Vizita za živali
1609 ogledov

V Ljubljani nastaja najsodobnejše zavetišče v Sloveniji

Turška Van mačka Epa
Sprejelo bo lahko več kot 200 zapuščenih mačk in kosmatincem omogočilo bistveno boljše bivalne razmere.

Julija je Mestna občina Ljubljana (MOL) pričela z gradnjo novega zavetišča za zapuščene živali. Zavetišče bo po besedah MOL največje in najsodobnejše v Sloveniji. Na razpis se je prijavilo sedem podjetij, najugodnejšo ceno pa je ponudilo podjetje Ande, ki bo zavetišče zgradilo za 6,7 milijona evrov. Gradnja naj bi bila končana junija leta 2020.

Namesto dveh objektov jih bo šest

slovenija 04.10.12, zavetisce za zapuscene zivali Gmajnice, dan odprtih vrat ob  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V namen gradnje novih poslopij bodo postopoma zrušili obstoječi stavbi nekdanje goveje farme Ljubljanski mlekarn, ki so jih leta 2002 preuredili v zavetišče. Novi prostori bodo v primerjavi s sedanjimi dvakrat večji, povečalo se bo tudi število objektov, saj bodo trenutna dva zamenjalo šest objektov. Zavetišče bo tako sestavljala stavba za sprejem zapuščenih živali in veterinarsko ambulanto, stavba z bivalnimi in servisnimi prostori za pse, stavba z bivalnimi in servisnimi prostori za mačke, upravna stavba s prostori za administracijo in izobraževanje, skladišče in servisni objekt.

"Novo zavetišče, zgrajeno po sodobnih standardih, bo tako bolj prijazno do živali in zaposlenih ter tudi do obiskovalcev, kot so prostovoljci, posvojitelji, najditelji živali ter drugi zainteresirani," zagotavljajo na MOL.

Kapacitete za več kot 200 zapuščenih mačk

"Največja pridobitev bodo boljši bivalni pogoji za živali in zadostne kapacitete za oskrbo zapuščenih mačk," sporočajo iz MOL. V ta namen bo v novih prostorih 64 dvojnih namestitev za več kot 200 zapuščenih mačk. Zgradili pa bodo tudi nove bivalne prostore za pse, v katerih bo lahko več kosmatincev skupaj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sabina (@welcometobinaplanet) on

"Izbrani materiali bodo omogočali lažje in hitrejše čiščenje ter temeljitejše razkuževanje, torej tudi higiensko najustreznejše okolje. Nova ambulanta bo omogočala celostno in hitrejšo obravnavo bolnih, poškodovanih živali ter oskrbo na željenem strokovnem nivoju. Pridobili bomo servisne prostore za živali v skladu s predpisi in sodobnimi ureditvami za gradnje zavetišč po svetu, novi bodo zunanji atriji za izpuste za pse, ob tem pa bodo novi tudi vsi servisni in pomožni prostori. Ustvarili bomo prostor, v katerem se bodo posvojitelji dobro počutili ter se premišljeno odločali in odločili za sprejem živali iz zavetišča v njihovo domače okolje," so najbolj pomembne pridobitve preureditve Gmajnic strnili na MOL.

Komentarjev 1
  • Snežinko 11:20 18.november 2018.

    Skrajni čas! Ko vidiš Gmajnice - tiste barake in okolico si prepričan, da si prišel nekam v Afriko... vse propadajoče, vse se podira, nekam zasilno popravljeno... žalostno, da je trajalo toliko časa, da so se končno zganili.