Vizita za živali > Novice
1820 ogledov

Psi in njihov spomin ter sposobnost učenja

Moški in pes
Gre za prvo tako raziskavo, ki je preučevala učinek staranja na kognitivne procese pri psih.

Skupina raziskovalcev je na Inštitutu Messerli na Dunaju preučevala 95 pasjih ljubljenčkov pasme border collie različnih starosti. Ta pasma je namreč znana po tem, da se hitro uči. Prišli so do zanimivih ugotovitev, da so se starejši psi učili počasneje, ob tem da starostne razlike niso vplivale na dolgoročni spomin.

Gre za prvo tako raziskavo, ki je preučevala učinek staranja na kognitivne procese kot so učenje, spomin in logično sklepanje na psih, saj so bili do sedaj preučevani samo ljudje.

Pse so razvrstili v pet starostnih skupin, preizkusili pa so se v štirih nalogah. Naučili so jih, da so se ob gledanju fotografije s smrčkom dotikali simbolov na tako imenovani touch screen. Psom so naenkrat pokazali sliki na zaslonu, ena je zbujala pozitivno asociacijo v obliki priboljška, drugo pa je spremljala negativna asociacija v obliki premora. Štiri pozitivne slike so bile prikazane v različnih kombinacijah s štirimi "negativnimi" slikami.

Logično sklepanje se z leti izboljšuje

Starejši psi so potrebovali več testov, preden so lahko pravilno rešili nalogo. Testi so prav tako pokazali, da so starejši psi manj prožni pri načini razmišljanja, saj težje spreminjajo stare navade. To se je še posebej videlo pri nalogi izbire s pomočjo sklepanja z izločanjem.

Psi so morali izbirati med novo in staro sliko, ki je vsebovala negativno asociacijo in naj bi jo zato morali prepoznati kot napačno. Pri tej nalogi so se bolje odrezali starejši psi, kar gre pripisati dejstvu, da starejši bolj trmasto vztrajajo na prej naučenem znanju in so manj prilagodljivi.

Dolgoročni spomin z leti ni prizadet

Čez šest mesecev so test z željo, da bi preizkusili pasje spretnosti, vezane na dolgoročni spomin, ponovili. Testi niso pokazali bistvenih razlik glede na starost, skoraj vsi so si zapomnili prave slike.

"Njegovo razmišljanje bo bolj togo"

Lea Leskošek | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv
Lea Leskovšek iz pasje šole Lepo vzgojen pes pa nam je dejala, da vse odvisno od posameznega psa: "Star pes, ki je celo življenje preživel ne da bi nekaj pretirano razmišljal, ali da bi lastnik posvetili čas za učenje novih trikov in vedenj, oziroma mu tudi samo okolje ni nudilo možnosti razmišljanja, se bo seveda težje učil kot mlad pes. Prav tako ne bo imel tolikšne želje po učenju in njegovo razmišljanje bo bolj togo."

Dodaja, da ima nekaj vpliva tudi pasma: "So pasme, ki so bolj učljive, z več vzdržljivosti, energije, motivacije in zelje po sodelovanju s človekom. Iz tega razloga se tudi odločamo za določeno pasmo, če se želimo udejstvovati v pasjem športu."

Na učenje tako poleg starosti in pasme vplivajo tudi drugi dejavniki. Med drugim zdravje, okolica, motivacija, vzdržljivost in genetika. Veliko pa je odvisno tudi od samega vodnika, če ima ta željo in znanje, pravi Leskovškova "bo še tako "počasnega" psa spravil v pogon, po drugi strani pa nevešč lastnik kaj dosti, od tega istega psa, ne bo dobil."

Komentarjev 2
  • mefisto 18:47 16.december 2018.

    Poznam precej levičarjev, ki se počasneje učijo. S spominom je pa tako, da višje, kot so pozicionirani, slabši spomin imajo.