Slovenija
22731 ogledov

Na vidiku prva vremenska motnja

pomladansko vreme sonce dež Profimedia
Nadpovprečne temperature za ta čas se bodo nadaljevale, a novo poslabšanje je že na vidiku.

"Še naprej bomo imeli nadpovprečne temperature za začetek meteorološke jeseni, ki lahko trajajo do 14. septembra, ko je na vidiku prva vremenska motnja. Trenutni omega blok, ki vlada nad Evropo, bo trajal kar nekaj časa. Običajno taki vremenski "vzorci" trajajo dalj časa, saj se na dveh straneh od glavnega višinskega toka nahajata območji nizkega pritiska, med njima pa se zadržuje območje visokega pritiska. Tovrstno vreme lahko ponekod povzroči silovite poplave, saj se na tistem območju omenjeno ciklonsko območje nahaja dlje, po drugi strani pa v poletnih mesecih lahko povzroči tudi sušo, kjer je območje anticiklona," pišejo vremenoslovci portala Neurje.si.

Posledice stanja, ki ga opisujejo, lahko spremljajo v Grčiji, Turčiji in Bolgariji. Nevihta Daniel, ki je prizadela omenjeno območje, je terjala smrtne žrtve in povzročila pravo razdejanje.

Zaradi omega bloka, ki vztraja nad večjim delom Evrope, v višinah z vetrovi nad naše kraje priteka precej topel in suh zrak. "V dokaj debeli plasti med okoli 2000 m in okoli 3500 m je prisoten zelo blag padec temperature z višino oz. je delno v tej plasti prisotna tudi rahla inverzija. Ob takšnih pogojih ob prisotnosti anticiklonalne subsidence je nastanek oblakov nasplošno praktično onemogočen. Da bi se ob tem lahko začela razvijati globja kopasta oblačnost, bi se morala prizemna plast ozračja segreti na okoli 40 stopinj Celzija," dodaja portal Ciklon.si

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh? 

"Od nedelje naprej bodo temperature še višje - na vzhodu tudi do 30°C. Na Hrvaškem in na Madžarskem (vzhod) bodo temperature dosegle 32-34°C (pon-sre), kar je neobičajno toplo za to obdobje ter predstavlja odklon 8°C v primerjavi z dolgoletnim povprečjem, pa čeprav za kratek čas," napovedujejo pri Neurje.si.

Spremembo vremen z občasnimi krajevnimi padavinami lahko tako pričakujemo v drugi polovici naslednjega tedna, pritrjujejo pri Ciklon.si.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.