Slovenija
44716 ogledov

Toliko se je govorilo, da bomo dobili denar od Vzajemne, zdaj pa nič

Vzajemna
1/3
Anže Petkovšek
"Toliko se je govorilo, da bomo zavarovanci Vzajemne dobili denar ali delnice, zdaj pa je vse tiho," nas je pobaral bralec. Izplačilo res še ni blizu, a postopki tečejo. Predvidoma do konca poletja naj bi zavarovanci dobili obvestilo, koliko jim pripada.

Vzajemna ima do konca marca čas, da pripravi zaključno poročilo za lani. Na podlagi tega poročila se bo določil delež ustanovitelja in zavarovancev v osnovnem kapitalu, povedano bolj po domače, koliko bodo zaradi preoblikovanja Vzajemne dobili zavarovanci.

Ko bo to zaključno poročilo pripravljeno, bo imel pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij dva meseca časa, da ga pregleda in izračuna deleže. "Povabilo za oddajo ponudb je bilo objavljeno 22. 2. 2024. Rok za prijavo je bil 4. marec 2024 do 12. ure," so nam pojasnili na ministrstvu za finance. Cenilca, ki mora biti vpisan pri Slovenskem inštitutu za revizijo, bo plačala Vzajemna.

Vsak ima dva meseca, potem še Vzajemna en mesec

Potem bo zaključno poročilo, določitev deleža ustanovitelja in vseh posameznih upravičencev moral pregledati in potrditi še pooblaščeni revizor, ki je vpisan v register pooblaščenih revizorjev pri Agenciji za javni nadzor nad revidiranjem.

"Postopek izbora pooblaščenega revizorja izvede minister za finance, trenutno pa smo v fazi priprave povabila za oddajo ponudb za izbor revizorja. Pooblaščeni revizor mora izdati poročilo v roku dveh mesecev od imenovanja in ga posredovati ministru za finance ter Vzajemni. Stroške revizorja krije Vzajemna," so nam pojasnili na ministrstvu za finance.

Vzajemna mora nato v roku 30 dni od prejema pozitivnega mnenja pooblaščenega revizorja obvestiti upravičence do deleža pri preoblikovanju o višini in vrednosti njihovih deležev. 

Poglejmo skrajne roke. Če bo poročilo pripravljeno 31. marca in si bo ocenjevalec vrednosti podjetij vzel dva meseca, bo poročilo oddal konec maja. Revizor bi moral svoje delo končati najkasneje do konca julija, Vzajemna pa nekdanje zavarovance o tem, koliko jim pripada, obvestiti do konca avgusta. Kako hitro bo nato prišlo do izplačila oziroma dodelitve delnic, še ni jasno.

"Minister za finance do 31. 3. 2024 izda podzakonski predpis, s katerim podrobneje uredi postopke, pogoje in vsebino medsebojnega obveščanja za poplačilo deležev upravičencev do deleža pri preoblikovanju. Podzakonski predpis je v fazi usklajevanja," so nam pojasnili na ministrstvu za finance.

Do 120 evrov v gotovini, kar je več, bo izplačano v delnicah

denar, evro | Avtor: Profimedia Profimedia

"S preoblikovanjem Vzajemne v delniško družbo bomo dosegli pogoje, da se ustanovitelju Vzajemne, to je Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, vrne njegov vložek ob ustanovitvi Vzajemne in da se uredijo razmerja več kot 700.000 zavarovancem Vzajemne z izplačilom njihovih deležev oziroma s pridobitvijo delnic preoblikovane družbe," so še dodali na ministrstvu za finance.

Kot je znano, bodo vsi, ki bi jim pripadalo manj kot 120 evrov, izplačilo dobili v denarju (razen če bodo izrecno zahtevali delnice), tisti, ki jim bo pripadalo več kot 120 evrov, pa bodo dobili delnice Vzajemne.

 "Ureditev, ki predvideva vračilo vložka ustanovitelju po merilih ZPSPVZZ, obenem pa tudi vpis delnic v korist upravičencem, varuje tako premoženjski položaj ustanovitelja kot tudi premoženjski položaj upravičencev in ostalih zavarovancev Vzajemne, s tem pa tudi Vzajemne same, ki bo na tak način ohranila dovolj kapitala, da bo lahko še naprej izvajala svojo dejavnost. Vsak posamezni upravičenec do deleža pri preoblikovanju, katerega nominalni delež ne presega 120 evrov, in ustanovitelj lahko v roku 15 dni od prejema obvestila uveljavi pravico, da namesto izplačila svojega deleža prejme ustrezno število delnic Vzajemne. Če posamezni upravičenec do deleža pri preoblikovanju, katerega nominalni delež ne presega 120 evrov, in ustanovitelj Vzajemni ne uveljavlja pravice s podajo izjave, se šteje, da pravice ne uveljavlja in da prevzema izplačilo svojega deleža," pravijo na ministrstvu za finance.

Zakon je na ustavnem sodišču

Vzajemna meni, da je zakon o njenem preoblikovanju neustaven, saj posega v lastninsko pravico članov in pravico do svobodne gospodarske pobude. Država je namreč določila način, kako se mora Vzajemna preoblikovati in te odločitve ni prepustila lastnikom, to so člani.

Ustavnemu sodišču so predlagali, naj izvajanje zakona zadrži in naj zadevo obravnava absolutno prednostno. Odločitev o začasnem zadržanju (še) ni bila sprejeta. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 28
  • bobubob 19:41 13.marec 2024.

    Še največ bo dobil cenilec. Če zanemarim nezanemarljive zneske za upravo.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 18:21 13.marec 2024.

    Ta vlada ni in tudi ne bo dala nič poštenim Slovencem!! Kaj lahko od teh luzerov pričakujete so višji davki in seveda kraje tako kot pri "podrtiji"!! Sedanji vladi so prioriteta kolesarji ,migranti in inštituti njim jer vseno za poštene ...prikaži več državljane!! Sedaj PLEŠITE!!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 13:33 13.marec 2024.

    A še niste dojeli,da vas nategujejo po levi in desni strani???!!!