Slovenija
9990 ogledov

Vodja zavetišča: "Letno si moramo izmisliti več kot 1000 imen."

Marko Oman
1/7
Saša Despot
Obiskali smo zavetišče Ljubljana na Gmajnicah, kjer trenutno poteka gradnja novih prostorov za zapuščene pse in mačke. Dela bodo končana v letu 2020, prva faza pa bo predvidoma končana že letos poleti.

V zavetišču Ljubljana, kjer trenutno potekajo gradbena dela novih, sodobnejših prostorov, ki so bili ocenjeni v skupni vrednosti sedmih milijonih evrov, nas je sprejel vodja zavetišča Marko Oman, ki je član kolektiva od leta 2007. Po krajšem ogledu novih objektov in prostorov, kjer bivajo zapuščeni psi, smo v prostorih za mačke, kjer je trenutno bolj mirno kot sicer, opravili intervju.

zavetišče Gmajnice | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Turška Van mačka Novo zavetišče Vizita za živali V Ljubljani nastaja najsodobnejše zavetišče v Sloveniji

"V mesecu maju se sprejem začne povečevati. Zgodi se tudi, da imamo po 150 mačk. Takrat zavetišče poka po šivih, vsak kotiček, kjer je le možno, je zapolnjen s kakšno mačko," pravi Oman in z nasmeškom na obrazu doda, da z novimi prostori kmalu ne bo več teh težav. Letno tako oskrbijo okoli 1300 mačk, včasih številka naraste tudi na 2000. Kar 90-odstotkov zapuščenih mačk predstavljajo mladiči, ki so tudi glavnina oddanih mačk. Novi dom najde približno 500 mačk. In tudi v času intervjuja je ena izmed srečnic dobila novega lastnika, saj so prišli novi posvojitelji.

Marko Oman | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Intervju smo zato nadaljevali v pisarni, kjer nam je družbo v tišini delala psička Žuža. Največ obiska sicer beležijo takrat, ko imajo v oskrbi veliko živali. Na obisk pa vplivajo tudi drugi faktorji. Eden izmed teh je vreme: "Če je to lepo se odločijo za posvojitev psa, s katerim gredo lahko na sprehod, med počitnicami veliko staršev pripelje v zavetišče otroke. Ko pa je slabše vreme, se več ljudi odloči za posvojitev mačk, še posebej jeseni, ko je bolj turobno in si v stanovanju želimo družbe," pravi Oman.

Prav tako zavetišče skrbi še za t. i. prostoživeče mačke, ki jih v povprečju letno oskrbijo 500-700, občasno tudi več kot 1000. Samo na območju MOL-a jih živi približno 10.000. To je sicer zgolj ocena na podlagi tega, koliko so jih oskrbeli in vrnili v okolje, v času, ko zavetišče deluje. Nekaj je tudi takšnih, ki ostajajo na ulicah brez njihove oskrbe (sterilizacija/kastracija), ker jih občani ne prijavijo.

Kar 75-odstotkov psov vrnjenih lastnikom

Poleg 25 mačk imajo trenutno v oskrbi še 28 psov in tri kunce. Kot smo videli pri ogledu, je večina psov, ki jih imajo v oskrbi, starejših. To gre pripisati dejstvu, da zaradi večje zdravstvene oskrbe predstavljajo večji finančni zalogaj in jih lastniki zato zapustijo. Kot je še dejal Oman, se velikokrat dogaja, da starejše pse zapuščajo starejši ljudje, ki niso več zmožni skrbeti zanje. Obstajajo pa tudi primeri, sicer redki, ko skrbniki zapustijo žival, ker ta ni več sposobna takšne aktivnosti, kot jo oni od nje pričakujejo. Kar pa je za nekatere posvojitelje lahko tudi prednost, ko si želijo umirjene živali, ker nimajo veliko časa, da bi se z njo ukvarjali in izvajali veliko aktivnosti. V tem primeru je prednost seniorjev, da ga lahko pustimo nekaj časa samega, vedoč, da za razliko od mladičev, ki potrebujejo veliko pozornosti in igre, ne bodo povzročali škode. V preteklih letih so oddali kar nekaj starejših psov in "vsi so bili z njimi zadovoljni".

