Slovenija
20 ogledov

Mercator ekskluzivno z Agrokorjem

Mercator Nik Rovan
Konzorcij bank in Pivovarna Laško so se kot lastniki Mercatorja odločili, da se bodo prihodnje tri tedne ekskluzivno pogajali z Agrokorjem, enim od štirih interesentov za nakup Mercatorja. Vodstvo Mercatorja ob tem izpostavlja, da je potrebno skleniti ustrezen dogovor o odpravi tveganj refinanciranja in morebitnih drugih tveganj.

Odločitev je konzorcij prodajalcev v četrtek posredoval vodstvu Mercatorja, ki se je še isti dan sestalo na izredni seji ter danes informacijo o ekskluzivnih pogajanjih s strateškim investitorjem – Agrokorjem ter odgovor nanjo danes objavilo na spletnih straneh Ljubljanske borze. Poleg Agrokorja so v mednarodnem konzorciju kupcev še Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), IFC in One Equity Partners.

Vodstvo Mercatorja je kot predpogoj za podporo prodajnim aktivnostim prodajalcev postavilo sklenitev dveh dogovorov, in sicer o ureditvi medsebojnih razmerij med Mercatorjem in konzorcijem kupcev z namenom vsebinske in postopkovne ureditve medsebojnih obveznosti ter sklenitev ustreznega dogovora med Mercatorjem in konzorcijem prodajalcev o odpravi tveganj refinanciranja in morebitnih drugih povezanih tveganj.

Konzorcij prodajalcev je Mercator pozval, naj omenjenim kupcem zagotovi skrben pregled skupine Mercator, intervju strateškega investitorja z upravo družbe in neposreden stik investitorja s kreditodajalci družbe.

Obenem naj Mercator nudi podporo konzorciju pri pogajanjih s strateškim investitorjem glede vidikov transakcije (sedež družbe, delovna mesta, obravnava slovenskih dobaviteljev ...) ter naj izpolni vse s temi zahtevami povezane pogoje (npr. sklenitev pogodbe o nerazkritju in varovanju poslovnih skrivnosti med strateškim investitorjem in družbo ...).

Konzorcij prodajalcev je prepričan, da je uspešen zaključek prodaje z vstopom strateškega investitorja, ki združuje omenjene mednarodne partnerje, v lastniško strukturo Mercatorja v najboljšem interesu družbe, saj "stabilna lastniška struktura predstavlja predpogoj za obstoj in nadaljnji uspešen razvoj družbe".

Vodstvo Mercatorja pa izpostavlja, da morajo pri presoji še posebej upoštevati, da je skupina Agrokor največji tekmec skupine Mercator v celotni regiji zahodnega Balkana. Po izvedbi transakcije bi Mercator glede na trenutno znano strukturo postal odvisna družba Agrokorja. Vodstvo Mercatorja je ob tem opozorilo, da obstajajo tveganja glede izvršljivosti transakcije, predvsem z vidika zakonodaje s področja varstva konkurence v štirih državah, kjer trenutno delujeta obe skupini.

"Tveganja glede izvršljivosti transakcije bi lahko skupini Mercator in s tem vsem njenim delničarjem, zaposlenim in drugim deležnikom povzročila nenadomestljivo škodo," so poudarili v pismu, ki sta ga podpisala predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak in članica uprave Melita Kolbezen.

Uprava Mercatorja je tako na četrtkovi izredni seji sklenila, da bo kot doslej podprla aktivnosti konzorcija prodajalcev v omenjenem prodajnem postopku v okviru zakonskih možnosti in morebitnih drugih omejitev. "Vendar je pri tem zakonska dolžnost uprave, da zagotovi ustrezno zaščito interesov družbe ter skupine Mercator, tako z vidika zaposlenih kot tudi vseh drugih pomembnih poslovnih vidikov," še opozarjajo v Mercatorju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.