Slovenija
21210 ogledov

Kaos na cestah: podrta drevesa, zdrsi vozil

Sneg
1/25
Anže Petkovšek
Močno sneženje povzroča obilne težave v prometu. Nekatere ceste so zaprte, drugje je promet oviran. Vozne razmere bodo naslednjih nekaj ur močno otežene.

V večjem delu države močno sneži, zaradi česar prihaja do težav v prometu. Na cestah so plužne in posipne skupine, a promet kljub temu v najboljšem primeru poteka zgolj počasneje. 

Po podatkih Prometnoinformacijskega centra težave povzročajo zdrsi tovornih vozil in prometne nesreče. Ob 12.26 je stanje na slovenskih avtocestah sledeče: 

- štajerska avtocesta je trenutno zaprta pri priključku Žalec proti Mariboru;
- gorenjska avtocesta je zaprta zaradi podrtega drevesa med priključkom Šmartno in počivališčem Povodje proti Jesenicam;
- dolenjska avtocesta je zaprta med priključkoma Višnja Gora in Grosuplje vzhod proti Ljubljani; zaprt je tudi vozni pas med priključkoma Grosuplje in Višnja Gora proti Novemu mestu zaradi zdrsa tovornih vozil;
- vipavska hitra cesta je zaprta med priključkom Vipava in razcepom Nanos proti Razdrtemu.

Na štajerski avtocesti sta zaprta počasni in vozni pas med priključkom Blagovica in predorom Podmilj proti Mariboru.

Sneg | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prometnoinformacijski center poroča tudi o zaprtem voznem pasu na štajerski avtocesti med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje proti Mariboru ter zaprtem voznem pasu med priključkom Slovenska Bistrica jug in počivališčem Tepanje proti Ljubljani. Na gorenjski avtocesti je oviran promet zaradi prometne nesreče pred priključkom Šmartno proti Ljubljani. Zaprta je tudi cesta Poljana - Šentvid.

Izločanje tovornih vozil trenutno poteka na več odsekih na avtocestnem omrežju. Tovorna vozila izločajo na štajerski avtocesti (pred priključkom Žalec proti Mariboru), na dolenjski avtocesti (med priključkoma Grosuplje vzhod in Višnja Gora proti Novemu mestu ter med Drnovim in počivališčem Zaloke proti Ljubljani), na primorski avtocesti (pred počivališčem Ravne ter med Vrhniko in Brezovico proti Ljubljani), na avtocesti Fernetiči-Gabrk (pred počivališčem Povir proti razcepu Gabrk), na pomurski avtocesti (med priključkoma Pince in Murska Sobota proti Mariboru), na gorenjski avtocesti (med priključkom Brnik in počivališčem Vodice proti Ljubljani), na vipavski hitri cesti (pred Šempetrom proti Razdrtemu).

Sneg | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zaradi zimskih razmer velja prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone na cestah Novo mesto-Metlika, Soteska-Črmošnjice in Jugorje pri Metliki-Štrekljevec-Ručetna vas, na cesti Velenje-Mislinja. Za priklopnike in polpriklopnike velja prepoved prometa na cesti Spodnja Idrija-Godovič.

sneg | Avtor: Promet.si Promet.si

Dars je prvič preventivno začel posipati ob 3. uri. Ob 8. uri so v sodelovanju s policijo začeli izločati tovorna vozila na štajerski avtocesti proti Mariboru. 

Vse plužne posipne enote celjske zimske službe so na terenu že od zjutraj, saj je na Celjskem po nižinah zapadlo od pet do deset centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa 15 centimetrov snega. Sneženje je povzročilo zdrse vozil na cestah Frankolovo-Zreče in Arja vas-Velenje. V Velenju pa tovorna vozila, ki gredo na Koroško, izločajo na parkirišče, ki je za to namenjeno, je za STA povedal vodja celjske zimske službe Damjan Maček.

Na območju Policijske uprave Celje so danes obravnavali okoli 20 prometnih nesreč, v katerih je večinoma prišlo le do materialne škode na vozilih in objektih. 

Na območju Policijske uprave Novo mesto so vozne razmere zahtevne, promet pa upočasnjen. "Naši policisti so na terenu, razmere na cestah spremljajo in o ugotovitvah obveščajo pristojne službe. Težave povzročajo tudi podrta drevesa, ki so padla na cesto in marsikje ovirajo promet. Do 10.30 smo obravnavali osem prometnih nesreč, v katerih ni bil nihče poškodovan, nastala je le premoženjska škoda na udeleženih vozil. V večini primerov je bil vzrok za prometno nesrečo neprilagojena hitrost glede na stanje vozišča," so sporočili s PU Novo mesto.

"Voznikom svetujemo, naj upočasnijo hitrost, povečajo varnostno razdaljo in vozijo strpno. Na pot naj se odpravijo le, če je to nujno. Prav tako naj preverijo razmere na cestah, z vozil pred vožnjo odstranijo sneg in se na pot odpravijo pravočasno," svetujejo. "Previdni naj bodo tudi pešci, saj je na pločnikih marsikje še veliko snega. Hoja ob robu cestišča je v zimskih razmerah zaradi nevarnosti zdrsov vozil še posebej nevarna. Tudi za pešce velja, naj opravke odložijo, če ti niso nujni."

Potovalni časi močno podaljšani

Kot je razvidno iz podatkov prometnoinformacijskega centra, pot iz Maribora proti Ljubljani traja 2 uri in 34 minut, iz Kopra proti Ljubljani 1 uro in 26 minut ter iz smeri Karavank proti Ljubljani 1 uro in 1 minuto.

Vremenoslovci napovedujejo, da bo glavnina padavin padla med 6. in 10. uro, nato bodo padavine od severovzhoda začele slabeti. Gibanje padavin lahko spremljate tukaj

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 13:19 19.januar 2024.

    Bratušek v obvestilu za javnost sporoča , da je danes parkiranje na avtocestah brezplačno.

  • Naklonsky 11:52 19.januar 2024.

    Kaos - kot delovanje vlade!

  • Luksi 11:49 19.januar 2024.

    Svoje čase smo imeli po meter snega, pa nobena cesta ni bila zaprta...