno na voljo zadostno število elementov oštevilčenja iz nacionalnega načrta oštevilčenja, "saj operaterji vsega oštevilčenja, ki jim je bilo dodeljeno, uporabnikom še niso dodelili".

mobilni telefon pametni telefon telefon | Avtor: Profimedia Profimedia
"Poleg tega so zaradi prenosljivosti številk potrebe po novih številkah manjše. Številski viri so omejena in plačljiva dobrina, zato operaterji številke, ki jih uporabniki dlje časa ne uporabljajo, ponovno uporabijo," so nam pojasnili na Akosu.

Hipnih sprememb ne pričakujejo, a dodajajo, da zaradi digitalizacije vseh segmentov družbe pričakujejo postopno povpraševanje po elementih oštevilčenja iz številskega prostora, ki so namenjeni za komunikacijo med napravami (M2M). Razlog je očiten – vse več naprav, povezanih v omrežje.

Na Telekomu Slovenije pravijo, da je njihov nabor klicnih številk večji od števila aktivnih uporabnikov in zadošča vsem potrebam. Tudi pri T-2 pravijo, da nimajo izziva s številskim prostorom. Le pri A1 so nam pojasnili, da je numerični prostor omejen, zato se lahko zgodi, da po izteku šestmesečnega karantenskega obdobja mobilne številke dodelijo v ponovno uporabo.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.