Slovenija
4579 ogledov

Zato je ministrica najela zunanje svetovalce

Valentina Prevolnik Rupel Benjamin Beci/Fixmedia
Ministrica za zdravje je spregovorila o pogajanjih s Fidesom, novem zakonu, gorenjski bolnišnici in najemu medijske agencije.

Vladna pogajalska skupina in sindikat Fides se strinjata, da dogovor o končanju stavke poskušajo doseči z mediacijo. Vlada je danes opredelila stališča za pogajanja o postopku mediacije, je povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Ob odgovorih na novinarska vprašanja je ministrica potrdila, da je vlada pristala na to, da bo mediacijo s Fidesom vodila Odvetniška zbornica Slovenije.

Vlada vztraja na stališču, da finančnih učinkov ne sme biti pred 1. januarjem 2025 in da zdravniki v času trajanja mediacije delo opravljajo v polnem obsegu. Pri vprašanju, ali se bo mediacija, kljub drugačnemu stališču vlade, začela tudi v primeru, da stavka ne bo zamrznjena, je bila ministrica kratka: "Pri pripravi sporazuma o mediaciji želimo razčistiti to vprašanje, želimo da zdravniki delajo v polnem obsegu."

"Ne morem oceniti, kako dolgo bodo trajala pogajanja. Upam, da se bodo z mediacijo pospešila," je dejala Prevolnik Rupel. 

V javno razpravo do konca marca

Vlada je danes sprejela tudi zakon o kakovosti v zdravstvu, ki je po ministričinih besedah izjemnega pomena za paciente. "Področje kakovosti in spremljanja kakovosti ni bilo sistemsko urejeno, zakon bo to izboljšal," je dejala. "V javno razpravo naj bi zakon poslali v naslednjih dveh tednih. Upam, da bo šel po rednem postopku, kjer bi zakon lahko še dodatno izboljšali," je o časovnici novega zakona dejala Prevolnik Rupel.

Z zakonom bodo podane osnovne strukture, na podlagi katerih bodo lahko sistemsko spremljali kakovost v zdravstvu. Postavljeni bodo kazalniki kakovosti, ki bodo omogočali natančno, sistematično, primerljivo spremljanje med izvajalci in mednarodno. 

Zakon prinaša tudi certifikacijo in akreditacijo na podlagi mednarodnih standardov. Zakon bo tudi podlaga za postavitev osnovnih struktur in bo veljal za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Povedala je, da je o prihrankih, ki naj bi jih prinesel novi zakon, še prezgodaj govoriti. "Najprej moramo izmeriti, kje so odkloni v sistemu, da vidimo, kje sistem iz vidika kakovosti in varnosti sploh je," je pojasnila ministrica.

Dvoživkarstvo, Gorenjska, ProPiar ...

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Zdravniki so v torek stavkali. Anže Petkovšek

Ena od perečih tem je "dvoživkarstvo" zdravnikov, torej dvojne zaposlitve in popoldansko delo. "Spremembe pri popoldanskem delu morajo biti sistemski ukrep. 'Dvoživkarstvo' ne more biti ukinjeno kar počez, nekatere prakse so dobre. Moramo narediti ustrezne analize in se lotiti sistemsko," je svoje stališče obelodanila Prevolnik Rupel. 

Odgovorila je tudi na vprašanje, o morebitni novi lokaciji gorenjske bolnišnice, o kateri prav tako tečejo analize. "Gre bolj za pregledno analizo, saj je bila večina podatkov že zbranih. Rok je konec marca. Izvajalec analize je opravil oglede na terenu," je dejala vodja zdravstvenega resorja.

Zdravstveno ministrstvo je bilo eno od teh, ki so pred kratkim najeli zunanjega izvajalca za usklajevanje medijskih aktivnosti. "Gre za povsem običajen javni razpis. Izbrali smo najcenejšega ponudnika. Gre za preoblikovanje sporočil za javnost. Tudi meni pomagajo," je z nasmehom zaključila ministrica. 

Novi podpredsednik vlade Matej Arčon je napovedal nov koncept komuniciranja vlade z javnostjo. O najemanju zunanjih svetovalcev na tem področju je povedal, da bo to prepuščeno posameznim ministrstvom.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 10
  • andrija 06:57 15.marec 2024.

    samo 111 evrov neto na uro,

  • stanka2 00:49 15.marec 2024.

    tudi našemu predsedniku se obeta nova svetovalka, mu jo je Tina zrihtala

  • stanka2 00:47 15.marec 2024.

    tudi našemu predsedniku se obeta nova svetovalka, mu jo je Tina zrihtala