Vizita za živali > Novice
3695 ogledov

Zavetišče: opravičili so se za neprimerno obnašanje

Bela mačka
Na uredništvo smo prejeli pismo ogorčene bralke, ki je v Obalno zavetišče odpeljala najdeno mačko in tam doživela vse prej kot lep sprejem.

"V Poletičih pri Gračišču je nekdo zavrgel mlado brejo mačko, ki je nekaj dni na skrivaj jedla ostanke hrane naših treh muck," je z zgodbo začela bralka (ime je znano uredništvu). Ko so mačko opazili so nemudoma pozvali Obalno zavetišče, ki ga upravlja Marjetica Koper d.o.o., saj je zaradi treh lastnih muck niso mogli obdržati.

Osmega avgusta so tako poklicali v zavetišče, da bi se dogovorili glede morebitnega odlova ter sprejema muce. "V zavetišču so nas hitro želeli odsloviti ter nam povedali, da živali ne morejo sprejeti, ker so polni in ne sprejemajo divjih mačk, češ, da jih nihče ne želi posvojiti. Kljub temu, da sem večkrat izpostavila, da je žival breja, v stiski ter sestradana, niso privolili v sprejem," opisuje bralka.

Pojasnili so ji, da jo lahko sterilizirajo ter spustijo v okolje, "kljub temu, da sem izpostavila, da v manjši vasici živali nima kdo hraniti ter, da je s tem obsojena na stradanje. Po približno 15-minutnem pregovarjanju z moje strani smo se dogovorili, da se desetega avgusta ponovno slišimo, saj bodo imeli razpoložljive termine prostih veterinarjev ter, da se dogovorimo o datumu sprejema." 

Mačko so ujele same

Tako je desetega avgusta poklicala v zavetišče, da bi ji sporočili, kdaj lahko žival pripelje, vendar po njenih navedbah namestitve niso želeli zagotoviti. Zato jim je odvrnila, da so jo po zakonu dolžni v 24 urah sprejeti in da jim bo zato mačko pripeljala sama.

S pomočjo matere ji je uspelo mačko 16. avgusta uloviti, zato sta jo odpeljali v zavetišče. "Tam je mlajša uslužbenka pričela kričati na nas, da mačke ne bodo vzeli. Ni je želela nastaniti, ni se zmenila za 28. člen ZZZiv, ki sem ji ga natisnjenega pomolila pred obraz, prav tako tudi ne na opozorilo, da so v prekršku. Problem je rešila tako, da je brezbrižno odkorakala iz sprejemne pisarne," dogajanje opisuje bralka.

Njena mama je mačko sama želela dati v boks, ki je bil prost. Ker nima izkušenj z delom z živalmi, ji je mačka pobegnila, pričela bezljati po sprejemni pisarni, uslužbenka pa ji ni pomagala temveč sodeč po bralkinem opisu očitala, da so sploh izpustili mačko.

"V trenutku, ko je mačka bežala po pisarni, je brezbrižno zapustila prostor ter zaloputnila z vrati, pri tem pa skoraj stisnila mačko, ki je želela zbežati na dvorišče. Naj omenim, da je bilo na dvorišču prisotnih tudi več psov, ki bi mačko lahko poškodovali," pravi Katja. Njena mama se je pri tem lovljenju mačke poškodovala, saj jo je prestaršena mačka ugriznila in opraskala. Pri razkuževanju ran ji je pomagala druga uslužbenka, ki je videla dogajanje ter je priskočila na pomoč.

Mačko sta pustili v zavetišču, mlajša uslužbenka pa jima je rekla, da bodo mačko po opravljeni sterilizaciji pripeljali nazaj. "Pri tej zgodbi je najbolj žalostno to, da nastradajo živali, ki so potrebne pomoči. Še huje pa je, da se osebe, ki so za reševanje stiske živali pristojne, ter iz strani davkoplačevalcev plačane, za počutje ter dobrobit živali ne zmenijo, ter jih takšne situacije ne ganejo," je žalostna najditeljica mucke. 

Ob tem si želi obrazložitve, kako naj državljan, ki najde zapuščeno žival, ki je lačna, izčrpana, breja ter potrebna oskrbe, postopa: "Ali je glede na besede uslužbenke zavetišča najbolje, da zatisnemo eno oko ter pustimo žival, da umre od izstradanosti? Se moramo obrniti na ''vaške prostovoljce'', ki žival iz ''usmiljenja'' pokončajo? Žal s takim zavetiščem za živali ne vidim druge rešitve."

Ob tem je še enkrat opozorila, da je zavetišče kršilo 28. člen Zakona o zaščiti živali ter zavrnilo sprejem zapuščene živali.