Moški in pes Vizita za živali Psi in njihov spomin ter sposobnost učenja

Največ psov, ki se znajdejo v zavetišču, je sicer izgubljenih in z njihovo pomočjo vrnjenih lastnikom. Takih psov je letno od 250 do 300, se pravi kar 75-odstotkov vseh. Od leta 2003, ko je bilo uvedeno obvezno mikročipiranje, je število zapuščenih padlo s 750 na 350 primerov, prav tako se je povišal odstotek vrnjenih psov lastnikom z 20-odstotkov na prej omenjenih 75-odstotkov. Zmanjšal se je tudi čas, ki ga živali preživijo v zavetišču, saj jih v večini vrnejo v roku 2-3 dneh po prejetju. Tiste, ki pa ostanejo v zavetišču, jih oddajo v posvojitev. V zadnjih letih se to število giblje okoli 100 psov.

Marko Oman | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Največ pobegov se zgodi v času zimsko-novoletnih praznikov, ko se psi ustrašijo hrupa in pokov zaradi pirotehničnih sredstev. V oskrbi imajo tudi pse z nezaželenim vedenjem, ki se jim lastniki odpovedo. Za to je v večini primerov krivo pomanjkanje izkušenj in znanja lastnikov.

Živali uspavajo le v skrajnih primerih nevarnega vedenja oziroma izključno neozdravljivo bolne in hudo poškodovane živali. Lansko leto so tako uspavali le šest psov od 360 sprejetih. Ne uspavajo pa živali, katerim ne uspejo pravočasno najti doma. "Oddajamo jih do takrat, ko nam to ne uspe. Trenutno imamo v zavetišču tri pse, ki so tu že 5. leto. V ponedeljek je bil na poskusno dobo oddan kuža, ki je bil tu štiri leta," veselo novico sporoči Oman.

Pri njih se znajdejo tudi nekatere bolj eksotične živali

Rado se zgodi, da v oskrbo prejmejo tudi kakšno bolj eksotično žival. Kot najbolj nenavadne Oman izpostavi vietnamske prašičke, ki so pobegnili lastnikom. "Predvsem zaradi tega, ker nismo vedeli, kam jih dati oziroma kako jih oskrbovati, saj smo namenjeni oskrbi mesojedih živali," razloži Oman in našteje še nekaj drugih zanimiv vrst živali, ki so se znašle pri njih: "Pri nas so se znašli tudi pitoni, goži, ki jih je težje oskrbeti, saj potrebujejo primeren prostor. Bilo je tudi nekaj drugih primerov plazilcev, ki smo jih predali društvu Bioexo. Zadnje čase so pogoste tudi kopenske želve, sobne ptice (tudi bolj redke) in mali glodalci (skakači, deguji)."

Izmislijo si tudi več kot 1000 imen letno

V zavetišču je trenutno zaposlenih enajst ljudi, vendar po besedah Omana premalo za realne potrebe zavetišča. "Želeli bi si več ljudi, saj je dela več kot dovolj oziroma še več v času sezone. Takrat si pomagamo s pomočjo prostovoljcev in študentov, zaposlujemo tudi po pogodbi, če je potrebno," pomanjkanje kadra med sezono izpostavi Oman. V času izven sezone poskrbijo za tiste stvari, ki jih med sezono zaradi pomanjkanja časa ne bi uspeli, kot so administrativne zadeve, generalna čiščenja in podobno.

Marko Oman | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poleg pravilne oskrbe pa imajo oskrbniki v zavetišču še eno, na prvi pogled lahko nalogo; izmisliti si morajo imena za sprejete živali. Kar pa zaradi dejstva, da si morajo letno izmisliti več kot 1000 imen, ni vedno enostavno. "Pri tem so oskrbniki zelo kreativni, velikokrat kakšna žival dobi ime po trenutnem navdihu. Lansko leto smo tako tudi mi imeli Frankota. Sicer pa imamo nek sistem, po katerem imenujemo živali," pove Oman. In tudi prizna, da kar nekaj živali, ki pristanejo v zavetišču, na koncu dom najdejo pri oskrbnikih zavetišča, saj se je težko nenavezati na živali. Sam ima trenutno doma dve mački iz tega zavetišča. "Vsi smo krvavi pod kožo, nikoli pa nismo brezbrižni. Na nekatere se navežeš bolj, na druge manj, odvisno od tega, koliko si blizu z živaljo," prizna.

Javnost je vedno bolj ozaveščena

Veliko pomoči oskrbniki prejmejo tudi s strani javnosti, ki je vedno bolj ozaveščena. Le v lanskem letu so na račun donacij hrane prihranili za trikrat manj stroškov, kot bi jih sicer, saj je javnost donirala skoraj sedem ton hrane. Ob tem pa je Oman še naprosil "naj nas pred donacijo predhodno pokličejo, kaj potrebujemo. Včasih je manj več". Z donacijami javnosti pokrivajo tudi finančne primanjkljaje, saj so zadnja leta v večini končali v rdečih številkah.

