Slovenija
6293 ogledov

Polovico delovnika pobirajo komaj žive, povožene, zastrupljene, bolne in odvzete

pes, zavetišče Zavetišče Marjetica Koper
V Zavetišču Horjul so ganili z iskrenim zapisom, nad katerim bi se moral zamisliti vsak.

Kdo si ne bi želel službe, v kateri bi lahko cel dan skrbel za živali in se z njimi crkljal? Verjetno ga ni junaka, ki bi jo odklonil. Če se morda delo v zavetišču na papirju res zdi kot sanjska služba, je realnost vse prej kot rožnata. To so z zapisom na svojem facebooku profilu potrdili v Zavetišču Horjul.

Marko Oman Slovenija Vodja zavetišča: "Letno si moramo izmisliti več kot 1000 imen."

"FB vs reality: cela ekipa približno polovico dneva preživi v prisilni drži. Čepe/kleče drgnemo cca 230 kvadratnih metrov vsak dan brez izjeme. Prazniki, vikendi, 'delovniki', 365, po potrebi 366. Med drgnjenjem vdihavamo alkohol, varekino, ostala razkužila. Vmes med zadevanjem odgovarjamo na vaše klice in maile. V približno polovici le-teh se branimo pred vsem živim. Ne moremo reči, da nas ravno obožujete in filate s pozitivno energijo, to je pač dejstvo," svoje izkušnje delijo v zavetišču.

zavetišče, pes | Avtor: Zavetišče Ljubljana Zavetišče Ljubljana
Iskren zapis nadaljujejo s pričevanjem, da je ostala polovico njihovega dneva zatrpana s tereni, na katerih pobirajo komaj še žive, povožene, zastrupljene, bolne in odvzete živali. "Pa z oskrbo, psihično in fizično cca 100 živali v povprečju. Česanjem, hranjenjem, striženjem krempljev, veterinarsko oskrbo. Z razgovori (prepiranjem vas z nami) o odgovornem posvajanju. Ponoči tereni in oskrba sesnih mladičev. Odgovarjanje na maile, kar nam pač čez dan ni uspelo. Zagotovo smo pozabili napisat še marsikaj 'krasnega'. Še vsi so slej kot prej pobegnili. Štirje ostajamo že leta," pišejo v zavetišču, kjer jim dela nikoli ne zmanjka.

Konj lipicanec žival Inšpektorica Slovenija "V času svoje kariere še nisem spoznala namernega mučitelja živali."

Nedavno so sporočili, da do nadaljnjega mačk ne sprejemajo več, saj zavetišče poka po šivih. Izjema so poškodovane mačke in tiste, ki so še premajhne za poseg (sterilizacija, kastracija). Vsem ostalim v skladu z zakonom še vedno zagotavljajo osnovno veterinarsko oskrbo, S/K in cepljenje, vendar mačke nato vrnejo v okolje, kjer so bili najdene.

Za to, da imajo venomer polne roke dela, je v največji meri kriva človeška brezbrižnost in neodgovorno ravnanje z živalmi. Z željo, da bi se skrb za živali dvignila na višjo raven in bi do njih gojili ustrezen odnos na Žurnalu24 že vrsto leto organiziramo Festival za ljubitelje živali.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

psički Krute zgodbe Slovenija Tudi o pasjih tovarnah, ki so bile nedavno odkrite v Sloveniji

Z brezplačnim dogodkom, ki se bo letos odvijal v nedeljo, 2. junija 2024, v Novi Gorici želimo pomagati, da bi se v Sloveniji krepila zavest o pomenu zdravega odnosa do živali. Ker se vse začne z vzgojo, želimo predvsem najmlajše poučiti o odgovornem skrbništvu živali in čudovitem živalskem svetu.

 

Obenem ponujamo brezplačen družinski izlet in popolno pasjo pustolovščino, kjer lahko vsi ljubitelji živali na 35.000 kvadratnih metrih površine najdejo ogromno zanimivih dejavnosti in delavnic, spoznajo številne živali in društva, ki delujejo na tem področju.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dogodek je primeren tudi za vse cepljene in socializirane kužke, ki jih ne moti gneča, se pa radi posladkajo, preizkusijo v novih kinoloških disciplinah, podružijo z drugimi psi, začofotajo v bazenčku in skupaj s skrbnikom obiščejo pasje strokovnjake. 

Žurnalov Festival za ljubitelje živali boste letos lahko obiskali v nedeljo, 2. junija, v primeru slabega vremena pa v nedeljo, 16. junija 2024. Dogajanje bo v Novi Gorici med 10. in 18. uro. Rdeča nit dogodka je odgovorno skrbništvo živali. Na festivalu boste spoznali čudovite ptice, pse, mačke, konje in eksotične živali. Letos nas čaka veliko novosti; obiskale nas bodo tudi lame, kopenske želve in številni glodavci. Dogodku lahko sledite TUKAJ.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 1
  • Ender3 16:48 30.april 2024.

    Kje so sedaj tisti zagovorniki nedotakljivosti življenja..Vsaka čuteča žival je več vredna kot tisto, kar počne in dela človek človeku..