V zavetišču se opravičujejo

Bralki so se iz zavetišča "za vse nevšečnosti in neprimeren odnos delavke" opravičili. Obenem so se ji tudi zahvalili za obvestilo.

"Stranki smo se že opravičili za vse nevšečnosti in neustrezen odziv osebja zavetišča. Zagotavljamo, da se kaj podobnega ne bo več zgodilo," so za Žurnal24.si odgovorili v Marjetici Koper.

Pojasnjujejo, da morajo biti v vseh primerih kot upravitelj zavetišča za zapuščene živali s strankami obzirni in prijazni, saj si vsi skupaj prizadevamo, da živalim pomagamo in tako delujemo s skupnim ciljem. Dodajajo pa, da je v tem času in tudi sicer velik pripad zapuščenih mačk, ki se zelo težko oddajajo novim lastnikom oziroma za njih ni povpraševanja. To je po njihovih informacijah splošen problem tudi v drugih zavetiščih po Sloveniji.

"Ker ne moremo za daljši čas sprejeti vseh zapuščenih mačk, ki se odlovijo ali nam jih prinesejo, ravnamo tako kot opisano. Torej zapuščene muce oskrbimo, skladno s predpisi kastriramo ali steriliziramo ter jih nato, če so zdrave vrnemo v okolje," pojasnjujejo. 

Muca, ki jo je prinesla bralka, je bila po njihovih besedah ob pisanju tega članka v zavetišče in je bila sterilizirana.

"V Marjetici Koper se trudimo zagotoviti kar najboljši servis ravnanja z zapuščenimi živalmi. Pri tem moramo ravnati obzirno in prijazno z vsemi našimi strankami, živalim pa zagotoviti kar se da dobre pogoje oskrbe in bivanja v zavetišču ter jim skladno z možnostmi najti primerne nove lastnike. Tako smo ravnali do sedaj in tako bomo ravnali tudi v prihodnje. Dogodke, kot je bil opisani pa zelo obžalujemo, zato bomo poskrbeli, da v prihodnje do njih ne bo več prihajalo," obljubljajo. 

Mačke se vedno sprejme

Obenem nas je zanimalo, kaj lahko občan naredi, če zavetišče noče sprejeti živali. "V Obalnem zavetišču sprejemamo v oskrbo vse zapuščene domače živali skladno z veljavno zakonodajo. V kolikor je zavetišče polno, je možnost, da uradni veterinar odredi namestitev zapuščene živali v drugo zavetišče. Takega primera sicer še nismo imeli," so za Žurnal24.si pojasnili v zavetišču.

"Kar pa zadeva sprejem zapuščenih mačk, pa je skladno s predpisi dana možnost, da se mačke sprejme, se jih oskrbi in sterilizira oziroma kastrira, potem pa se jih lahko vrne v okolje, kjer so bile najdene. Na tej točki pa prihaja do določenega nerazumevanja s strani občanov in občank, kot je bilo tudi v konkretnem primeru," dodajajo. 

Na odgovor Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin še čakamo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar ovca
    ovca 09:24 24.avgust 2018.

    Včasih dobi človek vtis, da je večina zavetišč sama sebi namen. Zavetišče se je opravičilo. In vse je ok, kajne? Predvidevam, da se to ni zgodilo prvič. Žal pa po vsej verjetnosti tudi ne zadnjič. Za tak odnos sprejemne kar ...prikaži več koli je že (npr. tajnica) bi bil primeren vzgojni ukrep odpoved. Tudi če je prostovoljka.

  • henrik09 05:10 24.avgust 2018.

    Žalostno je, da v Sloveniji ni tak odziv samo v Kopru podoben odziv sem doživel pred cca 2 leti v Sevnici , nasploh se v Sloveniji do živali večina od Policije do veterine in zavetišč obnašajo še vedno kod da ...prikaži več smo v srednjem veku.

  • luna62 05:02 24.avgust 2018.

    Zavetišča so namenjena zapuščenim živalim in mačka je domača žival, če je imela grdo usodo ni sama kriva in žavetiščem ni treba podaljševati agonije - saj se najdejo okolja, ker je žival lahko bolj prosta, če ni vajena stanovanj - ...prikaži več v hišah take mačke najdejo kotiček v kleti itd... pozimi vse mačke iščejo toplo zavetje, hrano pa celo leto. Ni pa nujno, da se sicer kdo intenzivno ukvarja z njimi. Če človek želi, lahko tudi s tako mačko ustvari prijetenjši odnos, le zaupanje si mora pridobiti.