Da niso ozaveščeni le odrasli, se je Oman spomnil primera iz lanskega leta, "ko so se otroci odločili preživeti rojstni dan v zavetišču, namesto daril pa so povabljence naprosili, da prinesejo stvari za živali, ki so jih nato skupaj donirali zavetišču". Odmeven je bil tudi dogodek dveh mladostnikov, ki sta v preteklosti veliko denarja namenila nakupu pirotehnike, lani pa sta se raje odločila ta denar nameniti zavetišču in k podobnemu dejanju pozvala še ostale. To informacijo je pospremilo več kot 180.000 ljudi.

Med ljudmi je zelo priljubljeno tudi sprehajanje, vendar je za to potrebno opraviti obsežno usposabljanje z zaključnim izpitom. "Sprehajalce usposabljamo na enak način, kjer je poudarek na pozitivni motivaciji, s tem uspemo veliko psom, ki so bili prej neobvladljivi in zato težje posvoljivi, najti nov dom. Sprehajalci se zavedajo, da z njihovo pomočjo nekateri psi dobijo novo priložnost, da se vrnejo v socializacijo," pravi vodja zavetišča.

pes sprehajanje sprehod | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Kljub boljši ozaveščenosti in odgovornosti javnosti pa obstaja še vedno preveč primerov nestereliziranih živali, večinoma mačk, kar posledično vodi v veliko nezaželenih mačjih mladičev. "Vsekakor bo registracija živali pripomogla k temu, da bomo tukaj naredili korak naprej. Če opazimo, da nekdo nima registrirane živali, ker bi se želel izogniti stroškom nekaj deset evrov, je to nesmisel, ker jih ta odločitev lahko v bodoče dražje stane in nosi en kup posledic," Oman poziva javnost k registraciji živali. Nobena žival zavetišča ne zapusti neoznačena.

Lani so bili štirje odvzemi

Še vedno pa se najdejo tudi primeri neodgovornega ravnanja z živalmi. Da bi bilo takih primerov čim manj, skrbi veterinarska inšpekcija. V lanskem letu so bili izvedeni štirje odvzemi, bilo pa je tudi dvajset primerov zapustitve. Kot pravi Oman, je številka bolj ali manj konstantna. Na tem področju se vidi napredek, saj je vedno več odkritij neprimernega ravnanja. "V preteklosti je bilo verjetno neprimernih ravnanj več, ampak je bila družba bolj nedovzetna oziroma manj obsojajoča. Sedaj, ko pa je odgovornost družbe zrasla, je toleranca do takih primerov manjša. Si pa tudi postavljamo drugačna merila, nekateri nekaj dojemajo za mučenje, kar drugi ne. Vse primere obravnava veterinarska inšpekcija, ki se za takojšen odvzem odloči le v primerih, ko je ogroženo življenje živali" razloži Oman.

Lačni psi Vizita za živali Vstopili v zavetišče in zastrupili pse

Premalo posluha države

Nekoliko slabšega odziva pa so deležni s strani države, ki jim ni prisluhnila pri sprejemanju določenih minimalnih sprememb. "Pomembno področje, ki ostaja nerešeno, so ostale hišne živali, ki jih je vedno več. Primernega zavetišča zanje pa še vedno ni. Smiselno bi bilo podpreti gradnjo centralnega zavetišča zanje, ki bi bilo usposobljeno za njihov sprejem," pove Oman in doda, da bi na nekaterih področjih od države pričakovali več posluha.

Komentarjev 4
  • yumi 23:46 22.april 2019.

    Za elektriko lahko plačate za 40% manj, ne da bi pri tem zavajali in ne bi kršili zakona! Priporočam vsem, da preberejo ta članek - http://slenergia.blogspot.com Uporabljam ga že od decembra in plačam skoraj pol toliko!

  • Lavdan 17:04 22.april 2019.

    Vse živali bi morale biti registrirane, lastniki plačati davek na težo, pa takih problemov ne bi bilo. Prasca ki je imel živali v gnoju bi morali zapreti vsaj za pet let, drugim v opomin.

  • ode 15:40 22.april 2019.

    Sedaj je trend psom dajati človeška imena, ljudem pa pasja. Naj si imena prepiše iz koledarja.